Risotto on klassinen italialainen ruoka, joka jo sellaisenaan voi hurmata täyteläisyydellään ja samettisella rakenteellaan. Kun siihen yhdistetään tuore vihreä parsa ja aromaattinen pesto, syntyy keväinen kasvisruoka, joka hurmaa maullaan sekä rakenteellaan.
Risotto on yksi ruokalajeista jota meillä valmistetaan säännöllisesti. Olemme käsitelleet perusrisoton valmistamiseen liittyviä kysymyksiä tässä artikkelissa, joten voit halutessasi perehtyä aineksiin ja valmistamiseen klikkamalla tuohon artikkeliin. Kaikki risoton valmistamisen lainalaisuudet toimivat ja koskevat tätäkin, pestolla ja parsalla aateloitua versiota. Oikaistaan siis hieman.
Hanki parsaa kun sitä tulee saataville
Vihreä parsa on oikea valinta tähän risottoon. Parsa tuo risottoon kevyttä raikkautta ja hienostunutta makua, kun taas pesto tuo täyteläisyyttä ja yrttistä syvyyttä. Yhdessä ne luovat harmonisen kokonaisuuden, joka on sekä herkullinen että näyttävä. Ulkomaiset parsat saapuvat myyntiin maalis-huhtikuun vaihteessa ja touko-kesäkuussa on kotimaisen parsan lyhyt sesonki.
Valmista vihreä pesto mahdollisuuksien mukaan itse juuri ennen sen käyttämistä. Saat raikkaan ja maukkaan kastikkeen joka erottuu edukseen kaupan hyllyssä olevista valmiskastikkeista.
Nauti sellaisenaan tai lisukeruokana
Tämä risotto sopii loistavasti kevään juhliin, kuten vappu- tai äitienpäivälounaalle sekä pääsiäispöytään. Se toimii myös täydellisenä lisukkeena grillatulle kalalle tai kanalle. Jos haluat vegaanisen version, korvaa voi kasvipohjaisella vaihtoehdolla ja käytä vegaanista pestoa sekä juustoa.
Tärkeimmät vaiheet parsa-pestorisoton valmistamisessa
Valmistele risottopohja: Kuullota sipuli läpikuultavaksi, mutta älä anna sen ruskistua. Lisää riisi sipulin joukkoon ja kuullota kunnes riisinjyvät muuttuvat hieman läpikuultaviksi.
Kypsennä risottoa sekoitellen: Aloita liemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Sekoittele jatkuvasti, jotta risotto saa kermaisen rakenteen ja kypsyy tasaisesti. Älä käytä metallista haarukkaa tai lusikkaa.
Anna risoton vetäytyä lopuksi pari minuuttia, jotta pinnalle noussut neste imeytyy. Tarjoile heti.
Kevään odotettu parsa-pestorisotto
Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Keskivaikea4
annosta10
minutes20
minutesTavallinen risotto on jo sinänsä mainio annos, mutta tuore vihreä parsa ja pesto tekevät tästä kasvisruoasta lähes taivaallisen hyvää.
Ainekset
2,5 dl Carnaroli- tai Arborioriisiä
50 g voita
0,25 dl oliiviöljyä
50 g sipulia tai salottisipulia
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
400 g vihreää parsaa
7,5 dl kasvis- tai kanalientä
50 g Grana Padano-juustoraastetta
50 g vihreää pestoa
- Viimeistelyyn
parsannuppuja
juustolastuja
Ohjeet
- Kuumenna voi-öljyseos keskilämmöllä kattilassa. Kuumenna liemi toisessa kattilassa.
- Kuullota jatkuvasti sekoitellen hienoksi silputtu tai raastettu sipuli läpikuultavaksi voi-öljyseoksessa. Varo ruskistamasta.
- Lisää riisi sipulin joukkoon ja kuullota sekoitellen 3-4 minuutin ajan, kunnes riisinvyvät alkavat muuttua läpikuultaviksi.
- Kaada valkoviini riisin joukkoon, sekoita ja anna alkoholin haihtua.
- Aloita liemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Lisää uusi kauhallinen kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisin joukkoon. Sekoittele jatkuvasti, joko puulusikkaa tai silikonista nuolijaa käyttäen.
- Leikkaa parsa lyhyiksi paloiksi, säästä nuput leikkaamattomina. Kuullota parsat nopeasti voinokareessa tai öljyssä paistinpannulla. Kun on aika lisätä viimeinen kauhallinen lientä, voit nostella parsat risoton joukkoon. Jätä nuput koristelua varten sivuun. Lisää myös juustoraaste risoton joukkoon ja sekoita varovasti.
- Anna risoton vetäytyä parin minuutin ajan, niin että pinnalle mahdollisesti noussut neste ehtii lähes kokonaan vetäytyä. Tarkasta suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Koristele halutessasi annokset Parmesan- tai Grana Padano-lastuilla ja parsannupuilla. Tarjoile heti.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM