Etusivu » Uusimmat » Parsaa ja Romescoa – alkupala tai lisuke
Parsaa ja Romescoa lautasella

Parsaa ja Romescoa – alkupala tai lisuke

Kevät tuo tullessaan tuoreita raaka-aineita saataville ja yksi sesongin kirkkaimmista tähdistä on vihreä parsa. Kun sen rinnalle yhdistetään täyteläinen ja aromaattinen Romesco-kastike, syntyy makuelämys, joka hurmaa alkupalana tai toimii maukkaana lisukkeena kala- tai kanaruoalle.

Hyppää reseptiin >>>

Parsa on kevään herkku, joka kaipaa rinnalleen kastikkeen, joka korostaa sen hienostunutta makua. Romesco tuo juuri oikeanlaista täyteläisyyttä ja hapokkuutta, joka tasapainottaa parsan kevyttä ja raikasta profiilia. Romesco-kastike on peräisin Espanjan Kataloniasta, ja sen täyteläinen maku syntyy paahtamalla paprikat, tomaatit ja mantelirouhe, jotka yhdistetään oliiviöljyyn ja mausteisiin.

Valmista Romesco-kastike etukäteen, lue lisää kastikkeesta ja sen valmistamisesta täältä.

Vihreää vai valkoista parsaa?

Tähän reseptiin sopii vihreä parsa – ja mielellään sen ohuemmat versot. Vihreä parsa on valkoista parsaa voimakkaamman makuinen, sillä se kasvaa auringonvalossa eikä maan alla, kuten valkoinen parsa. Tämä antaa sille kauniin vihreän värin ja hieman ruohoisen, pähkinäisen aromin.

Poista parsojen puumainen tyviosa taivuttamalla niitä – ne katkeavat luonnollisesti oikeasta kohdasta. Paksummat parsat kannattaa kuoria kevyesti, mutta ohuet vihreät parsat voi jättää kuorimatta. Tätä annosta valmistaessa voit halkaista oikein paksut parsat pituussuunnassa, jotta kypsyminen käy nopeammin.

Miten kypsennän parsan sopivasti?

Parsa on parasta silloin, kun sen pinta on hieman paahtunut, mutta sisus on vielä aavistuksen raaka ja mehukas. Sksi paistaminen tai paahtaminen on suositeltavin tapa parsojen valmistamiseen. Myös keittämällä saa aikaan hyvän, erilaisen lopptuloksen,

 Ylikypsä parsa muuttuu löysäksi ja sen makukin muuttuu valjummaksi. Tässä vaihtoehtoisia valmistustapoja – huomaa että parsojen paksuus vaikuttaa merkittävästi kypsennysaikaan.

Keittäminen – Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä noin 3–5 minuuttia, kunnes ne ovat napakoita mutta kypsiä. Älä keitä liian pitkään, jotta ne säilyttävät rakenteensa.

Paistaminen pannulla – Kuumenna öljyä tai voita pannulla ja paista parsoja noin 2-4 minuuttia välillä käännellen. Mausta halutessasi esimerkiksi suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunamehua.

Grillaaminen – Sivele parsat oliiviöljyllä ja grillaa ne nopeasti, noin 2 minuuttia per puoli. Grillattu parsa saa ihanan paahteisen maun.

Uunissa paahtaminen – Asettele parsat uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla, lisää voinokareita ja paahda 225 asteessa noin 10 minuutin ajan.

Parsaa ja romescoa on keväinen herkku

Course: Alkupalat, KasvisruoatCuisine: EspanjaDifficulty: helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

5

minutes
Paistoaika

5

minutes

Jos kaapistasi löytyy valmista Romesco-kastiketta, kannattaa kokeilla tätä maukasta tapa tarjoilla vihreää parsaa - alkuruokana, kalan tai kanan lisukkeena.

Ainekset

  • 400 g vihreää parsaa

  • suolaa

  • (voita pannulla paistamiseen)

  • Lisukkeeksi
  • 2 dl Romesco-kastiketta

Ohjeet

  • Valmista etukäteen Romesco-kastike, se säilyy usean päivän ajan jääkaapissa.
  • Huuhtele parsat ja napsauta pois mahdolliset puumaiset kannat. Ohuita parsoja ei tarvitse kuoria, paksummista voit poistaa kuoren.
  • Paahda parsat parilapannulla tai grillissä. Varo kypsentämästä liiaksi, riittää kun saat pintaan väriraidat. Tavallista paistinpannua käyttäessä voit kuumentaa nokareen voita paistamista varten. Suolaa kypsät parsat kevyesti.
  • Asettele parsat ristiin lautasille ja nosta niiden päälle reilu lusikallinen Romesco-kastiketta.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*