Etusivu » Uusimmat » Perunapyree saa makua paahteisesta valkosipulista
Perunapyree, valkosipulinen

Perunapyree saa makua paahteisesta valkosipulista

Perunapyree on fiinimpi versio perunamuusista. Tässä helpossa ohjeessa soseutettu peruna saa lisämakua voissa paahdetusta valkosipulista, joka valmistuu perunoiden kypsyessä. Myös paahtamiseen käytetty voi sujahtaa perunasoseen joukkoon antamaan oman lisänsä lopputulokseen.

>>> Hyppää reseptiin

Peruna on helppo, neutraalin makuinen lisuke joka eri muodoissaan sopii monien ruokien yhteydessä tarjottavaksi. Luontaisesti gluteeniton peruna käy myös usemmille erikoisruokavaliota noudattaville henkilöille. Kun kaipaat pientä vaihtelua ruokapöytään, suosittelemme kokeilemaan tätä maltillisesti valkosipulilta maistuvaa perunapyrettä.  Se valmistuu yhtä nopeasti kuin perinteinen perunamuusikin, mutta tuo lisää makua ateriaasi. Kannattaa kokeilla myös upean vihreää ja yllättävän maukasta hernepyreetä joka valmistuu helposti.

 

Perunapyree valmistetaan jauhoisesta puikulasta

Tämän reseptin raaka-aineena käytettävä puikulaperuna on Lapissa tai Pohjois-Pohjanmaalla kasvatettava, erittäin jauhoinen perunalajike. Pienikokoiset puikulat ovat hieman vaivalloisempi vaihtoehto niiden kuorijalle, mutta lopputulos on tässäkin tapauksessa vaivan arvoinen. Puikulaperunaa on hyvin saatavilla marketien perunahyllyistä.

Kuoritut puikulaperunat kypsennetään normaaliin tapaan vedessä ja vesi kaadetaan pois kattilasta. Perunoiden kypsyessä on hyvin aikaa paahtaa valkosipulinkynnet voihauteessa. Itse halkaisimme kynnet, jotta ne varmasti kypsyvät läpikotaisin. Miedolla lämmöllä haudutetut kynnet alkavat ruskistua vähitellen ja vartin kuluttua ne ovat valmiita soseutettavaksi. Soseuttaminen kannattaa tehdä ennen yhdistämistä perunoiden kanssa, jotta lopputuloksesta tulee tasainen.  Paahtamiseen käytetty voi hyödynnetään perunapyreen viimeistelyssä.

Perunapyree notkistetaan kuumalla maidolla

Pyreen valmistamisvaiheessa kaikki ainekset yhdistetään kattilassa. Maito kannattaa kuumentaa ennen sen lisäämistä perunoiden joukkoon, jotta pyre on tarjoiluvaiheessa yhä kuumaa. Pyreen voi soseuttaa survimella, perunaprässillä, sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa. 

Maidon määrää säätämällä voit valmistaa joko kiinteämmän tai notkeamman rakenteisen pyreen. Aivan sileätä rakennetta tavoitteleva voi painaa soseutetun pyreen vielä läpi hienojakoisesta siivilästä, eli paseerata pyreen. Tarjoile perunapyree kulhosta tai annostele se lautasille.

Valkosipuli nostaa perunapyreen uusiin ulottuvuuksiin

Course: LisukkeetCuisine: SuomiDifficulty: helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Keittoaika

20

minutes

Ainekset

  • 800 g puikulaperunoita

  • 100 g voita

  • 6 valkosipulin kynttä

  • 1 - 2 dl kuumaa maitoa

  • suolaa

Ohjeet

  • Kuori puikulaperunat ja keitä ne kypsiksi.
  • Sulata voi kattilassa ja laita sinne kuoritut valkosipulinkynnet. Hauduta niitä voissa 10–15 minuuttia, niin että ne pehmenevät. Soseuta kynnet voin joukkoon.
  • Kaada seos kypsien ja kuumien perunoiden kanssa samaan kattilaan. Lisää myös kuuma maito. Sekoita tasaiseksi muusiksi. Mausta suolalla.

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*