Lohi Kedgeree on intialaista alkuperää oleva pataruoka, jossa raaka-aineina ovat kypsennetty kala, kasvikset, riisi ja mausteet. Brittien siirtomaahallinnon myötä perinteisiä intialaisia ruokalajeja kulkeutui Intiasta Eurooppaan ja niitä muokattiin eurooppalaiseen makuun sopivammiksi.
Kedgereetä nautittiin viktoriaanisena aikana aamiaisruokana mutta tämän päivän länsimaisessa ruokakulttuurissa se on sopivampi lounas- tai päivällisruoaksi. Lohi Kedgeree on mausteinen mutta ei tulinen ruokalaji – chilin määrää säätämällä voi vaikuttaa tulisuusasteeseen. Valmista lisukeeksi raita-kastiketta joka raikastaa annosta ja viilentää mahdollista chilin poltetta.
Huomaa että Kedgeree ei ole ns. yhden pannun ruoka. Riisi kypsennetään valmiiksi kasarissa, kasvikset ja kala aluksi erikseen, sitten kypsentäminen viimeistellään ne yhdistäen. Lopuksi kaikki kootaan yhteen tarjoilua varten.
Basmatiriisiä kannattaa liottaa vedessä ennen valmistuksen aloittamista. Kuutioidun lohen marinointiin riittää 30 minuuttia, sama aika kuin riisin liottamiseen. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla siten että ne ruskistuvat kevyesti. Kiehauta pieni kattilallinen vettä, tee pitkät ristiviillot tomaattien kuoriin ja upota tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen. Kun kuori alkaa itsekseen irrota, vaihda kattilaan kylmä vesi. Kuori tomaatit, pilko ne ja poista kovat kannat.
Lohi Kedgeree sopii tarjottavaksi kulhossa tai lautasannoksina
Riisi saa makua kuullotetusta sipulista, liemestä ja mausteista. Ulkonäöllisistä syistä voit ruskistaa lohikuutiot nopeasti kuumalla pannulla mutta välttämätöntä se ei ole. Kun olet kuullottanut mausteet ja lopun sipulin, on aika yhdistää mukaan tomaatit ja lohikuutiot kypsentämistä varten.
Älä unohda poistaa kanelitankoa ja mausteneilikoita kypsän riisin joukosta. Rakenna aineksista joko vuokallinen jaettavaksi ruokalijoiden kesken tai tee valmiit annokset kerrostaen lautasille. Lisää pinnalle rusinoita, mantelilastuja ja hienonnettua tuoretta korianteria. Pino naan-leipiä ja kulho raita-kastiketta tuovat viimeisen silauksen kokonaisuuteen.
Lohi Kedgeree
Course: KalaruoatCuisine: IntiaDifficulty: Keskivaikea4
annosta30
minutes40
minutesLohi Kedgeree on maukasta vaihtelua perinteisiin lohiannoksiin. Miedot intialaiset mausteet sopivat mainosti rasvaisen kalan kanssa. Viimeistele annos mantelilastuilla, rusinoilla ja korianterilla.
Ainekset
500 g lohta
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
- Riisi
0,5 sipulia
1 kanelitanko
2 mausteneilikkaa
2 dl basmatiriisiä
0,5 tl kurkumaa
ripaus chilijauhetta
5 dl kalalientä / 1 kasvisliemikuutio
2,5 cm pala inkivääriä
- Tomaattikastike
0,5 sipulia
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tl garam masalaa
(2 vihreää chilipalkoa hienonnettuna)
4 tomaattia
2 rkl öljyä
1/2 limetin mehu
- Lisäksi
50 g paahdettuja mantelilastuja
50 g rusinoita
tuoretta korianteria
Ohjeet
- Liota basmatiriisiä puoli tuntia vedessä ennen sen kypsentämistä. Kaada vesi pois ennen kypsentämistä - tämä ohje poikkeaa lisukkeeksi valmistettavan basmatiriisin valmistustavasta.
- Paloittele lohi 4 cm kuutioiksi. Marinoi valkoviinietikalla ja suolalla.
- Paahda mantelilastut ja kalttaa tomaatit.
- Kuumenna 1 rkl öljyä kasarissa. Lisää puolet hienonnetusta sipulista, kanelitanko ja neilikat. Lisää riisi ja kuullota sekoitellen pari minuuttia.
- Lisää kurkuma, chilijauhe ja kalaliemi. Keitä 15 - 20 minuuttia kannen alla kunnes riisi on kypsää ja neste imeytynyt.
- Kun riisin kypsennys on puolivälissä aloita lohen ja tomaattikastikkeen valmistus: kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannulla. Paista lohiviipaleisiin kevyt väri ja siirrä kuutiot sivuun.
- Lisää tarvittaessa tilkka öljyä pannulle. Kuullota puolet sipulista, inkivääriraaste, ja valkosipuli.
- Sekoita joukkoon garam masala (sekä vihreä chili). Kypsennä 2 minuuttia. Lisää sitten joukkoon kaltatut tomaatit ja lohikuutiot. Hauduta kypsäksi.
- Poista kanelitanko ja neilikat riisin joukosta. Kerrosta riisi ja kala-tomaattiseos lautaselle. Purista pinnalle limemehua. Lisää koristeeksi rusinat, mantelilastut sekä tuore korianteri. Tarjoile naanleipien ja raitan kanssa
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM