Pasta alla Norma on italialaiselle keittiölle tyypillinen, yksinkertainen ja silti herkullinen ruoka. Tämän annoksen juuret ovat Sisiliassa ja kastike saakin sopivasti lämpöä paseeratusta tomaatista, pippurista ja chilistä.
Pasta alla Noman kanssa käytetään yleensä lyhyitä pastatyyppejä, mutta mikään katastrofi spaghetin tai tagliatellen tarjoileminenkaan ei ole. Putkipasta, esimerkiksi penne tai rigatoni, tai simpukkaa muistuttava gnocchi sopivat kaikki alla Normaan mainiosti sillä näin saat maksimaalisen määrän kastiketta mukaan suupalaasi.
Aloita Pasta alla Norman valmistus munakoisoista. Leikkaa siitä vajaan parin sentin paksuisia kiekkoja – näin munakoison rakenne pysyy kiinteämpänä. Suolaa pinta kevyesti ja itketä munakoisoa puoli tuntia työtasolla. Sillä välin voit valmistella tomaattikastikkeen ainekset.
Huuhtele ylimääräinen suola pois munakoisojen pinnalta ja kuivaa kiekot huolellisesti. Voit paistaa kiekot kokonaisina tai leikata ne jo tässä vaiheessa kuutioiksi ja paistaa runsaassa öljyssä – resepteissä on molempia käytäntöjä. Paiston jälkeen siirrä munakoisot lautaselle, keittöpaperin päälle valumaan.
Pasta alla Norma on maukas kasvispastaruoka
Kuullota pannulla hienonnettu valkosipuli ja viipaloitu chili. Lisää sitten mukaan munakoisokuutiot (kts. Vinkit), tomaattilohkot, paseerattu tomaatti ja mausteet. Paseerattu tomaatti antaa oman, tomaattimurskasta poikkeavan säväyksensä kastikkeen makuun, joten pyri käyttämään nimenomaan paseerattua tomaattia.
Hauduttele kastiketta ja kasviksia pannulla 10 minuutin ajan. Keitä pasta kypsyyyteen al dente, eli jätä siihen hieman purutuntumaa. Sekoita pasta ja kastike, annostele lautaselle. Viimeistele annokset muutamilla tuoreilla basilikanlehdillä ja raastetulla juustolla.
Autenttisessa Pasta alla Normassa juustona käytetään Ricotta Salata-juustoa. Ricotta salata on suolaamalla, puristamalla ja kypsyttämällä valmistettu ricottajuuston muoto. Se on tyypillisesti kovempi ja kuivempi kuin tavallinen ricotta ja sillä on vahvempi, hieman pähkinäinen maku. Valitettavasti sitä ei taida parempienkaan marketien juustohyllyistä löytyä, joten valmistaudu käyttämään Parmesania tai Pecorino Romanoa annoksen viimeistelyyn.
Pasta alla Norma: munakoison ja tomaatin harmoninen liitto
Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Keskivaikea4
annosta30
minutes20
minutesPasta alla Norma edustaa sisialaista keittiötä parhaimmillaan. Muutamasta raaka-aineesta valmistettu pasta-annos on maultaan yllättävän rikas. Tähän annokseen ei lihansyöjäkään kaipaa mitään lisää.
Ainekset
1 munakoiso
- Tomaattikastike
2 tomaattia tai tusina kirsikkatomaatteja
0,5 chili
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
500 g paseerattua tomaattia
- Annoksen viimeistelyyn
400 g rigatoni tai penne pastaa
1 dl tuoretta basilikaa
1 dl pecorinoa raastettuna
Ohjeet
- Viipaloi munakoiso 1,5 cm kiekoiksi. Ripottele päälle suolaa ja itketä viipaleita puoli tuntia. Huuhtele viipaleet ja kuivaa ne keittiöpaperilla. Leikkaa 1,5 cm kuutioiksi.
- Kuutioi tomaatit 1,5 cm paloiksi. Hienonna chili ja valkosipuli.
- Sivele munakoison palat öljyllä kevyesti ja paista kuumalla pannulla parissa erässä ruskeiksi ja siirrä sivuun.
- Lisää pannulle öljyä ja kuullota siinä valkosipulit ja chili. Lisää pannulle munakoisot, tomaatit, paseerattu tomaatti ja mausteet. Anna poreilla miedolla lämmölle noin 10 minuuttia.
- Keitä pasta ja yhdistä kastikkeeseen. Annostele lautasille.
Viimeistele basilikalla ja juustoraasteella.
Vinkit
- Pecorinojuuston voit korvata parmesanilla. Palasta raastamalla saat maukkaamman raasteen.
- Jos haluat munakoisopalojen rakenteen säilyvän kiinteämpänä, lisää ne kastikkeen joukkoon vasta hetkeä ennen tarjoilua.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM