Mustikkapiirakka on jokakesäinen herkku jota odotetaan tarjolle heti ensimmäisten mustikoiden kypsyessä poimittaviksi. Rahkan mieto happamuus yhdistettynä marjojen ja sokerin makeuteen tekee tästä piirakasta vastustamattoman hyvää.
Mustikkapiirakka on yksi suomalaisen keittiön klassikoista. Tämän perinneherkun alkuperä ja keksijä ovat tuntemattomia ja sen valmistustapojakin on lukemattomia, alkaen piirakkapohjan taikinasta, paistamiseen käytettävästä alustasta sekä piirakan muodosta ja viimeistelystä. Mustikkapiirakan täytteetkin vaihtelevat leipojan mieltymysten mukaisesti.
Mikä on paras piirakkapohja mustikkapiirakalle?
Piirakan pohja ja siihen käytetty taikina vaikuttaa olennaisesti mustikkapiirakan lopputulokseen. Käytettävä taikina tai seos määrittelevät piirakan rakenteen ja maun. Murotaikinalla syntyy kiinteämpi, mureneva lopputulos, pullataikinaa käyttämällä pehmeä, hiivataikinan sitkoa hyödyntävä rakenne. Gluteenittomaan mustikkapiirakkaan käytetään tavallisesti vaaleaa jauhoseosta, jonka pääainesosa ovat riisijauhot – gluteenittomat taikinat ovat rakenteeltaan lähellä murotaikinaa.
Paras pohja on luonnollisesti makuasia. Arviomme mukaan suosituin valinta on murotaikina – ja siihen tämäkin resepti pohjautuu. Monitoimikonetta käyttämällä taikina valmistuu nopeasti ja on heti valmis paistettavaksi. Voi toimii tässä reseptissä margariinia paremmin, sillä se säilyttää rakenteensa paremmin – etenkin käsin taikinaa nypittäessä – ja taikinasta tulee tavoitellun mukainen eli murotaikina.
Mustikkapiirakan täytteet
Mustikka kuuluu mustikkapiirakkaan, se on ainoa kaikkia eri reseptejä yhdistävä tekijä. Pensasmustikat ovat komean kokoisia ja näköisiä, mutta maultaan ne jäävät kovin valjuiksi. Vaihtoehtoina on siis suunnata sesonkiaikana marjakauppiaiden tiskille tai poimimaan piirakkamarjat itse metsästä. Sesongin ulkopuolella metsämustikkaa löytyy aina marketin pakastealtaasta. Pakastemustikoita käytettäessä kannattaa pyöräyttää marjat perunajauhossa, jotta piirakkatäytteestä ei tule turhan kostea.
Yksinkertaisimmillaan mustikkapiirakan täyte on ainoastaan marjoja ja sokeria. Monissa resepteissä täytteeseen käytetään rahkaa tai kermaviiliä, mutta myös mustikoista valmistettua kiisseliä voidaan käyttää täytteenä. Maustamaton jogurtti tai piimä sopivat korvaamaan puuttuvan rahkan tai kermaviilin. Kananmuna tuo kypsyessään kuohkeutta täytteeseen. Koristeellisempi mustikkapiirakka syntyy kun pinnalle rakentaa harvan ristikon pullataikinasuikaleista.
Piirakkavuokallinen vai koko pellillinen mustikkapiirakkaa?
Tällä reseptillä valmistuu noin 28 cm halkaisijaltaan kokoiseen vuokaan leivottu mustikkapiirakka. Mikäli arvelet että mustikkapiirakan kysyntä ylittää jo lyhyellä aikavälillä tarjolla olevan määrän, voit tuplata reseptissä käytetyt ainesosat ja leipoa koko uunipellin kokoisen piirakan.
Jos kävisi niin että mustikkapiirakkaa näyttäisi jäävän yli, voi sitä pakastaa. Lado piirakkapaloja pakasterasiaan kerroksittain ja käytä kerrosten välissä leivinpaperia. Näin palat eivät tartu toisiinsa ja voit ottaa niitä myöhemmin käyttöön yksittäin, tai tarvittavan määrän ilman että kaikki palat pitää sulattaa.
Tämän helpon ohjeen mukaisesti valmistettu piirakka ei tarvitse lisäkoristeita. Huomaa kuitenkin, että täytteen joukkoon voi sujauttaa myös muita marjoja antamaan piirakalle lisää väriä ja makua. Herkkusuut voivat nauttia mustikkapiirakkansa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Mustikkapiirakka on marjapiirakoiden klassikko
Course: Jälkiruoat, LeivonnaisetCuisine: SuomiDifficulty: Helppo12
annosta15
minutes35
minutesMustikkapiirakka kuuluu ehdottomasti kesään. Tässä ohjeessa piirakan täytteeseen tulee rahkaa, joka tekee siitä ihanan mehevän. Mustikkapiirakka sopii hyvin tarjottavaksi kahvipöydässä tai jälkiruokana.
Ainekset
- Pohja
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
- Rahkatäyte
500 g maitorahkaa
2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
400g tuoreita mustikoita (pakastemustikoita)
(pakastemustikoiden kanssa 1 rkl perunajauhoja)
Ohjeet
- Paloittele kylmä rasva monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, sokeri, leivinjauhe sekä kananmuna ja sekoita monitoimikoneella tasaiseksi. Voit tehdä taikinan myös käsin: nypi rasva ja kuivat aineet ensin ryynimäiseksi ja lisää lopuksi kananmuna nopeasti sekoittaen.
- Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (Ø 27 cm) pohjalle ja reunoille.
- Sekoita rahka, munat, sokeri ja vanijasokeri kulhossa. (Mikäli käytät pakastemustikoita, sekoita toisessa kulhossa mustikat ja perunajauhot keskenään tässä vaiheessa).
- Kaada 3/4 mustikoista piirakkavuoan pohjalle ja levitä päälle rahkaseos. Ripottele loput mustikat rahkaseoksen pinnalle
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Vinkit
- Ohjeessa on käytetty mustikoita, mutta voit hyvin käyttää siinä myös muita marjoja. Täytteeseen sopivat myös vadelmat, puolukat tai herukat - vaikka kaikki yhtenä raikkaana marjasekoituksena!
- Lisää piirakan raikkautta raastamalla täytteen sekaan 1-2 tl sitruunan kuorta.
- Tarjoile mustikkapiirakan kanssa halutessasi vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.
- Alkuperäinen resepti K-Ruoka.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM