Etusivu » Uusimmat » Mansikka-rahkapiirakka on gluteeniton herkku
Mansikka-rahkapiirakka, kakkulapio ja kahvikuppi

Mansikka-rahkapiirakka on gluteeniton herkku

Mansikka-rahkapiirakka on heposti valmistettava, gluteeniton ja laktoositon tarjottava kahvipöytään tai jälkiruoaksi. Mansikalta ja vaniljalta tuoksuva piirakka saa veden kielelle kun odottelet sen jäähtymistä. Viimestele ulkoasu halutessasi tuoreilla mansikkaviipaleilla ja mintunlehdillä.

Hyppää reseptiin >>>

Gluteeniton leivonta ja ruoanlaitto on meille vielä uutta. Halusimme kuitenkin tarjota vieraillemme makean leivonnaisen ilman että siinä on käytetty gluteenia sisältäviä jauhoja. Puolen kilon rasia mansikoita ja purkillinen rahkaa piti saada tarjolle jossakin muodossa.

Mansikka-rahkapiirakka ja tutustuminen gluteenittomaan leivontaan

Valitsimme tehtäväksi mansikka-rahkapiirakan ja nettihaun perusteella lähtökohdaksi Virtasalmen Viljatuotteen sivuila esitellyn mansikkamurupiirakan, jonka pohjaa sovelsimme omaan piirakkaamme. Lähimarketista löytyi tarvittava kaurajauhosseospaketti.

Piirakkataikina valmistettiin vatkaamalla aluksi voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella kulhossa. Vaahtoon lisättiin kananmuna kevyesti vatkaamalla, sen jälkeen jauhoseokseen yhdistetyt leivinjauhe ja vaniljasokeri. Tulkitsimme ohjetta niin että jauhoja ja maitoa lisätään taikinaan vuorotellen, pienissä erissä. Joka tapauksessa, taikinasta tuli tasaista ja se oli helppo levittää piirakkavuokaan.

Kaksi kolmasosaa puolen kilon mansikkarasiasta viipaloitiin ja aseteltiin piirakkapohjan päälle, lopuilla oli tarkoitus koristella piirakka. Rahka, kananmunat ja sokerit sekoitettiin toisessa kulhossa nuolijaa käyttäen. Seos kaadettiin piirakkanvuokaan jolloin mansikat peittyivät lähes kokonaan. 

Noin 25 minuutin paiston jälkeen piirakka oli valmis otettavaksi uunista. Jäähdytyksen jälkeen koristelimme pinnan mansikanviipaleilla ja mintunlehdillä, kuten artikkelikuvasta voit havaita. Ensimmäinen gluteeniton piirakka oli valmis tarjottavaksi.

Mansikka-rahkapiirakka – miten onnistuimme?

Paria yllätystä lukuun ottamatta kaikki meni hyvin. Gluteeniton leivonta sinänsä ei ole tavallisesta leivonnasta poikkeavaa, ainakaan kun ei ole viimeisen päälle tarkkaa tarvetta huolehtia esimerkiksi välineiden tai tilojen aiheuttamasta mahdollisesta kontaminaatiosta gluteenia sisältävien tuotteiden tai ainesten kanssa. 

Pohjan taikina oli ennen paistamista käsiteltävyydeltään hyvä, mutta uunista tullessa piirakan reunat olivat muuttuneet yllättävän paksuiksi, kuten kuvista näkee. Ne olivat kuitenkin mureat, eivät kovaksi paistuneet. Seuraavalla kerralla pitää kiinnittää erityistä huomiota reunojen painelemiseen ohuiksi. 

Pohja oli hyvin paistunut ja todella helpopsti mureneva, ehkä se olisi saanut olla jopa hieman paremmin koossa pysyvä. Maun osalta pohja oli kuitenkin oikein hyvä. Rahkatäytettä voi suositella, samoin tuoreiden mansikoiden käyttämistä koristeena tuomaan näköä ja raikkautta piirakkaan. Huomaa kuitenkin että pinnan tuoreet mansikat eivät kestä kovinkaan monen päivän säilytystä jääkaapissa ennen kuin ne alkavat homehtua… 

Jos gluteeniton suklaakakku kiinnostaa, klikkaa reseptiin tästä.

 

Mansikka-rahkapiirakka on gluteeniton ja laktoositon

Course: JälkiruoatCuisine: SuomiDifficulty: Helppo
Annoksia

10

annosta
Valmisteluaika

40

minutes
Paistoaika

30

minutes

Ainekset

  • Piirakkapohja
  • 100 g voita

  • 0,5 dl sokeria

  • 1 kananmuna

  • 3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Kaurajauhoseosta

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 2 tl vanlijasokeria

  • 1 dl laktoositonta maitoa

  • Piirakan täyte
  • 300 g mansikoita

  • 1 kananmuna

  • 2 dl laktoositonta rahkaa

  • 0,5 dl sokeria

  • 2 tl vaniliinisokeria

  • Koristeluun
  • 100 g mansikoita

  • tuoreita mintunlehtiä

Ohjeet

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele voilla piirakkavuoka, jonka halkaisija on 26–28 cm.
  • Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmuna. Yhdistä jauhoseokseen leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Pyöräytä taikina tasaiseksi nuolijalla ja levitä piirakkavuoan pohjalle.
  • Sekoita kulhossa rahka, kananmuna ja sokerit. Levitä viipaloidut mansikat piirakkapohjan päälle. Kaada muna-rahkaseos mansikoiden päälle ja tasoita pinta. Mansikoita saa jäädä näkyviin. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 - 30 minuutin ajan.
  • Anna piirakan jäähtyä ja koristele se halutessasi ennen tarjolle asettamista lopuilla mansikoilla sekä mintunlehdillä.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*