Pasta Carbonara on yksinkertaisuudessaan nerokas ja ennen kaikkea maukas ruoka-annos. Muutaman ainesosan yhdistelmä on tarkoin harkittu – ja siksi siitä on varmaankin tullut yksi italialaisen keittiön kuuluisimpia annoksia.
Unohda kerma. Se ei kuulu aitoon carbonaraan, eikä sitä tarvitakaan. Yritä saada käsiisi guancialea, italialaista kinkkua joka näyttää siltä että sen rasvapitoisuus lähentelee sataa prosenttia. Pancetta toimii korvaavana tuotteena, samoin pekoni. Palvikinkun tyyppiset tuotteet eivät sovi Pasta Carbonaraan.
Pastan osalta valinnan varaa on enemmän. Tuorepastoista spaghetti tai tagliatelle ovat hyviä valintoja, kuivattujen pastojen joukosta voisit valita esimerkiksi putkipasta pennen, kierteisen fusillin tai perhosta muistuttavan farfallen. Tyypillinen virhe on keittää pasta ylikypsäksi, joten vähennä suositellusta keittoajasta minuutin verran – pasta jatkaa kypsymistä pannulla sekoiteltaessa. Säästä hieman pastan keitinvettä kastiketta varten.
Kuutioi kinkku mahdollisimman pieniksi paloiksi. Pekonin voit paistaa kokonaisina siivuina ja leikata sen kypsänä saksilla silpuksi. Tärkeintä on saada liha ja kastike jakautumaan tasaisesti annoksiin. Aloita kinkun tai pekonin paistaminen kylmällä pannulla, jotta rasva irtoaa lihasta. Kuumenna pannu keskilämmölle asti. Liha saa ottaa väriä ja muuttua pinnaltaan rapeaksi. Kauho pari lusikallista keitinvettä pastakattilasta lihapannulle kastikkeen pohjaksi.
Pecorino Romano on perinteinen Pasta Carbonaraan käytetty juustolaatu. Parmesanin käyttö tuskin pilaa annosta, joten voit raastaa kumpaa hyvänsä kulhoon ja lisätä joukkoon kevyesti vatkatut kananmunat ja mustapippurin. Juusto ja liha ovat suolaisia, joten suolan lisääminen ei yleensä ole tarpeen.
Yhdistä valmis pasta, kinkku ja kastike kuumalla pannulla. Sekoita hyvin, lisää tarvittaessa vielä hieman pastan keitinvettä. Annostele lautasille. Viimeistele annokset juustoraasteella.
Pasta Carbonara on nopea, helppo ja herkullinen
4
servings5
minutes15
minutesPasta Carbonara on italialainen klassikkoruoka. Muutamasta raaka-aineesta valmistuu erittäin maukas annos. Lihaksi voit valita myös jokaisesta kaupasta löytyvän pekonin - silläkin saa kelpo lopputuloksen. Pastaksi sopii lähes minkä tahansa tyyppinen ohut, litteä tai putkipasta: esimerkiksi spaghetti, fettuccine, rigatoni, penne tai farfalle.
Ainekset
400 g tuorepastaa
suolaa
200 g Guanciale -kinkkua / pekonia / Pancettaa, katso Vinkit)
4 kananmunaa
1 tl mustapippuria
100 g Pecorino Romano -juustoa
Ohjeet
- Kiehauta ensin pastan vesi samalla kun valmistat carbonara-kastiketta.
Klassinen pastan keitto-ohje on: 1 litra vettä per 100 g pastaa ja 10 g karkeaa suolaa per litra. Katso huomautus kinkun suolaisuuteen liittyen reseptin alaosan Vinkeistä. - Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi ja paista pannulla keskilämmöllä noin 2-3 minuuttia, välillä sekoittaen. Voit paistaa kuutiot rapeiksi. Lisää lopuksi pannulle 1 - 2 rkl pastan keitinvettä jotta saat aikaan emulgoidun kastikkeen. Sammuta liesi ja siirrä pannu hetkeksi sivuun odottamaan.
- Laita kulhoon munat ja raastettu Pecorino Romano -juusto. Käytä koko munaa, ei vain keltuaista. Lisää vastajauhettu mustapippuri. Vatkaa kevyesti munat, pippuri ja juusto sekaisin.
- Keitä pasta. Jos käytät kuivaspaghettia, valmista se pakkauksen ohjeen mukaisesti. Tuorepasta kypsyy parissa minuutissa.
- Kuumenna kinkkupannu hetkeksi korkealla teholla. Nosta kypsää pastaa spaghettikauhalla pannulle. Lisää mukaan pari kauhallista pastan keitinvettä. Sekoita kinkku, pasta ja keitinvesi. Sammuta liesi.
- Lisää munaseos pannulle pastan joukkoon ja jatka sekoittamista. Lisää vielä tarvittaessa pastan keitinvettä, jotta saat aikaan kermaisen koostumuksen.
- Nosta pastaa lautasille, ripottele pinnalle hieman mustapippuria ja viimeistele annokset juustoraasteella.
Video
Vinkit
- Pancetta on guancialea vähärasvaisempi ja erittäin suolainen ilmakuivattu kinkku. Älä lisää annokseen suolaa ja keitä pastakin tavallista vähäsuolaisemmassa vedessä. Voit myös liottaa pancettaa vedessä muutaman minuutin ajan ennen sen pilkkomista. Kuivaa liha hyvin ennen palastelua ja siirtämistä pannulle. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä lihakuutioiden joukkoon.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM