Korealainen soija-valkosipulikastike sopii lisukkeeksi kanalle, lihalle ja kalalle. Valmista nopea, maukas kastike, jossa yhdistyvät makea, suolainen ja hapan maku – halutessasi voit tehdä tästä kastikkeesta myös tulisemman version.
Soija-valkosipulikastike yhdistelee nerokkaalla tavalla korealaisessa keittiössä käytettäviä perusmakuja. Suolainen ja umaminen soijakastike saa rinnalleen makeaa ruokosokeria ja hunajaa, lisää aromaattista makua tuovia inkivääriä sekä valkosipulia jauheiden muodosssa. Halutessasi voit lisätä kastikkeeseen potkua chiliä käyttämällä.
Tiedätkö mitä eroa on tummalla (Dark) ja vaalealla (Light) soijakastikkeella? Tavallisesti marketien hyllyt ovat pullollaan nimenomaan tummaa soijakastiketta ja se mielletään ns. oikeaksi valinnaksi. Aasialaisissa keittiöissä tummaa soijakastiketta käytetään tuomaan ruokaan väriä, kun taas vaalea soijakastike antaa ruokaan kaivattua umamista makua. Siksi suosittelemme käyttämään tässä reseptissä nimenomaan vaaleaa soijakastiketta.
Soija-valkosipulikastike valmistuu minuuteissa
Korealainen ruoanlaitto perustuu usein nopeaan proteiinien kypsentämiseen, runsaisiin lisukkeisiin ja erilaisten kastikkeiden tarjoamiseen osana ateriaa. Makea ja tulinen, hapan ja suolainen lyövät kättä useimmissa annoksissa. Soija-valkosipulikastike on nopeasti valmistuva lisuke joka korostaa sopivasti muiden ainesten makua.
Yhdistä kastikkeen ainekset kattilassa, huomaa että suuruste lisätään vasta kun seos on kiehuvan kuumaa. Kuumenna seos ja poista sitten mahdollisesti käyttämäsi chili sekä kevätsipuli kastikkeen seasta. Lisää suuruste ja sekoittele kattilaa keskilämmöllä, kunnes kastike saostuu ja muuttuu kiiltäväksi. Tähän kuluu aikaa tavallisesti pari – kolme minuuttia.
Voit käyttää korealaista soija-valkosipulikastiketta kuorruttamaan paistettua pääraaka-ainetta, kuten tässä kanareseptissä – vaihtoehtoisesti asettaa kastikkeen pöytään tarjolle erillisessä kulhossa, tai käyttää dippikastikkeen tapaan.
Korealainen soija-valkosipulikastike
Course: KastikkeetCuisine: KoreaDifficulty: helppo5
minutes10
minutesKorealainen soija-valkosipulikastike sopii tarjottavaksi grillattujen ja paistettujen lihojen, kanan ja kalan kanssa. Voit tehdä tästä makeaa, hapanta ja suolaista makua yhdistelevästä kastikkeesta myös tulisemman version.
Ainekset
0,5 dl soijakastiketta
2 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl hunajaa
2 rkl vettä
2 rkl riisiviiniä (Mirin)
1/2 rkl inkiväärijauhetta
1/2 rkl valkosipulijauhetta
mustapippuria
3 kuivattua chiliä (valinnainen)
2 kevätsipulia, valkoinen osa (valinnainen)
- Suuruste
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vettä
Ohjeet
- Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset - suurustetta lukuunottamatta - erillisessä pannussa.
- Kiehauta miedolla lämmöllä usein sekoittaen. Kun kastike alkaa poreilla, poista chili ja vihreä sipuli.
- Yhdistä ja sekoita erillisessä kulhossa suurusteen ainekset ja kaada ne kastikkeen joukkoon. Sekoita jatkuvasti.
- Kun kastike on parin minuutin kuluttua saostunut ja muuttunut kiiltäväksi, ota se pois liedeltä ja anna jäähtyä.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: My Korean Kitchen
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM