Etusivu » Uusimmat » Meksikolainen riisi on maukas lisuke TexMexille
Meksikolainen riisi on värikäs ja maukas lisuke.

Meksikolainen riisi on maukas lisuke TexMexille

Meksikolainen riisi on herkullinen ja värikäs lisuke, joka sopii täydellisesti yhteen monenlaisten meksikolaisten ja TexMex-ruokien kanssa. Se on helppo valmistaa ja tuo täyteläisyyttä sekä makua ateriaan.

Hyppää reseptiin >>>

Riisillä on Meksikossa pitkä historia

Riisiä on viljelty Meksikossa jo tuhansia vuosia. Se on itse asiassa yksi maan tärkeimmistä viljelykasveista ja muodostaa merkittävän osan meksikolaisten ruokavaliota. Riisin viljely aloitettiin Meksikossa jo ennen Kolumbuksen aikaa, ja sitä viljelivät alkuperäiskansat, kuten mayat ja asteekit.

Meksikolaisessa keittiössä riisiä käytetään monin eri tavoin. Sitä tarjoillaan usein lisukkeena lihan, kalan ja papujen kanssa, ja sitä käytetään myös erilaisten ruokien, kuten burritojen ja tacojen, valmistukseen. Riistä voidaan myös keittää maitoon tai liemiin, ja sitä voidaan käyttää jälkiruokiin ja leivonnaisiin.

Alkuperäinen meksikolainen riisi eroaa hieman meillä tunnetummista riisilajikkeista, kuten basmati- ja jasmiinriisistä. Se on lyhytjyväisempää ja kiinteämpää, ja sillä on hieman pähkinäinen maku. Se sopii erinomaisesti meksikolaiseen keittiöön, koska se imee hyvin mausteita ja nesteitä.

Meksikolainen riisi valmistuu vaivattomasti

Valitse Meksikolaista riisiä varten pitkäjyväinen riisilajike, esimerkiksi Jasmiini- tai Basmatiriisi. Näistä saat aikaan irtonaisen lopptuloksen, pyöreäjyväisistä lajikkeista on vaikeampaa saada kuohkeaa. Kuumenna öljy kattilassa ja paista hienonnettua sipulia ja valkosipuli hetki, kunnes ne muuttuvat pehmeiksi.

Meksikolaiseen riisiin voit käyttää tuoreita, soseutettuja tomaatteja tai tomaattipyrettä. Lisää kattilaan riisi ja valntasi mukaan joko kana- tai kasvisliemi ja tomaattisose tai -pyre. Sekoita hyvin, jotta saat tomaatin leviämään tasaisesti. Anna seoksen kiehahtaa, laske sitten lämpöä ja hauduta kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja kaikki neste on imeytynyt. Anna riisin vetäytyä vielä 10 minuuttia kannen alla. Sekoita riisi kuohkeaksi haarukalla ja tarjoa lisukeriisi lämpimänä.

Meksikolaisen riisin tuunaaminen

Meksikolaista riisiä voi tarjota monenlaisten ruokien kanssa. Se sopii täydellisesti esimerkiksi tacojen ja fajitojen kanssa, on maukas lisuke kanalle ja kalalle, pavuille ja kasviksille. 

Voit maustaa riisiä makusi ja tarjottavien ainesten mukaisesti. Saat potkua riisiin lisäämällä joukkoon hienonnettua chilipippuria tai jalapenoa. Jos haluat riisistä värikkäämpää, voit lisätä joukkoon maissia, papuja tai paprikapaloja. Kasvisversio Meksikolaisesta riisistä syntyy, kun käytät kanaliemen sijasta kasvislientä.

Meksikolainen punainen riisi

Course: LisukkeetCuisine: TexMexDifficulty: helppo
Annoksia

4

servings
Valmisteluaika

10

minutes
Keittoaika

25

minutes

Värikäs riisi sopii sellaisenaan tarjottavaksi lisukkeeksi meksikolaisten ja TexMex-ruokien kanssa. Riisi sopii myös täytteeksi lisäämään tortilloiden, fajitasten ja burritojen ravintoarvoa. Herkullinen väri syntyy tomaateista - joko kypsistä tuoreista tomaateista tai tomaattipyreestä.

Ainekset

  • 1,5 rkl oliiviöljyä

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 0,5 sipulia

  • 2 dl pitkäjyväistä riisiä

  • 4 dl kana- tai kasvislientä

  • 2,5 rkl tomaattipyrettä

  • 0,25 tl suolaa

  • 1 jalapenochili (valinnainen)

  • tuoretta korianteria

Ohjeet

  • Kuumenna öljy isossa kattilassa keskilämmöllä. Lisää hienonnettu valkosipuli, sekoita hetki ja lisää sitten pieneksi pilkottu sipuli. Kuullota 4-5 minuuttia, kunnes sipulista tulee läpikuultavaa.
  • Lisää kattilaan riisi, kuumennettu liemi, suola ja tomaattipyree. Sekoita, kunnes tomaattipyre on levittynyt tasaisesti.
  • Lisää kattilaan korianterisilppu. Jos haluat enemmän tulisuutta ja makua riisiin, niin lisää mukaa viipaloitu jalapeno. Kuumenna seos kiehuvaksi ja pudota sitten lieden teho haudutuslämmölle. Anna riisin hautua 15 minuutin ajan kannen alla. Riisi on kypsää kun neste on kokonaan imeytynyt riisiin.
  • Sammuta liesi ja anna riisin hautua kannen alla 10 minuutin ajan. Sekoita valmis riisi haarukalla ilmavaksi ennen tarjoilua.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*