Etusivu » Uusimmat » Pataruoka lämmittää – myös mieltä
patamallit yhteiskuvassa

Pataruoka lämmittää – myös mieltä

Pataruoat ovat erinomainen tapa valmistaa maukasta ruokaa edullisista lihoista ja ruhonosista vähällä vaivalla. Aikaa pataruoka ja sen valmistaminen vaatii, joten pikaruokaa ne eivät valmistuspäivänä ole. Monet padassa valmistetut ruoat ovat maultaan parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, jolloin ruoan lämmittäminen ei vaadi enää valmistamiseen verrattuna juurikaan aikaa. 

Mureuta liha padass pitkään hauduttamalla.

Lihapadat ovat varmaankin niitä perinteisimpiä pitkään uunissa haudutettuja pataruokia. Padassa hautuvat luonnollisesti myös kana, kala ja kasvikset. Tyypillinen pataruoka kypsennetään pitkään ja matalassa lämpötilassa. Neste on olennainen osa pataruokaa: liha-, kana- tai kasvisliemeen lisätään usein viiniä, jonka hapot auttavat mureuttamaan lihaa.

Pataruokia on valmistettu vuosisatojen ajan keittöissä ympäri maailman. Listaamme tähän artikkeliin muutamia tunnettuja ja hyväksi havaitsemiamme esimerkkejä: suomalainen perinneruoka, kansallisruoaksikin äänestetty Karjalanpaisti valmistetaan kuutioidusta lihasta, juhlaversiona useamman eläimen lihaa käyttäen. Juurekset ja mahdolliset muut lisukkeet haudutetaan alle 100 asteen lämpötilassa, mielellään yön yli.

Burgundinpata valmistetaan luuttomasta naudanlihasta ja haudutetaan punaviinipitoisessa liemessä. Kolmen tunnin kypsennys valmistaa lihan, sienet ja juurekset.  Osso Bucco on italialainen pataruoka joka valmistetaan luullisista naudan potkakiekoista. Sikke Sumarin reseptin mukaan tämä herkku hautuu 2,5 tuntia, kunnes lihat irtoavat luista.

Pataruoka valmistuu myös kanasta.

Kevyempi pataruoka syntyy kananlihasta. Kukkoa Viinissä on varmaankin maailman tunnetuin siipikarjasta valmistettu pata, oma makupalettimme äänestää kuitenkin tässä kohtaa Välimerellisen Kanapadan puolesta.

Intialaista alkuperää oleva Butter Chicken on saavuttanut suosiota ympäri maailman ja sopii myös monen suomalaisen suuhun. Tämä ruoka valmistuu reilussa puolessa tunnissa, marinointiin pitää toki varata aikaa ennen valmistamista.

Muidenkin maiden pataruoista kiinnostuneille kotikokeille suosittelemme lämpimästi Meri-Tuuli Väntsin kirjaa Pataruokaa. Meidän hyllystämme siitä löytyy vanhempi painos,  jota on myöhemmin päivitetty.

Pataruoka reseptejä maailman keittiöistä - Merituuli Väntsin Pataruokaa

Yksi suosikkimme pataruokien joukossa on venäläisestä keittöstä vaikutteita ammentava Moskovan pata. Mysi Lahtisen 1990-luvun alussa Helsingissä Leningrad Cowboysin keikalla laulaneelle Puna-armeijan kuorolle tarjoilema liharuoka sisältää mm. naudanlihaa, sipulia, suolakurkkua, smetanaa ja sinihomejuustoa.

Itse olemme valmistaneet Moskovan pataa myös peuran ja hirven paistilihoista, hyvällä menestyksellä! Resepti löytyy tämän artikkelin lopusta.

Pataruoka kiinnostaa – millaisen padan valitsen?

Jos aiot hankkia padan, ota huomioon muutama seikka, sillä eri patatyypeissä on erilaiset ominaisuudet. Harvoin yksi pata vastaa kaikkia haluttuja ominaisuuksia ja on myös edullinen. Padan käyttöikä on kuitenkin todennäköisesti hyvin pitkä, joten valinta kannattaa tehdä harkiten

Käyttötarkoitus:
Pataa käytetään yleensä joko liedellä tai uunissa. Jos aiot käyttää uunin lisäksi myös liedellä, se voi olla joko valurautapata, emaloitu pata tai teräspannu. Varmista että kyseinen pata on materiaaliltaan sopiva omalle liedellesi. Jos pataa käytetään ainoastaan uunissa, se voi olla lasiastia, tai keraaminen pata. Nämä eivät sovi liedellä käytettäviksi.

Pataruoka kypsyy valurautaisessa, emaloidussa tai keraamisessa padassa.Omasta kaapistamme löytyvät merkitön valurautapata, emaloitu Orreforsin valurautapata sekä keraaminen Emilie Henry -pata. Kaikille niille on ajoittain käyttöä…

Koko:
Pataa valitessa kannattaa ottaa huomioon, kuinka monta ihmistä pataruoalla tavallisesti ruokitaan. Kannattaa hankkia mieluummin numeroa liian suuri pata, sillä mahdollisesti ylijäävän pataruoan voi aina säilöä. Pataa ei myöskään tarvitse ruokaa valmistaessa täyttää ääriään myöten.

Mitä eroa patamateriaaleilla on?

Materiaali:

Patojen ominaisuudet ja käyttötavat ovat yksilöllisiä ja siksi kannattaa aina noudattaa valmistajan ohjeita. Padat valmistetaan tavallisesti teräksestä, valuraudasta, emalista tai keraamisesta aineesta. Teräspannut ovat kevyitä ja kestäviä, mutta ne sopivat paremmin liedelle kuin uunissa tapahtuvaan pitkään hauduttamiseen.

