Leipätikut tuovat näyttävyyttä alkupalana tarjottavalle antipasto-lautaselle tai keittoruoan kylkeen. Valmista grissinit helposti kotiuunissa tällä nopealla pizzataikinaan pohjautuvalla ohjeella.
Samasta vaaleasta vehnätaikinasta saa aikaan tarvittaessa pizzapohjan, leipätikut tai ciabattan tyyppisen rapeakuorisen leivän. Leipätikut valmistuvat lyhyellä kohotuksella, pizzaa tai leipää on syytä kohottaa jääkaapissa pidemmän aikaa.
Mitä grissinit ovat?
Grissinit ovat pitkiä, ohutkuorisia ja rapeita italialaisia leipätikkuja, jotka muistuttavat ohuita patonkeja. Ne ovat Italiassa suosittu lisuke erilaisten ruokien kanssa. Leipätikkuja voi nauttia sellaisenaan tai dippaamalla oliiviöljyyn, balsamietikkaan tai erilaisiin kastikkeisiin. Taikinan ainekset ovat yksinkertaiset: vehnäjauhoja, hiivaa, vettä, suolaa ja oliiviöljyä. Leipätikut ovat mainio lisuke alku- tai lounaskeitolle.
Halutessasi voit maustaa grissinitaikinaa esimerkiksi yrteillä tai juustolla, ripotella leipätikkujen pinnalle seesaminsiemeniä tai sivellä pinnalle maustettua tai maustamatonta oliiviöljyä.
Valmista taikina, kohota, leivo tikuiksi ja kohota
Saman päivän pizzataikina sopii hyvin leipätikkujen valmistamiseen. Sekoita taikinan kuivat ainekset, lisää sitten kädenlämpöinen vesi sekä oliiviöljy. Noin 10 minuutin yleiskoneen taikinakoukulla vaivaamisen jälkeen taikina on sileää ja valmista kohotettavaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Jaa kohonnut taikina pienempiin osiin ja leivo siitä 15-25 cm pitkiä, vajaan sentin vahvuisia tikkuja. Asettele tikut väljästi pellin päällä olevalle leivinpaperille. Jätä riittävästi väliä, sillä leipätikut osapuilleen kaksinkertaistuvat kohottamisen aikana. Anna tikkujen kohota pyyhkeen alla puolisen tuntia.
Paista ja tarjoile tuoreina – tai kuivaa uunin jälkilämmössä
Leipätikkuja voi nauttia tuoreina ja pehmeinä, tai vaihtoehtoisesti kuivattaa jolloin niistä tulee rapeita sekä pinnalta että sisältä. Paista leipätikut kypsiksi 225 asteessa, noin 12-15 minuutin ajan uunin keskitasolla. Tavoitteena on saada pintaan kaunis, kullanruskea väri. Tuoreena tarjottavat leipätikut voi tarjoilla heti niiden jäähdyttyä.
Mikäli haluat tarjota rapeita leipätikkuja, tai säilöä ne myöhempää käyttöä varten, toimi seuraavasti: kun grissinit ovat saaneet kauniin värin ja ovat melkein kypsiä, alennetaan uunin lämpötila noin 100-120 asteeseen. Leipätikut kuivataan matalassa lämpötilassa noin 10-15 minuuttia, tai kunnes ne ovat täysin rapeita ja kuivia. Voit myös jättää uunin luukun hieman raolleen kuivattamisen aikana, jotta kosteus pääsee paremmin haihtumaan.
Leipätikut valmistuvat helposti pizzataikinasta
Course: LeivätCuisine: ItalianDifficulty: helppo2
hours20
minutes15
minutesGrissinit eli italialaistyyppiset leipätikut ovat sopivaa tarjottavaa antipastojen kanssa tai keittoruokien lisukkeina. Tällä nopealla taikinalla valmistuvat tarvittaessa myös saman päivän pizzat, neljä keskikokoista pizzapohjaa...
Ainekset, noin 24 kpl
300 g 'Tipo 00' vehnäjauhoja
300 g yleisvehnäjauhoja
3 g kuivahiivaa
12 g hienoa merisuolaa
350 g kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
Ohjeet
- Vatkaa jauhot, hiiva ja suola taikinakoukulla varustetun monitoimikoneen kulhossa. Kaada joukkoon vesi ja oliiviöljy ja vaivaa 10 minuuttia, kunnes taikina on tasaista.
Siirrä taikina voideltuun kulhoon, peitä muovikelmulla ja anna kohota 2 tuntia tai kunnes se on kaksinkertaistunut. - Jos teet pizzaa, jaa taikina neljään osaan ja muotoile niistä palloja. Voitele pinnat kevyesti oliiviöljyllä ja siirrä pallot jääkaappiin 2 - 72 tunniksi. Ota taikina 1-2 tunniksi huoneenlämpöön ennen pohjien leipomista ja pizzojen paistamista.
Mikäli teet leipätikkuja, nosta taikina sellaisenaan 2 tunniksi jääkaappiin. - Kaada leipätikkutaikina työtasolle. jaa taikina puoliksi ja edelleen 12 osaan. Siirrä toinen puolikas takaisin kulhoon odottamaan vuoroaan. Leivo taikinasta mieltymyksesi mukaan noin 15-25 cm pitkiä, naisen pikkusormen vahvuisia leipätikkuja ja nosta tikut väljästi leivinpaperin päälle uunipellille kohoamaan. Peitä leipätikut pyyhkeellä. Kohota leipätikkuja 15-30 minuutin ajan.
- Paista leipätikut 225 asteessa, noin 12-15 minuutin ajan - tai kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin pintaansa.
- Voit kuivattaa leipätikut rapeiksi huoneenlämmössä - tai pakastaa ylimääräiset tuoreina.
Vinkit
- Pizzataikinan resepti: So Much Food
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM