Perunasämpylät saattavat kuulostaa oudolta valinnalta hampurilaisen valmistamiseen. Tosiasiassa peruna tuo hampurilaiseen lisää sekä makua, kuohkeutta että täyteläisyyttä. Viime vuosina myös leipomot ovat havahtuneet perunasämpylän hyviin ominaisuuksiin ja tuoneet markkinoille perunaa sisältäviä hampurilaissämpylöitä.
Reseptin alapuolelta löydät kolme mielestämme kokeilemisen arvoista burgeriversiota.
Perunasämpylät on ehkäpä paras idea käyttää aterialta yli jäänyt perunamuusi. Taikinan alustamisessa tärkeintä on että sekoitat muusin huolellisesti vesi-hiivaseokseen paakkujen välttämiseksi. Muutoin taikina valmistuu normaaliin tapaan, paitsi leivontavaiheessa saatat joutua käyttämään hieman tavallista enemmän jauhoja taikinan tarttuvuuden vuoksi. Esikohotusajaksi riittää puoli tuntia, sämpylöiden kohottamiseen toinen puolituntinen.
Paistaminen käy nopeasti ja sämpylöiden pintaan tulee kaunis värisävy. Jos haluat erityisen kiiltävän lopputuloksen, voit paistamisen jälkeen sipaista sämpylöiden pintaan ohuen kerroksen voisulaa. Seesaminsiemenet sopivat myös perunasämpylöiden päälle, tuomaan näköä, makua ja rakennetta. Ripottele niitä makusi mukaan ennen paistamista sämpylöiden pinnalle.
Perunasämpylät ovat rakenteeltaan aavistuksen tavallisia hampurilaissämpylöitä tiiviimpiä ja painavampia. Ne kohoavat voimakkaasti vielä paistamisen aikana, joten suosittelemme leipomaan niistä hieman ajateltua pienempiä ja ohuempia. Muussa tapauksessa sämpylät saattavat olla tarpeettoman raskaita ja täyttäviä.
Kokeile perunasämpylöitä ja yllätyt
Course: LeivätCuisine: USADifficulty: helppo12
annosta1
hour15
minutes20
minutesPerunasämpylät sopivat erinomaisesti hampurilaissämpylöiksi. Niiden rakenne ja maku voittavat perinteiset vehnäsämpylät - ja ovat mainio tapa hyödyntää yli jäänyt perunamuusi. Tällä reseptillä leivot 12 isoa tai 18 normaalikokoista hampurilaissämpylää.
Ainekset, 12 - 18 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa
3 dl perunasosetta
1 rkl sokeria
suolaa
12 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
Ohjeet
- Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää perunasose ja sekoita huolellisesti niin ettei muusista jää paakkuja taikinaan.
- Lisää sokeri ja suola. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lisää lopussa öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
- Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna niiden kohota pellillä vielä puolisen tuntia. Leivontavaiheessa saa käyttää reilusti jauhoja, peruna tekee taikinasta hieman tarttuvampaa.
- Paista sämpylät uunissa 200 asteessa n. 18 - 20 minuuttia.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM
Juicy Lucy Burger
Cheddarjuustotäyte tekee naudanlihapihvistä grillissä mehevän
800 g naudan jauhelihaa 17 %
160 g cheddarjuustoa
suolaa
mustapippuria
majoneesikastike
2 dl majoneesia
1 suolakurkku pieninä kuutioina
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
Sekoita aineet ja anna maustua.
salaattia
tomaattia
Jaa jauheliha 8 – 12 osaan. Tasoita ohuiksi pyöreiksi kiekoiksi. Asettele juustonpalat kahden kiekon väliin ja taputtele pihvin reunat huolellisesti kiinni.
Grillaa 2 minuuttia suoralla lämmöllä molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä epäsuoraan lämpöön 5 minuutin ajaksi. Vaihtoehtoisesti paista (parila)pannulla haluttuun kypsyyteen.
Paahda sämpylät grillissä ja kokoa hampurilainen pohjalta alkaen: sämpylän pohja, majoneesi, salaattia, pihvi, tomaatti, majoneesi, sämpylän kansi.
Kana Katsu hampurilainen
Leivitetty kanaleike ja japanilaiset kastikkeet
400 g kanan rintaleikkeitä
suolaa
mustapippuria
vehnäjauhoja
kananmuna
pankojauhoja
öljyä paistamiseen
kiinankaalia tai punakaalia
porkkanaa
majoneesia
Tonkatsukastiketta
Teriyakikastiketta
Leikkaa rintaleikkeet kahteen osaan. Nuiji ne kevyesti kelmun välissä. Mausta suolalla ja pippurilla. Valmista kastikkeet (kts. linkit) ja pilko kasvikset.
Leivitä leikkeet. Pyöritä ensin kauttaaltaan vehnäjauhokulhossa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa.
Uppopaista leikkeet runsaassa öljyssä, lämpötila 170 – 180 astetta. Leikkeet ovat valmiita kun molemmat puolet ovat kullanruskeita. Nosta keittöpaperin päälle.
Sekoita majoneesia pilkottujen kasvisten joukkoon. Levitä leikkeen päälle kastikkeita. Kokoa hampurilaiset.
Savulohihampurilainen
Lämminsavulohiviipaleet ja pikkelöidyt kasvikset
400 g lämminsavulohta
1 avokado
1/2 sitruunan mehu
majoneesia
1 tomaatti
salaattia
tuoretta tilliä
suolaa
mustapippuria
pikkelöidyt kasvikset
1/4 kurkku
1 punasipuli
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/4 dl väkiviinaetikkaa
Kiehauta vesi, sokeri ja etikka. Leikkaa kurkku ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi ja lisää liemeen. Anna maustua vähintään pari tuntia.
Halkaise avokado, poista siemen ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Murskaa haarukalla, lisää sitruunamehu ja mausta suolalla sekä pippurilla.
Paahda hampurilaissämpylät pannulla tai uunissa.Leikkaa lohesta neljä isohkoa palaa ja lämmitä niitäkin hetki.
Kokoa hampurilainen laittamalla ensin pohjalle majoneesi, sitten salaatti, tomaatit, kurkut sekä sipulit, kirjolohi, avokado ja lopuksi tilliä.
Nosta majoneesilla voideltu kansi päälle ja nauti.