Mezet ovat Välimeren itäosan vastine espanjalaisten tapaksille ja italialaisten antipastoille. Kreikka, Kypros, Turkki, Libanon ja Syyria ovat esimerkkejä maista, joissa mezejä voi nauttia baareissa tai kahviloissa. Suurempina ja lukuisempina annoksina mezet voivat muodostaa myös kokonaisen aterian.
Mezepöytä koostuu lajitelmasta erilaisia, kastikkeita, kulhoja ja lautasellisia. Kasviksilla on merkittävä rooli osana mezetarjoilua, niitä voidaan tarjota salaatin, tahnojen tai paistosten muodossa. Kastikkeet kuuluvat olennaisesti mezepöytään, niillä maustetaan muita tarjottavia ja niihin voi esimerkiksi dippailla pitaleivän paloja. Perinteisessä mezepöydässä on tarjolla myös lihaa, tavallisesti grillatussa muodossa – toisinaan myös makkaroita.
Tutustu mezeihin tällä kasvisannosten valikomalla
Valmistimme kuuden mezen ateriakokonaisuuden, tällä kertaa kasvissyöjille sopivista ruokalajeista. Kasvisannoksilla, tahnoilla ja kastikkeilla on keskeinen rooli mezeateriakokonaisuudessa. Ne tuovat ateriaan väriä, rakennetta, makua ja raikkautta. Lihan ystävät löytävät tarvittaessa oheen palanpainiketta Kreikan, Turkin ja Lähi-Idän resepteistämme.
Jotakin tuttua, ehkä myös uutta ja erilaista...
Tällä ateriakokonaisuudella on tarkoituksenamme antaa läpileikkaus Turkin ja Lähi-Idän keittiöiden perusannoksista ja -mauista – kuitenkin suomalaisesta näkökulmasta. Kriteerinä on myös se että nämä annokset voi valmistaa etukäteen ja tarjoilla osan huoneenlämpöisinä ja Moussakan, Falafelit sekä Köftet kevyesti esimerkiksi mikrossa lämmitettyinä.
Valitsimme ensimmäiseksi kasvisruokalajiksi Libanonilaisen Moussakan, joka on kreikkalaista nimikaimaansa kevyempi, pääaineksina munakoisoa ja kikherneitä hyödyntävä paistos.
Kaneli ja maustepippuri tuovat moussakaan mukavasti lämpöä sekä makua.
Parhaat falafelit valmistuvat kuivatuista kikherneistä
Monen kasvisruokavaliota noudattavan suosikkeihin kuuluvat kikherneestä valmistetut kasvispyörykät eli Falafelit. Kuivatuista kikherneistä valmistettuna aikaa kuluu hieman enemmän, mutta lopputulos on sen arvoinen, sekä maun että rakenteen muodossa.
Turkkilainen versio kurkku-jogurtti -lisukkeesta
Kastikkeena mezepöydässä on monille tutun tsatsikin turkkilainen versio Cacik. Se sopii sekä köftejen että falafelien lisukkeeksi ja pitaleivän palasetkin kohoavat uusiin korkeuksiin kun ne dippaa Cacikiin.
Pääraaka-aineita Cacikissa ovat kurkku ja kreikkalainen jogurtti, mausteina toimivat minttu ja valkosipuli.
Kasvispohjaiset, mausteiset pyörykät
Tavallisesti valmistamme turkkilaiset lihapyörykät eli Köftet karitsan jauhelihasta, mutta tällä kertaa lihan korvaa tumma soijarouhe, josta saa aikaan visuaalisesti ja maunkin puolesta kiinnostavan lopputuloksen. Soijarouheesta valmistetut köftet maustetaan valkosipulilla ja kuivamausteilla, lisäksi köftetaikinaan käytetään pinjansiemeniä ja korintteja.
Hummus on monikäyttöinen dippi, kastike ja tahna
Kikherneitä ja tahinia, sitruunamehua, valkosipulia ja mausteita sisältävä Hummus on Lähi-Idän keittiöiden ruokalistoilla vakiotarjottava. Hummus sopii sellaiseaan nautittavaksi lisukkeeksi, kastikkeeksi tai dipiksi, lihan, kanan, kalan, kasvisten tai leipien kanssa.
Kisir on värikäs ja maukas salaatti
Tämän mezepöydän raikkaana salaattina toimii bulgurvehnästä, kasviksista ja yrteistä valmistettu, turkkilaista alkuperää oleva Kisir.
Kisir on maukas ja monikäyttöinen lisukesalaatti, joka sopii tarjottavaksi kanan, lihan, kalojen ja kasvisten kanssa. Granaattiomenan siemenet viimeistelevät salaattiannoksen värikkään ulkoasun.
Pitat tuovat oman lisänsä mezepöytään
Suomalaiset tuntevat pitaleivät varmaankin parhaiten kebabien yhteydessä käytettävänä alustana. Ne sopivat mainiosti lisukkeeksi välimerelliseen menuun, lisukeleipänä ja kastikkeissa dippailuun. Pitat leivotaan vehnäjauhoista ja ne kohoavat paistamisen aikana voimakkaasti kuumassa uunissa.