Mustatorvisienipasta on oma suosikkimme metsäsieniruokien joukossa. Torvisienten aromikas maku on jo tuoreena erinomainen ja kuivatuissa sienissä maku vain tiivistyy. Herkkutatit, suppilovahverot ja kantarellit ovat aivan eri makuliigassa mustatorvisieniin verrattuna. Harvinaiseksi tämän herkun tekee se että kotiseudullamme ei näitä sieniä liiemmin esiinny.
Silloin kun onni potkaisee sienestäjää ja koriin alkaa kertyä torvisieniä, on päivä pelastettu. Sillä jo pieni määrä mahdollistaa aterian joka pohjautuu torvisieniin. Tässäkin tapauksessa yksinkertainen on herkullista: pastakastike syntyy muutamasta raaka-aineesta ja annoksen viimeistelee tuorepasta.
Mustatorvisienet ovat rakenteeltaan ohuita ja sisältävät moniin sieniin verrattuna varsin vähän vettä. Siksi ne ovat nopeasti kuivuvia, myös ilman sienikuivurin käyttöä. Kuivatut sienet säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä purkissa pitkään, jopa vuosien ajan. Kuivaaminen onkin ehdottomasti suositeltavin tapa säilöä torvisienet.
Mustatorvisienipasta saa aromia viinistä ja juustosta
Kuivatut sienet heräävät henkiin liottamalla. Tässä ohjeessa mustatorvisienet liotetaan kermassa, joka sitten hyödynnetään kastikkeen valmstuksessa. Näin saadaan sienten aromit maksimaalisella tavalla talteen.
Hienonnettu sipuli tai salottisipuli kuullotetaan voissa pannulla tai kattilassa, lisätään hetken kuluttua sienet ja kypsennetään muutaman minuutin ajan. Valkoviini tuo hapokasta makua ja kerma täyteläisyyttä kastikkeeseen. Mustatorvisienipasta maustetaan ja siihen lisätään raastettu parmesanjuusto sekä lehtipersilja.
Pastan kypsyessä kastike saa kiehua hieman kokoon, sillä pastan keitinvesitilkka notkistaa ja kevyesti suurustaa kastikkeen kun pasta on valmista. Pasta ja kastike yhdistetään ennen tarjoilua jotta kastike leviää ja tarttuu tasaisesti koko pastamäärään.
Mustatorvisienipasta palkitsee löytäjän
Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Helppo4
annosta40
minutes15
minutesMustatorvisieni on vähemmän tunnettu ja harvinaisempi sieni kuin enemmän käytetyt kantarelli, herkkutatti ja suppilovahvero. Mustatorvisieni matkii kuolleita lehtiä ja piilottelee metsässä tai ruohikossa. Parhaiten löytää rinteiltä, aukkopaikoilta ja polkujen varsilta tiheinä kasvustoina.
Ainekset
1 dl kuivattuja mustatorvisieniä
0,5 sipulia
1 rkl voita
2 rkl valkoviiniä
2 dl kermaa
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
parmesania
tuorepastaa
Ohjeet
- Murskaa kuivatut mustatorvisienet käsin kerman joukkoon. Anna sienten liota kuumennetussa kermassa 30 minuutin ajan.
- Siivilöi sienet, säästä kerma. Hienonna sipuli. Lisää pannulle voi ja kuullota sipulia hetki keskilämmöllä.
- Lisää pannulle sienet. Kypsennä sieniä pannulla 6 - 8 minuutin ajan. Lisää valkoviini, ja anna seoksen keittyä hetki kokoon. Lisää sitten kerma ja sekoita.
- Laita tuorepasta kiehumaan. Sienikastike saa tekeytyä kattilassa miedolla lämmöllä pastan valmistumisen ajan.
- Ota pari lusikallista pastan keitinvettä ja lisää se sienikastikkeen joukkoon. Siivilöi pasta ja kaada se takaisin kattilaan.
- Mausta sienikastike lehtipersiljalla, suolalla, mustapippurilla sekä parmesanilla.
- Sekoita mustatorvisienikastike pastan joukkoon ja tarjoile. Voit ripotella annosten päälle lehtipersiljaa ja parmesanraastetta.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM