Patatas Bravas on yksi espanjalaisten tapasbaarien klassikkoannoksista. Rapeapintaisiksi paistetut perunakuutiot tarjoillaan lämpiminä, mausteisen tomaattikastikkeen ja majoneesin kanssa.
Patatas Bravas on tapasannos jonka voi valmistaa myös jaettavaksi useamman ruokailijan kesken. Se toimii hyvin yksinäänkin, mutta sopii mainiosti täydentämään tapaspöydän valikoimaa. Perunat tarjoillaan kuumina heti valmistuttuaan, tomaattikastike voi olla joko huoneenlämpöistä tai kuumaa. Majoneesi tuo oman lisänsä annokseen, joten se kannattaa levittää lopuksi koristamaan ja maustamaan perunoita.
Tomaattikastike on Patatas Bravasin maun perusta
Aloita valmistamalla kastike – se saa hautua perunoiden paistamisen ajan. Jos aiot tarjota kastikkeen ilman että surautat sen sileäksi, niin hienonna sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi – muuten voit jättää palat hieman suuremmiksi. Kuullota sipulit hitaasti ja miedolla lämmöllä runsaassa öljyssä. Varo ruskistamasta.
Lisää kuivamausteet ja kuullota niitäkin maun irrottamiseksi parin minuutin ajan. Savupaprikasta (Pimenton) on joissakin marketeissa tarjolla kahta versiota: voimakkaampi Picante ja makeampi Dulce – ellet tiedä kumpaa haluat, niin valitse Dulce. Espanjassa hyllystä löytyy myös Agrodulce, joka on näiden kahden välistä, hieman kitkeränmakea vaihtoehto. Säädä savupaprikan määrää makusi mukaan, älä pilaa kastiketta liialla paprikalla. Ja sama koskee cayennen määrää: Bravas-kastikkeen on tarkoitus olla maukas ja hieman tulinen, mutta liika on liikaa tässäkin.
Patatas Bravas saa olla rustiikkinen annos
Tomaatiksi käy hyvin perustomaattimurska – tai kuoritut tomaattisäilykkeet. Eikä mikään estä valmistamasta kastiketta tuoretomaateista. Tärkeätä on keittää kastiketta riittävän pitkään, jotta tomaatit kypsyvät ja hajoavat kastikkeen joukkoon. Karkeaksi jätetty kastike on rustiikkisemman oloinen, maku sinänsä ei juuri muutu vaikka ajat sen sileäksikin. Oma peukku nousee karkealle kastikkeelle.
Lisää kastikkeeseen lopuksi tilkka punaviinietikkaa, ripaus suolaa ja teelusikallinen sokeria. Tarkasta maku ja säädä tarpeen mukaisesti. Majoneesina toimii tavallinen, maustamaton majoneesi. Pursota tai levitä majoneesista pari raitaa annoksen päälle.
Valitse Patatas Bravas -annokseen jauhoinen perunalajike, sillä ne pysyvät rapeina pidempään kypsennyksen jälkeen. Perunat kannattaa kuutioida melko pieniksi, 1 – 2 cm paloiksi jotta ne kypsyvät nopeasti ja niitä on helppo nauttia suupaloina. Paista perunat reilussa määrässä oliiviöljyä, tarttumattomaksi pinnoitetulla pannulla. Sekoittele ja kääntele paistamisen aikana jotta perunat kypsyvät ja saavat väriä tasaisesti.
Muita tapaspöytään sopivia herkkuja ovat esimerkiksi ilmakuivattu kinkku, perunamunakas, oliivit, espanjalaiset lihapullat sekä kana-chorizo-kikhernepata.
Patatas Bravas, tomaattikastike ja majoneesia
Course: Lisukkeet, Alkupalat, KasvisruoatCuisine: EspanjaDifficulty: Helppo8
annosta10
minutes20
minutesAinekset
500 g perunoita
oliiviöljyä
- Tomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 - 1 tl cayennepippurijauhetta
1 tlk tomaattimurskaa
2 tl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa tai maun mukaan
oliiviöljyä
- Viimeistelyyn
majoneesia
Ohjeet
- Aloita valmistamalla kastike. Hauduta tomaattikastike perunoiden paistuessa.
- Leikkaa perunat 1 - 2 cm kuutioksi. Paista oliiviöljyn kanssa kypsiksi ja pinnaltaan ruskeiksi.
- Tomaattikastikkeen valmistaminen
- Kuullota sipulia ja valkosipulia varovasti oliiviöljyssä miedolla lämmöllä, jotta sipuli pehmenee ja karamellisoituu palamatta. Käytä kuullottamiseen 5 - 10 minuuttia.
- Lisää paprikajauhe ja cayennepippuri, anna myös niiden kuullottua 1 - 2 minuutin ajan.
- Lisää tomaattimurska, anna kiehua miedolla, sekoita hyvin, jotta tomaatti hajoaa
- Lisää viinietikka, sokeri ja suola, sekoita kastike tasaiseksi. Halutessasi voit käyttää sauvasekoitinta ja tehdä kastikkeesta sileää.
- Tarjoile kastike kulhossa tai kannussa, huoneenlämpöisenä tai kuumana. Koristele annos majoneesilla.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM