Etusivu » Uusimmat » Laskiaispullat ja paras pullataikina
Laskiaispulla, jossa täytteenä kermavaahtoa ja mansikkahilloa.

Laskiaispullat ja paras pullataikina

Laskiaispulla on helmikuun puoliväliin sijoittuvaan paastonajan alkamiseen liitettävä leivonnainen joka tunnettiin jo keskiajalla. Tavallisesta pullataikinasta valmistettava isokokoinen leivonnainen täytetään oman maun ja myös alueellisen perinteen mukaisesti hieman vaihtelevilla täytteillä.

Hyppää reseptiin >>>

Pulla on perinteinen pohjoismainen makea leivonnainen joka valmistetaan vehnäjauhoja, maitoa, voita, kananmunaa ja sokeria sisältävästä hiivataikinasta. Pullataikina maustetaan usein kardemummalla. Laskiaispullan juuret ulottuvat vuosisatojen taakse. Sen alkuperä on epäselvä, mutta se liitetään usein keskiaikaiseen paaston aikaan, jolloin ihmiset söivät runsaasti rasvaista ruokaa ennen pitkän, pääsiäiseen ulottuvan paaston aloittamista.

Täydellisen pullataikinan elementit

Maukas ja koostumukseltaan kuohkea pulla on hyvien raaka-aineiden ja huolellisen valmistamisen yhdistelmä. Tässä muutama vinkki onnistuneen pullataikinan valmistamiseen:

Tuoreet ainekset: Käytä aina tuoreita ainesosia. Vanha hiiva ei toimi yhtä hyvin ja voi vaikuttaa taikinan kohonemiseen. Moni suosii tuorehiivaa, mutta myös kuivahiivaa käyttämällä onnistuu.

Lämpötila: Varmista, että maito ja muut nesteet ovat kädenlämpöisiä. Liian kuuma neste saattaa tappaa hiivan. Kylmä tai viileä neste hidastaa hiivan toimintaa ja kohottaminen vie pidemmän aikaa.

Jauhot:
 Erilaiset jauhot vaikuttavat taikinan rakenteeseen. Erikoisvehnäjauhot ovat jauhatukseltaan hieman karkeampia kuin puolikarkeat vehnäjauhot. Molemmat sopivat pullataikinan valmistamiseen, mutta puolikarkeita jauhoja käyttämällä saa taikinaan aikaan enemmän sitkoa, jonka ansiosta lopputulos on kimmoisampi ja kohonneempi.

Rasva:
Voita tai margariinia kannattaa käyttää huoneenlämpöisenä mutta ei sulatettuna, jotta se sekoittuu taikinaan tasaisesti. Valinta eläinperäisen voin ja kasvipohjaisen margariinin välillä on ensisijaisesti makuasia – joillekin myös eettinen valinta. Meillä pullat leivotaan tavallisesti voita käyttäen.

Aika: Pullataikinan pitää kohota ajan kanssa. Ensin taikinan ja sitten taikinasta leivottujen pullien. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa vedottomassa tilassa. Lämpötila vaikuttaa kohotusaikaan: haaleassa, 40-asteisessa uunissa taikina nousee nopeammin kuin tyypillisessä 22-asteisessa keittiössä. Käytä taikinan kohottamiseen reilun kokoista kulhoa, sillä taikinan tilavauus moninkertaistuu kohottamisen aikana.

Mikä on laskiaispullan aito ja oikea täyte?

Laskiaispullan reseptit vaihtelevat hieman eri puolilla Suomea, kulttuuritaustasta ja perheen tavoista sekä hekilökohtaisista mieltymyksistä riippuen. Nykyinen, kermavaahdolla ja mantelimassalla tai hillolla täytetty laskiaispulla on kuitenkin melko uusi ilmiö Suomessa. Vasta 1950-luvulla tämä versio alkoi yleistyä. Aiemmin laskiaispulla oli usein täyttämätön ja sitä tarjoiltiin sellaisenaan tai lämpimässä maidossa liotettuna.

Täytteiden lisäksi myös pullan koko ja muoto voivat vaihdella. Perinteisten täytteiden lisäksi laskiaispullat voidaan täyttää esimerkiksi suklaalla, vaniljalla tai marjoilla.

