Kreikkalaiset lihapullat valmistetaan tavallisesti naudan tai porsaan jauhelihasta, tai niiden yhdistelmästä. Oikein tai väärin, tässä reseptissä käytimme yhdistelmää naudan ja karitsan jauhelihaa. Ja hyvää tuli…!
Lihapullat ovat Kreikassa suosittu alkupala tai osa meze-ateriaa. Välimeren maissa tarjoillaan hieman erilaisia maukkaita versioita lihapullista, kastikkeella tai ilman, kuten turkkilaiset köftet ja espanjalaiset albondigas. Kiitokset kuuluvat ilmeisesti arabeille, joiden myötä jauhelihasta valmistetut pullat levisivät alueen ruokapöytiin ja muokkaiutuivat paikalliseen makuun sopiviksi. Kreikassa Keftedes tuodaan pöytään tavallisesti alkupalana pitaleivän ja tsatsikin kanssa.
Keftedes valmistetaan pääosin tavallisia lihapullareseptejä noudatellen. Oman säväyksensä makuun tuo taikinaan lisätty punaviinietikka. Testasimme näiden lihapullien lisukkeena perustomaattikastiketta johon myös lisättiin tilkka punaviinietikkaa. Kastike leikkaa mukavasti hieman rasvaista lihapullan makua. Kannattaa siis kokeilla… Ja kokeilemisen arvoisia ovat myös fetajuustolla ryyditeyt karitsapyörykät tomaattikastikkeen sekä oliivicouscousin kanssa.
Kreikkalaiset lihapullat tarjoillaan kuumina tai huoneenlämpöisinä
Valmistaminen aloitetaan sipulin raastamisella ja valkosipulin hienontamisella. Raastettu sipuli sulautuu veitsellä leikattua paremmin taikinaan ja luovuttaa makunsa tehokkaasti. Kaikki ainekset sekoitetaan kerralla taikinamassaksi, jota saa vaivata useamman minuutin ajan. Käsin puristelemalla varmistat sen että raaka-aineet ja maut sekoittuvat riittävässä määrin. Taikinan pitäisi jäädä kosteaksi vaan ei märäksi. Jääkaapissa vietetyn tunnin aikana taikina kiinteytyy hieman ja siitä tulee helposti muotoiltavaa ja pullista muotonsa säilyttäviä.
Jauhelihavalinnastasi riippuen lihapullien rasvapitoisuus voi nousta korkeaksi. Uunissa paistaminen on siksi parempi vaihtoehto – pannulla paistettaessa joudut kuitenkin käyttämään paistorasvaa tai -öljyä. Uunipannu kerää pullista irronneen rasvan pohjalleen, josta voit sen erotella lihapullista ennen tarjoilemista.
Voit tarjoilla Keftedesit joko kuumina heti paistamisen jälkeen tai antaa niiden jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Varsinkin laajemmassa mezepöydässä ruokalajit ehtivät jäähtyä ennen kuin kaikkea ehtii edes maistaa. Pääruokana kreikkalaiset lihapullat saavat usein rinnalleen riisiä, paistettuja kasviksia, salaattia tai pastaa. Mahdollisesti yli jääneet lihapullat ovat erinomainen välipala tai lounas esimerkiksi pitaleivän välissä, salaatilla ja tsatsikilla höystettyinä.
Kreikkalaiset lihapullat paistuvat uunissa tai pannulla
Course: LiharuoatCuisine: KreikkaDifficulty: Helppo4
annosta1
hour15
minutes20
minutesKeftedes eli kreikkalaiset lihapullat ovat suosittu alkupala osana mezeateriaa - tai valmistaa niistä maukkaan pääruoan. Sekoita taikinan ainekset kulhossa käsin puristellen ja siirrä lihapullataikina tekeytymään jääkaappiin tunnin ajaksi. Muotoile taikinasta pieniä pullia tai pitkulaisia kebakkoja.
Ainekset
200 g naudan jauhelihaa
200 g karitsan jauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli tai punasipuli
1 valkosipulin kynsi
2 dl korppu- tai pankojauhoja
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
2 kananmunaa
1 tl oreganoa
1 tl suolaa
öljyä paistamiseen
(jauhoja kuorruttamiseen, mikäli paistat lihapullat pannulla)
Ohjeet
- Raasta sipuli karkealla terällä. Yhdistä kaikki ainekset isoon kulhoon. Sekoita massaa muutama minuutti käsin puristellen, jotta ainekset ja maut sekoittuvat. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa 1 tunnin ajan.
- Ota lihapullataikina jääkaapista ja pyörittele siitä halkaisijaltaan 2 - 3 cm pullia. Mikäli paistat pullat pannulla, pyöräytä ne vehnäjauhoja sisältävässä kulhossa. Kopauta ylimääräinen jauho takaisin kulhoon. Uunissa paistettavia pullia ei tarvitse jauhottaa.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista uunin keskitasolla 10 minuutin ajan, käännä pullat ja jatka paistamista toiset 10 minuuttia. Jos paistat pullat pannulla, ota niihin kauttaaltaan kaunis väri ja paista kunnes lihapullat ovat kypsiä.
- Tarjoile lihapullat alkupalana tzatziki-kastikkeen ja pitaleipien kera - tai pääruoana riisin ja kreikkalaisen salaatin kera.
Vinkit
- Vaihtoehtoisesti voit muotoilla taikinasta pari senttiä paksuja, etusormen mittaisia tankoja.
- Keftedesin kanssa tarjottavaksi sopii myös tomaattikastike, johon lisätään tilkka punaviinietikkaa.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM