Etusivu » Uusimmat » Makua grilliin ja kesäpöytään – 13 helppoa suosikkiamme
Turkkilaiset kanavartaat

Makua grilliin ja kesäpöytään – 13 helppoa suosikkiamme

Grillikausi on täällä ja on aika nauttia herkullisista grilliruoista! Lihan, kalan, kanan ja kasvisten marinointi, maustaminen ja niiden kanssa tarjottavat lisukkeet ovat avainasemassa onnistuneen kesäpöydän luomisessa. Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkkimme, joilla saat toivottavasti vaihtelua kesäruokailuusi.

Siirry: Marinadit >>
Siirry: Kastikkeet >>

Kaikki alkaa marinadista - ainakin grillaaminen

Marinadit ovat loistava tapa lisätä makua ja mehevyyttä grilliruokaan. Ne auttavat myös mureuttamaan lihaa ja tekevät siitä suussa sulavaa. Tyypillisiä marinadin perusainesosia ovat öljy tai muu rasva, hapokkuutta tuova elementti ja erilaiset mausteet.

Marinadin valinta vaikuttaa myös grillattavan tuotteen pinnan karamellisoitumiseen kun marinadin sokerit reagoivat grillin lämpöön. Kokeile erilaisia marinadeja ja marinointiaikoja löytääksesi oman suosikkisi. Käytä marinointiin tiiviisti suljettavaa pussia, josta puristat ilmat pihalle. Näin saat helposti käänneltyä marinoitavia aineksia ja marinadi vaikuttaa tasaisesti.

Lempeä jogurttimarinadi >>
Sitruunainen marinadi >>
Balsamico-soijamarinadi >>
Korealainen chilimarinadi >>
Hunajamarinadi kanalle >>

Lempeä jogurttimarinadi

Jogurtin maitohapot valmistelevat lihan tai kanan grillaamista varten. Tämä marinadi tarvitsee aikaa, mieluummin yön yli kuin vain muutaman tunnin. Lähi-Idän makumaailmaa noudatteleva, mieto marinadi sopii erityisesti kanan marinointiin.

2 dl turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 punainen chili
2 tl paprikajauhetta
1 ½ tl suolaa
1 ½ tl korianterijauhetta
1 tl juustokuminaa
½ tl kurkumaa
1 rkl sitruunamehua

Pilko valkosipuli ja chili kulhoon, lisää muut ainekset ja anna vaikuttaa pitkään. Pyyhi marinadi huolellisesti lihojen pinnalta ennen grillaamista niin saat paremman paistopinnan. Lisää tarvittaessa makusuola grillatulle pinnalle.

Sitruunainen marinadi

Kana Souvlaki on herkullinen kreikkalainen kana-annos, jonka maustavat Välimeren alueen yrtit, valkosipuli, sitruuna ja suola. Voit tilaisuuden tullen marinoida kanaa jääkaapissa yön yli, mutta parissa tunnissakin saat jo aikaan hyvän tuloksen. Marinadin määrä on tarkoitettu 400 grammalle kanaa.

0,5 dl oliiviöljyä
1 kpl sitruunan mehu
2 kpl rosmariinin oksa
2 kpl timjamin oksa
3 kpl valkosipulin kynsi
2 tl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

Yhdistä marinadin ainekset, suolaa lukuunottamatta. Leikkaa kana tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi ja marinoi kana pussissa. Pujota kana vartaisiin ja suolaa pinta grillauksen jälkeen.

 

Balsamico-soijamarinadi lihalle

Possulle ja naudalle sopiva yleismarinadi löytyi aikanaan Herra Snellmanin resepteistä ja sitä käytetään meillä säännollisesti, etenkin kasslerpihvien marinointiin.

4 rkl balsamicoa
4 rkl soijakastiketta
2 kpl valkosipulinkynttä
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl hunajaa
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1 tl mustapippuria
0,5 dl öljyä

Sekoita marinadin ainekset. Kaada seos lihan päälle niin, että lihan pinta saa marinadia kauttaaltaan. Marinoi vähintään pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

Sivele marinadia lihan pintaan grillauksen ajan. Rouhi halutessasi hieman suolaa päälle ennen tarjoilua.

Korealainen chilimarinadi lihalle

Valmista korealaista possua Gochujang-marinadissa, kun haluat tarjota taatusti maukasta grillattavaa. Jos Miriniä ei lähikaupasta löydy, niin voit korvata sen sokeroidulla vedellä tai sakella.

Mikäli mahdollista, marinoi possunpihvejä yli yön jääkaapissa, kypsennä nopeasti ja tarjoile kasvislisukkeiden sekä korealaisen BBQ-kastikkeen kanssa.

1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 rkl inkiväärimurskaa
1 kevätsipulin varsi
1 rkl omenahilloa
0,5 rkl Gochujang-tahnaa
0,5 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl miriniä
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita marinadin aineet keskenään, käytä halutessasi sauvasekoitinta. Leikkaa lihasta 2-3 cm paksuisia pihvejä. Anna maustua vähintään 2 tuntia – tai mielellään yön yli. Jos grillaat possupihvit, voit pujottaa ne vartaisiin.

Hunajamarinadi kanalle

Kana saa makua ja grillissä väriä hunajalla maustetusta marinadista. Tätä marinadia käytetään myös herkullisen kana-aurajuustolasagnen kanasuikaleiden maustamiseen.  

1 kpl sitruunan mehu
2 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 dl öljyä
2 kpl valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
0,5 tl cayennepirppuria
mustapippuria
1 rkl raastettua inkivääriä

Sekoita marinadin ainekset. Anna vähintään pari tuntia, mahdollisuuksen mukaan seuraavaan päivään. Sivele marinadia lihan pintaan grillauksen ajan. Rouhi halutessasi hieman suolaa päälle ennen tarjoilua.

Kastikkeet tuovat grilliruokaan makua ja väriä

Hyvälaatuinen liha on valmista nautittavaksi sellaisenaankin. Oma mielipiteemme on, että kastikkeilla saadaan kesäruokalautaselle paitsi väriä ja visuaalisuutta, parhaimmillaan myös annoksen uudelle tasolle nostavaa makua. 

Kokosimme tähän artikkeliin kattavan valikoiman lisukkeita, kastikkeita tai tahnoja maailman eri kolkilta. Moni näistä herkuista sopii tarjottavaksi useammankin raaka-aineen kanssa.

Helppo ja nopea jogurttikastike >>
Feta-chili-valkosipulitahna >>
Raparperi-BBQ -kastike >>
Tahinijogurtti >>
Neljä klassikkoa Välimeren rannoilta >>

Helppo ja nopea jogurttikastike – sopii kaiken kanssa

Erittäin helposti valmistuva kastike on saanut meillä nimen Jokapaikan Jogurttikastike, sillä se sopii mm. salaatille, lohelle, kebabin kanssa tai vaikka kanaburgerin väliin. Tämä kastike toimii myös dippinä esim. kasviksille.

150 g Kreikkalainen tai Turkkilainen jogirtti
2 tl Hunaja
1 kpl valkosipulinkynsi
1 tl suola
mustapippuria myllystä

Raasta valkosipuli jogurtin sekaan ja lisää muut ainekset. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 tunti.

Feta-chili-valkosipulitahna

Toinen helppo ja nopea lisuke grilliruoille. Vuodesta toiseen grilliaterialtamme löytyvä klassikko. Muutamasta
aineksesta syntyy maistuva, sekä lihaa, kanaa että kasviksia täydellisesti komppaava tahna, joka ei ole maultaan lainkaan tulinen.

1 pkt fetajuustoa
1-2 valkosipulin kynttä
1 mieto punainen chlilpalko
1 rkl oliiviöljyä

Murenna chili tarjoilukulhoon. Purista joukkoon makusi mukaan yksi tai kaksi valkosipulin kynttä. Lisää joukkoon oliiviöljy. Painele haarukalla seos tahnamaiseksi.  Halkaise chili, poista siemenet ja siemenkota. Viipaloi mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja sekoita fetatahnan joukkoon. Tahna on heti valmista tarjoiltavaksi, mutta voit antaa sen maustua ajan salliessa jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Raparperi-barbequekastike

Grillatulle possulle ja naudalle, miksei myös kanalle sopiva bbq-kastike kotimaisella twistillä löytyi vuosia sitten Kotiliedestä. Raparperi tuo kastikkeeseen sekä makeutta että hapokkuutta – ja lopputulos maultaan erinomainen.

2 isoa tomaattia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl worcesterkastiketta
2 rkl makeaa soijakastiketta
2 rkl fariinisokeria
1/4 tl savupaprikajauhetta
ripaus sokeria
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Pilko kaikki ainekset kattilaan. Keitä kannen alla 10 minuuttia välillä sekoitellen. Soseuta. Tarjoile kastike lihojen lisukkeena, lämpimänä tai kuumana.

Voit myös säilöä tätä kastiketta. Kaada kuumaa kastiketta kiehuvassa vedessä desinfioituun purkkiin, sulje tiiviisti ja säilytä jääkaapissa.

Tahinijogurtti

Kun haluat päästä helpolla ja silti tarjota hyvää, on tahinijogurtti erinomainen, monipuolinen vaihtoehto. Hiilloksen valmistumista odotellessasi valmistat lihalle, kanalle ja kasviksille sopivan kastikkeen seesaminsiementahnasta, jogurtista ja mausteista.

200 g Turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunanmehua
1/2 dl tahinia
1/4tl suolaa
ripaus mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Anna kastikkeen tekeytyä tunnin ajan jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Neljä klassikkolisuketta Välimeren rannoilta

Hyvä kastike tai lisuke sopii täydentämään erilaisia raaka-aineista. Lähi-Idästä maailmalle levinnyt Hummus on kikherneistä ja seesamitahnasta valmistettu, mieto kastike, joka sopii lihalle, kanalle, kalalle ja kasviksille. Espanjalainen Romesco on tomaattia ja paprikaa yhdistelevä kastike, maistuva lisuke mm. vaalealle lihalle sekä kasviksille.

Italialaista alkuperää olevan Vihreän peston monipuolisuus marinadina tai mille tahansa raaka-aineelle sopivana lisukkeena tekee siitä erinomaisen valinnan ruokapöytään vuoden ympäri. Jogurttia ja kurkkua yhdistävä, raikas kreikkalainen Tsatsiki on maukas lisä Gyros Pitojen kastikkeena, mutta sopii mainiosti lampaanlihan, kanan ja kasvisten kanssa tarjoiltavaksi.

Klikkaa lisukkeen kuvaa ja siirry reseptisivulle.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*