Ruotsalainen semla vs. suomalainen laskiaispulla

Ruotsalainen laskiaispulla, jota kutsutaan myös semlaksi, on läheistä sukua suomalaiselle versiolle. Suurin ero on suomalaisten ja ruotsalaisten suosimassa täytteessä. Ruotsalaisessa semlassa käytetään perinteisesti mantelimassaa, kun taas Suomessa hilloa käytetään täytteenä mantelimassaa yleisemmin. Vaikka mantelimassa onkin yleistynyt Suomessa, se on edelleen enemmän ruotsinkielisen väestön suosiossa.

Ruotsalaiset semlat ovat usein hieman pienempiä kuin suomalaiset laskiaispullat. S
emlan päälle kaadetaan usein lämpimää maitoa ja semla tarjoillaan kulhosta. Tämä tapa on vähemmän yleinen Suomessa.

Muhkeat ja maukkaat laskiaispullat

Course: LeivonnaisetCuisine: PohjolaDifficulty: helppo
Annoksia

24

kappaletta
Valmisteluaika

3

hours 
Paistoaika

15

minutes

Pullataikina, jonka ohjeella valmistat pikkupullat, voisilmäpullat ja pullapitkot. Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä täysmaitoa, puolikarkeita vehnäjauhoja sekä voita.

Ainekset, 24 kpl

  • 5 dl täysmaitoa

  • 50 g tuorehiivaa

  • 2 kanamunaa

  • 2 dl sokeria

  • 1 tl suolaa

  • 1/2 rkl kardemummaa

  • n. 15 dl vehnäjauhoja

  • 150 g voita

  • Voiteluun
  • 1 kanamuna

  • Pinnalle
  • raesokeria

  • (mantelilastuja)

  • Mantelimassa
  • 100 g kuorittuja manteleita

  • 1 dl sokeria

  • pullien sisusta

  • 1 dl kermaa tai maitoa

Ohjeet

  • Ota ainekset ajoissa huoneenlämpöön, sillä niiden olisi hyvä olla kaikkien kädenlämpöisiä.
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota joukkoon hiiva. Lisää munat, sokeri ja mausteet, sekoita.
  • Alusta jauhot nesteeseen vähitellen, 1 dl kerrallaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä, kuutioitu voi. Jauhot lisätään pikkuhiljaa, jotta ne ehtivät turvota alustettaessa ja samalla saadaan myös ilmaa joukkoon. 
  • Muista vaivata taikina hyvin, jota syntyy runsaasti sitkoa. Sitko on valmis, kun taikinaa voi venyttää ilman, että se repeää helposti. Jätä taikina pehmeäksi, älä käytä liikaa jauhoja eli taikina on valmis kun se tarttuu vielä hieman sormiin mutta alkaa jo irtoamaan kulhon reunoista.
  • Kohota taikina esimerkiksi uunissa tai mikrossa liinan alla kaksinkertaiseksi - vähintään 40 minuutin, mieluiten tunnin ajan.
  • Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hyvin.
  • Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa sen 12 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat sileiksi pulliksi. Kohota pullia leivinpaperin päällä ja liinan alla lämpöisessä paikassa noin 45 minuutin ajan. Leivo samoin toinen puolikas taikinasta. Kaikkiaan taikinasta tulee 24 pullaa.
  • Voitele pullat kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele pinnalle raesokeria (ja halutessasi mantelilastuja). Paistoaika on 15 minuuttia uunin keskitasolla 200 asteessa.
  • Anna pullien jäähtyä ennen niiden halkaisemista. Täytä laskiaispullat makusi mukaan mantelimassalla, kermavaahdolla, hillolla tai niiden yhdistelmällä.
  • Mantelimassan valmistaminen
  • Halkaise pullat jäähtyneenä ja koverra alaosaan teelusikalla syvennys. Hienonna kuoritut mantelit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sokeri, pullien sisustaa ja kermaa tai maitoa. Jaa seos pulliin tehtyihin syvennyksiin.
  • Vaahdota kerma ja lisää pullien päälle lusikallinen kermavaahtoa. Täytteeksi sopii myös valmis mantelimassa tai hillo. Nosta pullan yläosa kanneksi täytteen päälle.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*