Omenachutney on aromaattinen ja hieman tulinenkin versio omenahillosta. Käytä omenachutneyta intialaisella aterialla leipien, kastikkeiden, kasvisten ja lihojen lisukkeena. Kokeile myös jälkiruokana tarjottavien kovien ja maukkaiden juustojen kanssa!
Omenachutney on aromaattinen, makeaa, hapanta ja tulista makua yhdistelevä hilloke, joka on peräisin Intiasta. Se on monipuolinen lisuke, joka sopii niin lihalle kuin kasvisruoillekin, tuoden ruokiin syvyyttä. Omenachutneyssä maistuvat ja tuoksuvat makeat omenat, hapan etikka, intialaiselle keittiölle tyypilliset mausteet ja halutessasi myös taateli tai rusinat.
Chutney on helppo valmistaa, mutta vaatii hieman aikaa
Omenachutneyn raaka-aineeksi sopivat käytännössä kaikki omenalajikkeet. Kovat ja happamat omenat vaativat hieman pidemmän haudutuksen, pehmeät ja makeat lajikkeet soseutuvat nopeammin. Aloita valmistus kuorimalla ja kuutioimalla omenat. Mitä pienemmiksi maltat omenat kuutioida, sitä lyhyempi on haudutusaika. Kilosta omenoita syntyy noin puoli kiloa valmiita kuutioita.
Hienonna tai purista valkosipuli ja raasta inkivääri hienolla terällä. Voit myös käyttää valmista inkiväärimurskaa. Fenkolinsiemenet voi käyttää sellaisenaan tai jauhaa ne morttelissa hienommaksi. Kanelitangon voit lisätä seokseen sellaisenaan, samoin paloitellut tähtianikset – ja poistaa ne ennen purkittamista tai tarjoilua.
Hauduta ja karamellisoi seos ajan kanssa
Omenachutneyn valmistusaika riippuu siitä miten pieniksi olet omenat pilkkonut, sekä siitä miten pitkälle haluat seosta hauduttaa. Jos haluat tumman ja karamellisoituneen lopputuloksen, varaudu siihen että saat käyttää aikaa ainakin tunnin verran.
Mikäli sinulle riittää reseptikuviemme kaltainen, hilloa muistuttava sävy, saat sen aikaan noin kolmessa vartissa. Pidä lieden lämpö maltillisena ja sekoittele säännöllisesti, jotta seos ei pala pohjaan.
Mihin omenachutneyta voi käyttää?
Omenachutney on todella monipuolinen lisuke, jota voi käyttää monilla tavoin. Se sopii erinomaisesti grillatun tai paistetun lihan, kuten kanan, possun tai lampaan lisukkeeksi. Omenachutney tuo makua ja potkua esimerkiksi kasviscurryihin, kasvisten ohella tarjottavana hillokkeena tai lihojen marinadien ainesosana.
Omenachutney on herkullinen lisä intialaiselle leivälle, esimerkiksi naanleipien tai rotien kanssa käytettynä. Kokeile omenachutneyta myös erilaisten juustojen kuten emmentalin, goudan, cheddarin tai brien kanssa.
Säilytä omenachutney jääkaapissa ja käytä avattu purkillinen parin viikon aikana. Oikein säilötty chutney säilyy avaamattomana jääkaapissa useita kuukausia.
Mausteinen omenachutney ja Intian aromit
Course: LisukkeetCuisine: IntiaDifficulty: helppo20
minutes1
hourOmenachutney valmistetaan tuoreista omenista, maustetaan sokerilla, viinietikalla ja intialaisesta keittiöstä tutuilla mausteilla. Kokeile omenachutneyta intialaisten leipien kanssa tai grillattujen lihojen lisukkeena. Kovat, maukkaat juustot saavat uuden vivahteen kun tarjoilet niiden kanssa omenachutneyta.
Ainekset
1 kg omenoita (500 g omenakuutioita)
1 rkl kasviöljyä
1 kanelitanko
2 tähtianista
4 valkosipulin kynttä
1,5 rkl inkivääriraastetta
0,25 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua fenkolia
1 tl juustokuminaa
3 rkl ruokokidesokeria
3 rkl sokeria
0,25 tl mustapippuria
1,2 dl omenaviinietikkaa
Ohjeet
- Ota reilun kokoinen kattila. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä ja kattilaan kanelitanko, 4 hienonnettua valkosipulin kynttä ja kaksi paloiteltua tähtianista.
- Kun nämä kiehuvat, lisää mukaan 1,5 ruokalusikallista inkivääriraastetta. Kuumenna minuutin ajan ja lisää sitten mukaan 0,25 teelusikallista chilijauhetta. Sekoita nopeasti.
- Kaada kattilaan 500 grammaa omenakuutioita ja lisää joukkoon 1,25 desilitraa omenaviinietikkaa.
- Lisää seoksen joukkoon kolme ruokalusikallista ruokokidesokeria ja kolme ruokalusikallista tavallista sokeria., teelusikallinen jauhettua fenkolia sekä 0,25 teelusikallista jauhettua mustapippuria. Sekoita hyvin.
- Aseta kattilan kansi paikalleen ja hauduta seosta miedolla lämmöllä kunnes omenakuutiot ovat muuttuneet pehmeiksi. Maut säilyvät paremmin kannen alla hauduttaen.
- Kun sokeri liukenee, nesteen määrä lisääntyy. Kun omenat ovat pehmenneet ja seoksesta nousee herkullinen tuoksu on aika poistaa kansi ja haihduttaa liiallinen kosteus.
- Ota 1/4 seoksesta kulhoon ja soseuta se lusikkaa tai haarukkaa käyttäen. Palauta sose kattilaan ja sekoita hyvin. Poista kanelitanko ja tähtianikset. Sammuta liesi.
- Säilö omenachutney kuumana puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä. Oikein säilötty chutney säilyy avaamattomana jääkaapissa useiden kuukausien ajan.
Vinkit
- Voit reseptin korvata sokereita käyttämällä vastaavan määrän hienonnettuja rusinoita tai kuivattuja taateleita. Saat samalla lisää väriä ja rakennetta comenachutneyhin.
- Alkuperäinen resepti: Swasthi´s Recipes
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM