Välimeren keittiöiden erityispiirre on valmistaa yksikertaisista aineksista herkullisia kokonaisuuksia. Kreikkalaisen keittiön suosittu kesäruoka, Gemista, on mainio esimerkki tällaisesta annoksesta. Täytetyt tomaatit ja paprikat hautuvat uunissa maukkaiksi – tarvittaessa voit valmistaa samassa uuniastiassa kokonaisen aterian.
Gemista on kreikan kieltä ja tarkoittaa yksinkertaisesti ”täytettyjä”. Perinteisesti Gemista valmistetaan kypsistä paprikoista ja tomaateista, mutta täytteeseen sopivat mainiosti myös muut kasvikset, kuten kesäkurpitsa ja munakoiso. Täytteen salaisuus piilee riisissä, joka saa makua yrtteistä, kuten persiljasta ja mintusta, sekä sipulista ja valkosipulista. Halutessaan täytteeseen voi lisätä myös jauhelihaa, jolloin ruoasta tulee entistä täyttävämpi.
Onnistuneen Gemistan lähtökohta ovat kypsät kasvikset
Valitse kaupan hyllystä varmasti kypsiä tomaatteja ja paprikoita – tai anna niiden kypsyä kotona huoneenlämmössä valmiiksi. Puolikypsien, vielä osittain kovien kasvisten maku ja rakenne eivät ole lopputuloksen kannalta yksinkertaisesti yhtä hyviä.
Leikkaa kasviksista hattu pois, se kumman pään valitset on maku- ja tyyliasia. Me valitsimme leikattavaksi kantapuolen, jolloin pinnasta tulee visuaalisesti kiinnostavampi. Samalla mahdollisesti vielä kova kanta on helpompi jättää syömättä. Poista paprikasta kivet ja vaalea siemenkota johon siemenet kiinnittyvät. Koverra tomaattien sisus, mutta säästä neste, siemenet ja hedelmäliha.
Nautaa tai karitsaa – molempi parempi?
Mikäli päädyt valmistamaan Gemistan lihatäytteisen version, suosittelemme käyttämään ainakin osaksi karitsan jauhelihaa. Puolet nautaa ja puolet karitsaa on hyväksi havaittu sekoitussuhde, jossa maku on pelkkää naudanlihaa rikkaampi, mutta tottumattomallekaan se ei ole liiaksi lampaalta maistuva. Naudan jauhelihan ei tällöin tarvitse olla 10 % rasvaisempaa vaihtoehtoa, sillä karitsassa on rasvaa riittävästi.
Hauduttele täytteestä pannulla sopivan kosteaksi jäävä kokonaisuus. Riisiksi sopii jasmiiniriisikin, mutta risottoriisi imee nestettä enemmän ja tekee lopputuloksesta mehevämmän.
Paista kunnon väri paprikoiden ja tomaattien pintaan
Kreikkalaiset täytetyt paprikat ja tomaatit ei ole ruokalaji, jolla osallistutaan kauneuskilpailuihin. Itse asiassa monessa lähteessä todetaan että jos tämä annos näyttää hyvältä, se ei ole oikein valmistettu ja maukas. Grillivastus on hyvä apu pinnan viimeistelemiseen, muista että jo tummalta vaikuttava pinta kestää vielä runsaasti paahtamista ennen kuin siihen alkaa tulla palaneen makua. Kuvassamme oleva lopputulos on turhan vaalea, ainakin tomaattien osalta. Seuraavalla kerralla väriä saa tulla reilusti lisää.
Tämä annos tarjoillaan kreikkalaiseen tapaan useimmiten huoneenlämpöisenä. Voit valmistaa täytetyt paprikat ja tomaatit jo tarjoilemista edeltävänä päivänä, jolloin maut ehtivät tasaantua ja kehittyä täydellisiksi. Ripaus murennettua fetaa täytteen pinnalla nostaa annoksen vielä astetta korkeammalle tasolle.
Täytetyt paprikat ja tomaatit kreikkalaiseen tapaan
Course: LiharuoatCuisine: KreikkaDifficulty: Helppo4
annosta20
minutes1
hourTäytetyt tomaatit ja paprikat kypsyvät ja karamellisoituvat uunissa herkullisiksi. Riisi-lihatäytteestä voi valmistaa myös kasvisversion. Lisää mukaan muita kasviksia ja saat kerralla kokonaisen aterian!
Ainekset
1 paprika
3 tomaattia
1/2 sipuli
1 valkosipulikynsi
75 g naudan jauhelihaa
1/2 dl Arborio riisiä (keittämätöntä)
1 1/2 dl sosetta tomaatin sisuksista (jatka tarvittaessa vedellä)
1/2 rkl tomaattipyrettä
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1/2 tl kuivattua minttua
1/2 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl kuivattua tilliä tai 1 rkl tuoretta
Ohjeet
- Käsittele ensin tomaatit ja paprika. Pese ja leikkaa niistä yläosat pois. Säästä 'hatut'.
Poista paprikasta siemenet ja valkoiset osat, heitä ne pois. Kaiverra tomaateista hedelmäliha varovasti pois ja säästä se osaksi täytettä. Laita tomaatit ja paprika uunivuokaan. - Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli.
- Kuullota sipulia noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää valkosipuli mukaan ja kuullota vielä pari minuuttia.
- Lisää joukkoon jauhelihan ja paista se kypsäksi.
- Surauta tomaattien sisusta sauvasekoittimella soseeksi. Mittaa paljonko saat niistä nestettä. Kaikkiaan tarvitaan noin 1,5 dl, lisää vettä tarvittaessa jatkoksi.
- Lisää soseutetut tomaatin sisustat (ja vesi) pannulle ja riisi.
- Lisää myös tomaattipyre ja suola sekä mustapippuri.
- Hauduta miedolla lämmöllä 6-8 minuuttia. Nesteen tulee haihtua sen verran, että täyte on helposti lusikoitavissa kasvisten sisälle. Mikäli täyte kuivuu liikaa, lisää pannulle hieman vettä. Riisi jää napakaksi ja kypsyy loppuu uunissa.
- Ota täyte pois liedeltä ja lisää joukkoon yritit ja sekoita. Tarkista maku.
- Ripottele tomaattien sisäpinnalle hieman sokeria. Täytä kasvikset seoksella ja laita 'hatut' päälle. Pirskota vielä hieman oliiviöljyä tomaattien ja paprikan päälle ja peitä uunivuoka foliolla.
- Paista 180 asteisessa uunissa 45 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypisä. Ota sen jälkeen folio pois ja paista grillivastuksen alla vielä sen aikaa, että saat kasviksiin kauniin hiiltyneen pinnan.
- Anna kasvisten jäähtyä ennen tarjoilua.
- Halutessasi voi murustella jäähtyneiden kasvisten päälle fetaa ennen tarjoilua tai tarjota ne kreikkalaisen salaatin kanssa.
Vinkit
- Voit käyttää täytteessä tuoreita tai kuivattuja yrttejä saatavuuden mukaan. Yhdistele makusi mukaan persiljaa, oreganoa, minttua, basilikaa tai tilliä.
- Voit täyttää samaan tapaan myös muita kasviksia, kuten sipulia, kesäkurpitsaa tai munakoisoa.
- Samassa vuoassa täytettyjen kasvisten kanssa kypsyvät kätevästi samaan aikaan myös öljytyt ja maustetut perunaviipaleet. Niitä voit lisätä kasvisten väleihin.
- Reseptin alkuperä Dimitra's Dishes
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM