Etusivu » Uusimmat » Ruotsalainen näkkileipä on ohut ja rapea
Ruotsalainen näkkileipä lautasella ruutupyyhe

Ruotsalainen näkkileipä on ohut ja rapea

Näkkileipä on parhaimmillaan ohut, rapea ja maukas. Ruotsalaiseen tapaan leivottu näkkäri on helppo valmistaa ja paistuu kuumassa kotiuunissa nopeasti. Ohueksi kauliminen onnistuu työtasollakin, mutta pastakone auttaa tasalaatuisen lopputuloksen saavuttamisessa.

Hyppää reseptiin >>>

Näkkileipää käytetään usein aterian lisukkeena, välipalana tai vaikkapa juustolautasen yhteydessä. Perinteinen suomalainen koulunäkki on paksu ja rakenteeltaan kuohkea, mutta sen valmistaminen kotioloissa ei tunnu onnistuvan, Uutta ideaa etsiessämme löysimme Meillä kotona -sivustolta kiinnostavan,  kokeiluun asti päässeen reseptin. Näkkileivän ruotsalainen versio on ohut ja kuplamaiseksi kohoava. Tätä näkkäriä voi tarjoilla keittojen kanssa tai juustotarjottimella, nälkäisen välipalaksi se on turhan kevyttä purtavaa. Hernekeiton kumppanina nämä näkkärit maistuivat hyvin.

Alla oleva resepti on alkuperäisen puollikas ja tälläkin leipiä tulee jo neljä uunipellillistä. Taikinan valmistaminen on helppoa ja onnistuu yleiskoneen taikinakoukkua käyttäen. Lisää tarvittaessa vettä ruokalusikallinen kerrallaan jos taikina vaikuttaa liian kuivalta. Monesta vehnäleipätaikinasta poiketeten tämä taikina ei kohoa kovinkaan voimakkaasti. Rakenteesta tulee hieman sienimäinen ja taikina on varsin vaivatonta kaulittavaa. Ohuetkin leivät pysyvät koossa ja ne on helppo siirtää uunipellille.

Näkkileipä kuplii uunissa

Pastakoneen omistajien kannattaa hyödyntää konetta näkkileipätaikinan kaulimisessa. Näin saat tasalaatuisen ja ohuen lopputuloksen. Itse olemme rullanneet taikinaa pastakoneen läpi asentoon neljä asti – sillä saa sopivan ohuen lopputuloksen. Pieneksi suorakaiteeksi leikatut, noin 2 x 5 cm leivät nousevat tällöin ohutkuorisiksi tyynyiksi, isompiin leipiin nousee satunnaisia kuplia.

Paistaminen käy nopeasti. Kuuman uunin keskitasolla leivät valmistuvat noin 6 – 8 minuutissa. Oma vaikutelmamme on että rapeampi lopputulos syntyy, jos raottaa hetkeksi uunin luukkua paistamisen puolivälissä ja päästää vesihöyryn uunista ulos. Valmiita leipiä ei kannata peittää, vaan jättää ne muutamaksi tunniksi lautaselle jäähtymään ja kuivumaan. Paperipussissa leivät säilyvät rapeina pitkään. 

Erilainen näkkileipä Ruotsin malliin

Course: LeivätCuisine: SuomiDifficulty: Helppo
Valmisteluaika

1

hour 

30

minutes
Keittoaika

7

minutes

Ruotsalaiseen tapaan valmistettu näkkileipä on todella ohut ja rapea. Ruisnäkkäri paistuu kotiuunissa muutamassa minuutissa. Kauli taikina helposti ohueksi pastakoneella, muotoile leivät haluamasi muotoisiksi ja paista kuumassa uunissa. Säilytä näkkärit paperipussissa.

Ainekset

 • 1 pss kuivahiivaa

 • 2,5 dl vettä (kädenlämpöistä)

 • 0,5 rkl suolaa

 • 0,5 rkl hunajaa

 • 2,5 dl vehnäjauhoja

 • 4 dl ruisjauhoja

Ohjeet

 • Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja.
 • Alusta joukkoon ensin vehnäjauhot ja sen jälkeen ruisjauhoja, kunnes taikina pysyy koossa, mutta on vielä tarttuvaista. Ripottele taikinan päälle ruisjauhoja ja anna kohota liinalla peitettynä noin tunti.
 • Kumoa taikina ruisjauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Leivo taikinasta pötkö. Jaa se 40 palaan. Kauli palat jauhoja apuna käyttäen mahdollisimman ohuiksi leiviksi. Pyyhi pinnoilta ylimääräinen jauho pois.
 • Muotoile leivistä pyöreitä tai kulmikkaita. Tee pyöreiden leipien keskelle halutessasi reiät pienellä pyöreällä muotilla. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille leveän lastan avulla.
 • Paista 250-asteisessa uunissa noin 6 - 8 minuuttia. Varo, etteivät leivät pala reunoilta. Anna jäähtyä pellillä.
 • Säilytä näkkärit ilmavassa paikassa esim. paperipussissa.

Vinkit

 • Tasalaatuisen ja ohuen lopputuloksen saat kaulimalla taikinan pastakoneella. Omat näkkärimme kaulittiin asennolla 4.
 • Reseptin taikinamäärällä valmistat noin 40 kappaletta halkaisijaltaan 10 cm reikäleipiä, jos käytät pastakonetta taikinan kaulimiseen (asento 4).
 • Alkuperäinen resepti: meilläkotona.fi

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*