Etusivu » Uusimmat » Köfte, mausteiset turkkilaiset lammaspyörykät
Köfte turkkilaiset lihapyörykät lautasella

Köfte, mausteiset turkkilaiset lammaspyörykät

Köfte on turkkilainen lihapulla, joka valmistetaan useimmiten jauhelihasta, sipulista, mausteista ja yrteistä. Sen voi paistaa pannulla, grillata tai kypsentää uunissa. Köftejä valmistetaan lukemattomilla eri resepteillä ja ne ovat suosittu ruokalaji erityisesti Turkissa ja Lähi-idässä.

Hyppää reseptiin >>>

Tässä reseptissä Köftet tehdään reippaasti maustetusta lampaan jauhelihasta, joka antaa pyöryköille täyteläisen maun, hyvin erilaisen kuin pohjoismaisissa lihapullissa.  Voit myös käyttää reseptiin seosta jossa on puolet lampaan ja puolet naudan jauhelihaa. 

Ota jauheliha hyvissä ajoin pöydälle lämpenemään, viimeistään puoli tuntia etukäteen. Aloita paahtamalla pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla. Voit korvata ne käyttämällä auringonkukansiemeniä, tosin maussa häviät tällöin hieman.

Köfte on lihapullan kokoinen pitkulainen pyörykkä

Yhdistä kaikki lihapullataikinan ainekset kulhossa ja sekoita ne hyvin. Anna makujen tasaantua puolen tunnin ajan ennen kuin aloitat Köftejen muotoilemisen. Poimi kämmenpohjaan 40 – 50 grammaa taikinamassaa ja muotoile siitä pitkulaisia pyöryköitä.  Paista jokainen Köfte kauttaaltaan kypsäksi öljyssä keskikuumalla pannulla tasaisesti käännellen. 

Mezepöytään yhdessä Köftejen kanssa sopivat tarjottavaksi Turkkilaiset kanavartaat sekä kikherneestä valmistetut Falafel-pyörykät.

 

Köfte on mausteinen lampaanlihapulla

Course: Liharuoat, AlkupalatCuisine: TurkkiDifficulty: Helppo
Annoksia

12

annosta
Valmisteluaika

20

minutes
Paistoaika

10

minutes

Köfte ovat turkkilaisten versio lihapullasta. Lampaan jauhelihasta valmistetut Köftet ovat maukas tarjottava pääruokana tai mezepöytään. Mausteet, pinjansiemenet ja korintit tuovat välimerellisen vivahteen nähin lihapulliin. Tämän reseptin köfteistä riittää mezenä jaettavaa tusinalle ruokailijalle.

Ainekset

  • 750 g lampaan jauhelihaa

  • 1 kpl sipulia

  • 1 kpl munaa

  • 50 g vaaleaa leipää tai korppujauhoja

  • 3/4 dl lehtipersiljaa

  • 1/2 dl pinjansiemeniä

  • 1/2 dl korintteja

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 2 tl suolaa

  • 2 tl kanelia

  • 1 1/2 tl paprikajauhetta

  • 1 1/2 tl juustokuminaa

  • 1/2 tl mustapippuria

  • 1/4 tl chilijauhetta

  • Feta-jogurttikastike
  • 2 dl turkkilaista jogurttia

  • 150 g fetajuustoa

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 3 rkltuoretta minttua

  • 1/2 rkl hunajaa

  • 1/4 tl suolaa

  • 1/4 tl mustapippuria

Ohjeet

  • Paahda pinjansiemeniin kuivalla paistinpannulla kullanruskea väri. Anna jäähtyä.
  • Valmista lihamureketaikina sekoittamalla kaikki aiheet kulhossa tasaiseksi massaksi. Anna taikinan tekeytyä puoli tuntia ennen pullien pyörittelyä.
  • Valmista feta-jogurttikastike. Kumoa jogurtti kulhoon. Murenna joukkoon juusto. Sekoita joukkoon loput aineet. Anna kastikkeen maustua kylmässä puolisen tuntia ennen tarjoilua.
  • Muotoile murekemassasta luumun kokoisia, pitkulaisia pyöryköitä, käytä noin 40 - 50 g massaa yhteen pyörykkään.
  • Grillaa Köftet hiilloksella kypsiksi - tai kypsennä öljyssä paistokasarissa.
  • Tarjoa Köftejen kanssa feta-jogurtti-kastiketta, grillattuja kasviksia ja keitettyä riisiä.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*