Hinta ja hoitaminen:
Järkevän kokoisen padan saa alkaen noin 50 eurolla. Alle kolmen litran vetoista pataa tuskin kannattaa hankkia, ainakaan jos ruokittavia suita on enemmän kuin yksi tai kaksi. Kallemmista merkkipadoista saa pulittaa yli 300 euroa, niillekin varmasti löytyy kannattajansa.

Valurautapata on kompromissi pataa etsivälle. Emaloitu pata on helppo pitää puhtaana. Keraaminen pata on pataruoka kokin helpoin valinta.

Valurautapadat ovat edullisia sekä oikein hoidettuna lähes ikuisia. Ne varaavat lämpöä hyvin ja jakavat sitä tasaisesti hauduttamisen aikana. Valurautapadat ovat ehkä hieman painavia käsitellä, lisäksi niiden puhdistaminen ja huoltaminen voi vaatia muita enemmän vaivaa. Emaloidut padat ovat helppoja puhdistaa ja ne kestävät hyvin uunin lämpöä, mutta ne voivat olla hintavia. Keraamiset padat ovat valurautaisia helpompia puhdistaa, mutta ne eivät kestä kolhuja yhtä hyvin kuin muut materiaalit. Haudutusominaisuudet niissä ovat hyvät. Emaloituja ja keraamisia patoja ei pitäisi lämmittää tyhjänä uunissa.

Jos pitäisi valita vain yksi pata?

Mikäli haluat valmistaa ruokaa tiskiä säästäen, huomioi että lihojen ja kasvisten ruskistaminen liedellä ei onnistu keraamisissa ja lasipadoissa vaan tarvitset siihen paistinpannun. Jos pitäisi valita yksi pata, niin oma valintamme olisi hinnaltaan kohtuullinen valurauta, sillä se käy kaikille liesityypeille, toimii erinomaisesti uunissa ja siinä voi valmistaa kaiken tyyppisten pataruokien lisäksi myös mm. pataleipää.

Moskovan pata

Course: LihaCuisine: Suomi, VenäjäDifficulty: Keskivaikea
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

50

minutes
Keittoaika

2

hours 

30

minutes

Venäläisestä keittiöstä vaikutteita saanut Moskovan pata yhdistelee perusmakuja taitavalla tavalla: suolaiset kurkut, hunajassa kuulotetun sipulin makeus, smetanan ja homejuuston happamuus hautuvat uunissa makujen sinfoniaksi.

Moskovan pata vaatii jonkin verran valmisteluaikaa ja ennen kaikkea riittävästi kypsennysaikaa, jotta liha mureutuu ja maut yhdistyvät täyteläisiksi. Suosittelemme valmistamaan padan jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin se on vieläkin herkullisempaa.

Ainekset

  • 1 kg naudan filettä tai paahtopaistia

  • 3 sipulia

  • 3 suolakurkkua

  • 5 dl voimakasta lihalientä

  • 5 rkl voita

  • 3 rkl hunajaa

  • 2 tl rouhittua mustapippuria

  • ripaus cayennepippuria

  • 3 rkl vehnäjauhoja

  • 150 g sinihomejuustoa

  • 240 g smetanaa

Ohjeet

  • Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota liha vähintään puoli tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön.
  • Kuori ja silppua sipulit. Leikkaa suolakurkut pieniksi kuutioiksi. Laitat kurkut valumaan siivilään kulhon päälle ja säästä liemi. Voit myös säästää pienen määrän suolakurkkua annosten koristeluun.
  • Sulata padassa 1 rkl voita. Lisää joukkoon sipulit. Kuullota keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää hunaja ja kuullota vielä hetki sekoitellen.
  • Lisää pataan suolakurkut ja pippuri. Kuullota vielä 5 minuuttia. Lisää joukkoon suolakurkuista valunut liemi. Siirrä pata pois liedeltä.
  • Leikkaa liha noin 4 - 5 cm kuutioiksi. Sulata 1 rkl voita paistinpannulla ja paista liha pienissä erissä. Paista lihan pintaan kaunis karmellisoitu väri.
  • Nosta pata kuumentumaan liedelle. Lisää lihat pataan. Lisää paistinpannulle tilkka kuumaa vettä ja kaada neste pannulta pataan.
  • Mittaa vehnäjauhot lihojen päälle. Sekoita ainekset huolellisesti ja lisää lihaliemi.
  • Kun liemi alkaa kiehua, murustele sekaan sinihomejuusto. Kun juusto on sulanut, lisää smetana ja sekoita.
  • Nosta kannella peitetty pata 200-asteiseen uuniin tunniksi. Laske sitten lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä 30 minuutin ajan.
  • Poista padan kansi ja anna padan keittyä vielä kokoon ja saada hieman väriä. Anna vetäytyä 15 minuutin ajan ennen tarjoilua.
  • Tarjoile Moskovan pata keitettyjen perunoiden tai valkosipuliperunamuusin kera.

Vinkit

  • Moskovan pataan sopivat mainiosti myös hirven ja peuran paistilihat.
  • Tämän pataruoan lisukkeeksi käy myös keitetty jasmiiniriisi.
  • Vaikka tämä pata on herkullista heti valmistuttuaan, sen maku paranee jos maltat odottaa seuraavaan päivään.
  • Reseptin lähde: Ilta-Sanomat / Ruokala

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*