Etusivu » Uusimmat » Moussaka – maukas kreikkalainen munakoisopaistos
Moussaka annos sinivalkoisella lautasella.

Moussaka – maukas kreikkalainen munakoisopaistos

Moussaka on yksi Kreikan tunnetuimmista ja herkullisimmista ruokalajeista.  Munakoiso, jauhelihakastike ja Bechamel-kastike hautuvat uunissa todella maukkaaksi kokonaisuudeksi. Pannulla paistettu munakoiso muuttuu hieman makeaksi ja suussa sulavaksi.

Hyppää reseptiin >>>

Moussakan kaltaisia, lihaa ja kasviksia kerrostaen koottuja ruokalajeja on valmistettu Välimeren alueella vuosisatojen ajan. Tunnetuimpia niistä ovat italialaisten lasagne ja kreikkalaisten moussaka. Munakoiso on pastalevyjä kevyempi ja monen mielestä myös maukkaampi vaihtoehto uuniruoan kerrosten toteuttamiseen. 

Jauhelihakastike voidaan valmistaa naudan tai lampaan jauhelihasta. Suosittelemme muutaman euron lisäpanostusta ja hankkimaan moussakaa varten lammasta tai karitsaa. Lopputulos on yksinkertaisesti maukkaampi. Itse käytimme tässä reseptissä puolet nautaa ja puolet karitsaa – toiset puolikkaat jauhelihoista käytimme Keftedesien taikinan valmistamiseen. Peruna tuo lisää täyteläisyyttä ja rakennetta, joten mielestämme myös sille on moussakassa oma paikkansa. Moussakan raskautta ja rasvaisuutta leikkaa tarvittaessa raikas jogurtti-kurkkukastike.

Moussaka tarjoillaan jäähtyneenä

Moussakan valmistaminen ottaa aikansa. Jauhelihakastikkeen hautuessa tunnin verran ehdit valmistaa maitokastikkeen ja itkettää sekä paistaa munakoisot sekä perunat. Katso valmistamisen eri vaiheisiin liittyvät kuvat alapuolella olevasta kuvakarusellista.

Uunissa vietetyn 45 minuutin jälkeen olisi hyvä antaa Moussakalle toiset 45 minuuttia vetäytymiseen. Tällä on merkitystä rakenteen ja makujen tiivistymisen kannalta. Monet kreikkalaiset pääruoat tarjoillaan kuuman sijasta haaleina tai huoneenlämpöisinä, niin myös moussaka.

Pieni vuokallinen moussakaa on erinomainen lisä useita ruokalajeja yhdistävään mezeateriaan. Mikäli tarjoat moussakaa yksin pääruokana, ovat sopivia lisukkeita esimerkiksi pitaleipä, kreikkalainen salaatti ja tsatsiki.

Moussaka on kreikkalainen munakoisopaistos

Course: LiharuoatCuisine: KreikkaDifficulty: Keskivaikea
Annoksia

6

annosta
Valmisteluaika

1

hour 

30

minutes
Keittoaika

45

minutes

Moussaka on kreikkalainen ruokaklassikko, joka muistuttaa italialaisten lasagnea. Pastalevyjen sijasta Moussakan kerrokset kootaan munakoisoviipaleista ja tomaattipohjaiseen kastikkeeseen kannattaa käyttää lampaan tai karitsan jauhelihaa.

Moussaka vaatii paistamisen jälkeen noin 45 minuutin vetäytymisajan, joten ota se huomioon kun aikataulutat Moussakan tarjoilemista. Hyvä idea on valmistaa Moussaka jo edellisenä päivänä, jolloin maut ja rakenne ehtivät tasaantua.

Ainekset

  • Kasvikset
  • 2 - 3 munakoisoa

  • 2 - 3 perunaa

  • oliiviöljyä paistamiseen

  • Jauhelihakastike
  • 2 sipulia

  • 3 - 5 valkosipulin kynttä

  • oliiviöljyä

  • 500 g lampaanjauhelihaa

  • 400 g tomaattimurskaa

  • 0,5 - 1 dl valkoviiniä

  • kanelitanko

  • oreganoa

  • suolaa

  • Bechamel-kastike
  • 0,5 l täysmaitoa

  • 2 rkl voita

  • 2 - 3 rkl vehnäjauhoa

  • suolaa

  • pippuria

  • 2 dl raastettua parmesania

  • 1 kananmuna löysästi vatkattuna

Ohjeet

  • Aloita jauhelihakastikkeen valmistamisesta. Kuullota hienonnetut sipulit ja valkosipulinkynnet oliiviöljyssä. Lisää pannulle jauheliha ja ruskista se.
  • Lisää joukkoon tölkillinen tomaattimurskaa, sitten valkoviini. Mausta kastike kanelitangolla, oreganolla ja suolalla. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä ilman kantta tunnin ajan. Nestettä saa haihtua reilusti jotta lopputulos ei jää liian kosteaksi.
  • Viipaloi munakoisot pitkittäissuuntaisesti, noin 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Ripottele pinnalle hieman suolaa. Anna viipaleiden "itkeä" 15 - 30 minuutin ajan työpöydällä.
  • Seuraavaksi Bechamel-kastikkeen valmistukseen. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot. Ruskista hetki lastalla jatkuvasti sekoittaen. Lisää kuumennettu maito kattilaan muutamassa erässä, koko ajan sekoittaen. Mausta kastike ripauksella suolaa ja pippuria, lisää juustoraaste.
  • Kiehauta kastike ja varmista että se saostuu. Lisää lopuksi kastikkeen sekaan löysäksi vatkattu kananmuna parantamaan rakennetta. Siirrä kattila pois liedeltä, kastike saa hieman jäähtyä.
  • Kuivaa munakoisojen pinta. Säästä öljyä ja levitä sitä viipaleiden pinnalle ohuesti sudilla, lisää tarvittaessa tilkka öljyä pannulle. Paista viipaleisiin kaunis väri molemmin puolin. Asettele viipaleet lautaselle keittöpaperin päälle odottamaan moussakan kokoamista.
  • Kuullota viipaloidut perunat pannulla öljyssä läpikuultaviksi. Mahdollinen kevyt ruskistuminen ei haittaa.
  • Lado kolmasosa munakoisoviipaleista uunivuoan pohjalle ja ripottele päälle hieman suolaa. Lisää sitten kerroksittain jauhelihakastike, munakoiso, viipaloidut perunat, bechamel - ja lopuksi jauhelihakastikkeen päälle vielä kerros bechamel-kastiketta.
  • Paista moussakaa uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua kolme varttia folion allla. Moussakan ei kuulu olla kuumaa tarjoiltaessa vaan haaleata tai huoneenlämpöistä.

Vinkit

  • Moussakasta voi tehdä kasvisversion käyttämällä jauhelihan asemesta linssejä. Hauduta tomaattikastike valmiiksi ja lisää joukkoon pakkauksen ohjeen mukaisesti kypsennetyt punaiset linssit.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*