Korealainen coleslaw on perinteisen coleslawn raikkaampi ja kevyempi versio, joka hyödyntää tuttuja aasialaisia makuja. Se on suosittu salaatti joka sopii lisukkeeksi esimerkiksi grilliruokiin ja paistettuihin annoksiin.
Amerikkalaista alkuperää oleva coleslaw eli kaalisalaatti maustetaan majoneesipohjaisella kastikkeella, mikä tekee salaatista hieman raskaan oloisen. Korealainen coleslaw sen sijaan on – yksikertaisuudestaan huolimatta – melkoinen makujen ilotulitus tanakkaan amerikanserkkuunsa verrattuna. Vinkki: jos tavallinen coleslaw maistuu sinulle, kannattaa ehdottomasti tutustua tähän turkkilaiseen porkkana-jogurttisalaattiin!
Suikaloi coleslawn kasvikset ohuiksi
Tämä salaatti voidaan valmistaa varhaiskaalista, punakaalista tai kiinankaalista. Tärkeätä on, että saat leikattua kaalista mahdollisimman ohuita suikaleita, samoin kannattaa toimia porkkanan kanssa. Mandoliini tai todella terävä veitsi ovat suureksi avuksi. Ohutta suikaletta ja tikkua tehdessä aina yllättyy siitä miten paljon näköisesti pienestä porkkanastakin saa juliennetikkuja aikaiseksi. Jos tarjoilet Korealaista coleslawta Bo ssäm -aterialla, on hienoksi leikattua salaattia helpompi asetella salaatinlehdille.
Hienonna salaattiin mukaan myös pari kevätsipulin vartta, voit käyttää sekä valkoisen että vihreän osan. Kevätsipuli tuo paitsi väriä, myös mukavaa hieman kirpeää ja hapokasta makua salaattiin.
Kastike maustaa korealaisen coleslawn
Kuten jo tuli mainittua, kastike erottaa korealaisen coleslawn länsimaisista versioista. Käytännössä kaikki korealaisen keittiön perusmakuelementit kootaan tässäkin tapauksessa yhteen maustamaan yksinkertainen salaatti maukkaaksi kokonaisuudeksi. Chilihiutaleet, soija, riisiviinietikka, valkosipuli, sokeri ja seesamiöljy vievät ajatukset välittömästi kauas Aasiaan.
Huomaa, että kastike lisätään ja sekoitetaan salaattiin vasta juuri ennen tarjoilua, muutoin sen hapot alkavat pehmentää kasvisten rakennetta turhan aikaisin. Lisäämällä kastike viime hetkellä saat tarjolle rapean ja kiinnostavaa rakennetta tarjoavan coleslawn.
Reseptissä mainittu perilla eli veripeippi on punertavalehtinen yrttikasvi, jota saattaa löytyä hyvin varustetuista suomalaisista marketeista. Meillä ei vielä ole omakohtaista kokemusta perillasta – kannattaa testata jos löydät sitä kaupan yrttivalikoimasta. Viimeistele coleslawn ulkomuoto paahdetuilla seesaminsiemenillä.
Korealainen coleslaw on helppo, värikäs ja maukas lisuke
Course: SalaatitCuisine: KoreaDifficulty: helppo4
annosta10
minutesKevyt, värikäs ja maukas liskue korealaiselle aterialle. Toimii erityisen hyvin grillattujen lihojen kanssa. Yhdistä salaatti ja kastike vasta juuri ennen tarjoilemista.
Ainekset
400-500 g varhaiskaalia tai kiinankaalia
60 g porkkanaa
1-2 kevätsipulin vartta
suolaa
- Kastike
2 rkl gochugaru-hiutaleita
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
6 perillanlehteä (valinnainen)
1 rkl ruokokidesokeria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 tl valkosipulia
Ohjeet
- Leikkaa kaali ohuiksi viipaleiksi. Laita se isoon sekoituskulhoon. Ripottele päälle hieman suolaa ja sekoita kaali varovasti, jotta se pehmenee hieman.
- Sekoita kastikkeen ainekset toisessa kulhossa.
- Lisää ohueksi suikaloidut porkkanat ja kastike. Sekoita ne hyvin.
- Koristele salaatti kevätsipulilla (ja perillanlehdillä). Tarjoile.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: My Korean Kitchen
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM