Maailman Makujen paras omenahillo saa makua lämpimistä mausteista: kaneli, inkivääri ja tähtianis nostavat omenahillon uusiin ulottuvuuksiin. Vanilja viimeistelee mielestämme täydellisen kokonaisuuden. Valitse hapokas omenalajike ja varaa riittävän iso kattila – tätä hilloa kannattaa keittää kerralla paljon!
Maailman Makujen paras omenahillo sai inspiraatiota jo vuosien ajan valmistamastamme vaaleasta, omenamehupohjaisesta glögistä. Kiitos omenoista kuuluu Sirpalle, jonka sadosta saimme ämpärikaupalla hillottavaa. Hän myös muistutti vaaleasta glögistämme – ja siitä se idea lähti…
Omenahillon maku täydentyy mausteilla
Vaalea glögimme valmistetaan omenatäysmehuun, jota keitetään kanelin, inkiväärin, tähtianiksen ja neilikan kanssa sekä maustetaan vaniljasokerilla. Tuo todella maukas yhdistelmä siirtyi sellaisenaan hillokokeiluumme ja lopputuloksena oli paras koskaan maistamamme omenahillo.
Kaneli on klassikko, jota käytetään usein omenan kanssa. Sen lämmin aromi täydentää omenan raikkautta ja hapokkuutta. Kaneli myös korostaa omenan luonnollista makeutta. Jauhettu kaneli sekoittuu hilloon tasaisesti, kun taas kanelitanko antaa hienovaraisemman aromin ja on helppo poistaa ennen säilöntää.
Vanilja tuo hilloon hineostunutta makua ja tuoksua. Vanilja myös tasapainottaa omenan hapokkuutta ja auttaa luomaan lämpimän, yhtenäisen makumaailman. Voit käyttää omenahillon valmistamiseen vaniljatankoja tai vaniljasokeria.
Tähtianis on eksoottinen, aarmoiltaan hieman anismaisen, Se sopii erityisen hyvin makeisiin omenahilloihin, eikä mielestämme ole kuitenkaan liian jouluinen muinakin vuodenaikoina käytettäessä. Tähtianis on myös hieno koriste, jos haluat sen jättää hillopurkkiin.
Neilikka on maultaan melko voimakas, joten sitä kannattaa käyttää harkiten. Neilikka tuo omenahilloon lämpimän, hieman kirpeän mausteisen sävyn. Se sopii hyvin yhteen omenan ja kanelin kanssa. Neilikkat kannttaa poistaa hillon joukosta ennen purkittamista.
Inkivääri tuo hilloon piristävää potkua ja hieman eksoottistakin makuvivahdetta. Inkiväärin oma maku on sekä makea että hieman polttava. Se sopii kuitenkin mainiosti yhteen mm. omenan ja kanelin kanssa. Inkivääriä voi käyttää hillon maustamiseen joko tuoreesta palasta raastettuna, säilöttynä inkiväärimurskana tai kuivattuna jauheena.
Paljonko omenahilloon käytetään sokeria?
Omenahillon säilyvyyteen vaikuttavat useat tekijät, kuten sokerin määrä ja laatu, omenalajike, muut lisätyt aineet sekä valmistus- ja säilytystapa.
Hillosokeri sisältää pektiiniä, joka auttaa hilloa hyytymään ja säilymään. Tavallista sokeria käytettäessä kannattaa lisätä pektiiniä tai sitruunamehua hillon oikean rakenteen saavuttamiseksi, Sokerin määrä riippuu omenalajikkeesta ja halutusta makeudesta, mutta yleisesti ottaen sokeria käytetään noin 500-700 g sokeria kiloa omenoita kohti.
Kotitekoinen omnenahillo säilyy jääkaapissa useita kuukausia, mutta tarkka säilymisaika riippuu monista tekijöistä. Hillopurkit on tärkeä steriloida ennen täyttämistä ja säilytyksen aikana on hyvä tarkkailla, ettei hillo homehdu. Purkit voi kuumentaa uunissa, mikrossa tai keittää kiehuvassa vedessä. Marttojen vinkeillä saat valmisteltua hillopurkit turvallista säilöntää varten.
Pitääkö omenat kuoria hilloa valmistaessa?
Makuasia. Omenoiden kuoriminen hilloa valmistettaessa riippuu siitä, millaista hilloa haluat. Omenalajikkeiden välillä on eroa kuoren vahvuudessa. Kuoriminen auttaa tekemään hillon rakenteesta sileämmän, sillä kuoret voivat jättää hilloon hieman enemmän rakennetta. Tämä tosin riippuu siitäkin miten sileäksi hillon haluat surauttaa.
Jos haluat hilloon enemmän kuitua, väriä ja makua, jätä omenat kuorimatta. Omenankuorissa on hedelmälihaa enemmän kuitua ja kuorissa on myös makua. Tällöin on kuitenkin tärkeää pestä omenat huolellisesti ennen säilömistä. Mikäli käytät puusta pudonneita omenia, kannattaa leikata tummuneet kohdat ja muut epämääräisyyde pois ennen hillokattilaan kelpuuttamista. Kuorineen käytettävistä omenoista poistetaan siemenkota, avian kuiten kuorituistakin omenoista.
Maailman Makujen paras, mausteinen omenahillo
Course: SäilöntäCuisine: SuomiDifficulty: Helppo1
litra20
minutes20
minutesHerkullinen, upean makuinen ja tuoksuinen omenahillo saa arominsa Maailman Maut -ruokablogin tekijöiden lempimausteista. Hillo sopii lettujen, pannukakun ja jäätelön kanssa, puuron ja jogurtin sekaan tai paahtoleivän päälle. Kokeile ja löydä uusi suosikkihillo, joka on helppo tehdä itse!
Ainekset
2 kg omenoita
1-2 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
2 kpl kanelitankoja
4 kpl neilikkaa
2 kpl tähtianista
1 rkl vanilliinisokeria
500 g hillosokeria
tilkka vettä
Ohjeet
- Pese ja kuori omenat. Poista siemenkodat ja mahdolliset huonot kohdat. Lohko omenat ja pilko ne pieniksi paloiksi. Kahdesta omenakilosta jää noin kilo hillottavaa.
- Laita omenanpalat kattilaan ja raasta inkivääri niiden joukkoon, sekoita. Lorauta kattilaan tilkka vettä.
- Keitä omenanpaloja keskilämmöllä kunnes ne pehmenevät, kiinteydestä riippuen noin 5-10 min. Sekoittele välillä.
- Jos haluat omenanpalojen olevan hillossa pienempiä, survo ne tässä vaiheessa (katso vinkki).
- Lisää mausteet (katso vinkki), hillosokeri ja vanilliinisokeri ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, sekoita välillä.
- Poista kanelitangot, neilikat ja tähtianikset hilloseoksesta.
- Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje huolellisesti.
- Säilytä purkkeja jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa, niin hillo säilyy useita kuukausia.
Vinkit
- Käytä inkiväärin raastamiseen mahdollisimman hienoteräistä raastinta.
- Omenanpaloja voit survoa esimerkiksi perunasurvimella. Voit myös käyttää sauvasekoitinta, jos haluat tasaisempaa, sosemaista hilloa.
- Tähtianis ja neilikat kannattaa lisätä hilloon harsopussissa tai suljettavassa teesihdissä/suodattimessa, jolloin ne on helppo noukkia pois hillosta ennen purkitusta.
- Kanelitangot voit käyttää vielä uudelleen, kun huuhtelet ja kuivaat ne.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM