Pinsa on Rooman alueella suosittu, pizzaa muistuttava piiras tai leipä. Se eroaa meillä ja maailmalla paremmin tunnetusta napolilaisesta pizzasta taikinansa ja valmistustapansa osalta. Pinsan pohja on hieman paksumpi, pinnalta rapea ja sisältä pehmeä, lisäksi se esipaistetaan ennen täytteiden levittämistä.
Pinsa on viime vuosien aikana alkanut saada tunnettuutta ympäri maailmaa, joten pitihän meidänkin siihen tutustua. Odotuksissa oli mukavaa vaihtelua perjantai-illan ateriaksi.
Roomalainen pinsa – mistä oikein on kysymys?
Pinsa on Rooman valtakunnan ajalta polveutuvan leivonnaisreseptin moderni tulkinta, joka alkoi saavuttaa laajemmin suosiota Italiassa 2010-luvun puolivälin tienoilla. Aito Pinsa Romana, englanniksi Roman Pinsa, leivotaan hapanjuurta käyttäen jauhosekoituksesta jossa vehnäjauhojen joukkoon lisätään riisi- ja soijajauhoa. Tämän sekoituksen ansiosta pohjan rakenne on erilainen: täydellisen roomalaisen pinsapohjan kuori on rapea ja sisus vielä hieman pehmeä, aivan kuten focaccia-leivässä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen on myös toinen roomalainen, kuohkea ja paksupohjainen levypizza, Pizza al Taglio.
Pinsa voidaan leipoa pizzan kaltaiseksi pyöreäksi kiekoksi, mutta ovaalinmuotoinen pinsa on kaikkein suosituin , alkuperäinen tapa. Pinsapohja levitetään haluttuun muotoon ja kokoon varovasti sormilla painellen, reilusti riisi- tai durumjauhoilla jauhotetulla työtasolla.
Pinsataikinan valmistaminen
Keskeinen ero pizzaan verrattuna on siis taikinan sisältämä jauhoseos. 00-tyypin vehnäjauhoa, soija- tai spelttijauhoa ja karkeaa riisijauhoa sisältävä seos sekoitetaan jääkaappikylmään veteen ja vettä käytetään suhteessa enemmän kuin pizzataikinassa. Taikinaa kohotetaan valmistusvaiheessa huoneenlämmössä ennen siirtämistä jääkaappiin, jossa taikina saa fermentoitua 12-48 tunnin ajan. Meidän taikinamme oli jääkaapissa noin 30 tuntia. Ennen leipomista taikina jaetaan palloiksi, jotka saavat kohota huoneenlämmössä kaksinkertaisiksi, noin 3-4 tunnin ajan. Näillä aika-asetuksilla taikinasta tuli kuohkeaa ja helposti levittyvää.
Tuloksena on pizzapohjaa kevyempi rakenne, joka paistuu hieman paksummaksi ja rapeaksi kokonaisuudeksi. Pinsapohja paistetaan lähes kypsäksi kuumassa uunissa ennen täytteiden levittämistä, joten pohjaan ei ehdi imeytymään kastikkeesta ja täytteistä kosteutta samaan tapaan kuin pizzaa kotiuunissa valmistettaessa.
Pinsapohja esipaistetaan ilman täytteitä
Onnistunut Pinsa Romana on mahdollista saada aikaan kotiuunissakin, koska tähän ei tarvita tulikuumaa pizzauunia. Meillä on käytössä uunipellin kokoinen paksu pizzateräs, joka jakaa lämpöä pinsan pohjaan tasaisesti. Uunimme lämpötila-asetuksena oli 260 astetta. Tavoitteena on saavuttaa rapea pinta ja pehmeä sisus. Kun pinsan pintaan alkaa ilmestyä ruskeita pilkkuja, on aika ottaa pinsapohja uunista ja levittää täytteet.
Ensimmäinen pinsa kohosi uunissa niin, että siihen syntyi puolen pinsan kokoinen kupla, joka ehti paistua rapeaksi. Seuraaviin pistelimme haarukalla reikiä ja se auttoi pitämään kuplimisen paremmin kurissa.
Roomalaisen pinsan täytteet ja loppupaistaminen
Täytteitä kannattaa käyttää maltillisesti, jotta pinsa ei vety loppupaistamisen aikana. Kokeilimme tällä kertaa kahta versiota: perinteistä ´parmigiana´-täytettä, joka koostuu tomaattikastikkeesta, paistetuista munakoisokuutioista ja mozzarellajuustosta, toisessa versiossa vaihdoimme munakoisojen tilalle Milanon salamiviipaleita. Paistamisen jälkeen ripottelimme pinsojen päälle vielä parmesanlastuja ja tuoreita basilikanlehtiä. Periaatteessa pinsaan voi käyttää pizzan tapaan täytteeksi lähes mitä tahansa – ja itse asiassa valkoinen pinsa on lähimpänä alkuperäistä reseptiä.
Loppuarviot pinsakokeilustamme
Pinsoista tuli hyvin pizzan kaltaisia. Leivomme tavallisestikin pizzat käytännön syistä ovaalin muotoon, jotta niitä mahtuu uuniin kaksi kerrallaan. Ulkonäöllisesti lopputulos on hieman poikkeava, sillä pohjaan nousee esipaistamisen aikana kuplia ja siksi pohjasta ei tule pizzan kaltaisesti tasainen. Täytteitä pinsan päälle tulee ladottua vähemmän ja tämä vaikuttaa positiivisesti pohjan säilymiseen rapeana. Ensimmäinen pinsa jäi aika lailla kalpeaksi väriltään. Kokeilimme mitä tapahtuu, jos pinsan reunoille levittää ohuelti oliiviöljyä ennen paistamista – tämä parantaa paistotulosta ainakin reunojen värin, ehkä myös rapeuden osalta. Suosittelemme siis reunojen kevyttä öljyämistä.
Pinsapohjaa ei kannata painella turhan suureksi, jotta pohjan rakenne ei kärsi. Pinsa saa siis jäädä pizzaa paksummaksi. Pohjasta tuli rapea, kuten oli tarkoituskin. Entä maku? Meillä ei ole vertailukohtaa aiemmin tehdystä munakoisopizzasta, mutta salamitäytteillä pinsan maku ei olennaisesti eronnut pizzasta. Jos seuraavalla kerralla otamme taikinaan mukaan speltti-tai soijajauhot, niin ehkä se tuo sitten myös makuaistilla havaittavaa eroa. Kiinnostavaa olisi myös päästä kokeilemaan pinsataikinan valmistamista hapanjuurta käyttäen, toivottavasti siihen avautuu pian mahdollisuus.
Pinsa, roomalainen versio pizzasta
Course: KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: keskivaikea6
annosta45
minutes10
minutesPinsa on suosittu roomalainen versio pizzasta. Taikinan koostumus poikkeaa hieman perinteisestä pizzasta ja yön yli levännyttä pinsapohjaa paistetaan muutama minuutti ennen täytteiden levittämistä. Tässä versiossa pinsan täytteenä käytetään tomaattikastiketta, mozzarellaa ja munakoisoa, mutta voit valita täytteet oman mieltymyksesi mukaisesti.
Pinsataikina
1 kg pinsajauhoseosta
(esim. 800 g 00-vehnäjauhoa, 150 g riisijauhoa, 50 g soijajauhoa)750 g jääkaappikylmää vettä
20 g oliiviöljyä
7 g tuorehiivaa - tai 3 g kuivahiivaa
20 g hienoa suolaa
durumjauhoa leipomiseen
- Täytteeksi
tomaattikastiketta
Mozzarellajuustoviipaleita
paistettuja munakoisokuutioita
Ricotta Salata- tai parmesanraastetta
tuoreita basilikanlehtiä
Taikinan valmistaminen
- Jäähdytä vesi. Kaada sekoitetut jauhot ja murennettu hiiva kulhoon. Lisää vähitellen 700 g vettä ja sekoita lusikalla, kunnes vesi on täysin imeytynyt. Siirrä taikina työtasolle ja aloita vaivaaminen.
- Kun taikina on muuttunut tasaiseksi ja tiiviiksi, siirrä se kulhoon ja tee taikinaan kolme viiltoa veitsellä, helpottamaan lisättävien ainesosien imeytymistä. Lisää suola, öljy ja loput 50 g vedestä. Jatka vaivaamista muutaman minuutin ajan.
- Voit taitella taikinan muutaman kerran: venytä taikinaa ja käännä sen päädyt keskiosan päälle. Toista ja huomaat taikinan muuttuvan sileämmäksi. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna sen tekeytyä peitettynä 15 minuutin ajan.
- Ripottele työtasolle hieman jauhoja. Nosta taikinan reuna pallon keskelle ja taikina alkaa entisestään tasoittua. Kääntele taikinaa 1/4 kierros kerralla ja nosta reunalta taikinaa pallon päälle. Kun kierros on täynnä, voit sulkea taikinan pinnaltaan yhtenäiseksi palloksi. Nipistele tarvittaessa pohjan taitokset yhteen jotta taikinan pinta sulkeutuu tiiviisti.
- Öljyä taikinan pinta ja siirrä taikina kulhoon. Peitä kulho tiiviisti ja anna taikinan kohota 2 tunnin ajan huoneenlämmössä, kunnes se on kooltaan kaksinkertainen. Siirrä taikina jääkaappiin 24-48 tunnin ajaksi.
- Ota esille kulho taikinapallojen jauhottamista varten. Jaa taikina kuuteen yhtäsuureen osaan. Sulje pienet taikinapallot samaan tapaan kuin teit aiemmin koko taikinalle. Jauhota pallon pinta kevyesti kulhossa olevissa jauhoissa pyöräyttämällä.
- Kohota taikinapalloja kohotuslaatikossa tai isossa vuokassa, tuorekelmun alla, huoneenlämmössä 3-4 tunnin ajan, kunnes pallot ovat kaksinkertaistuneet. Jätä pallojen väliin riittävästi tilaa kohoamista varten.
- Ota pallot käsittelyyn yksi kerrallaan. Kaada työtasolle runsaasti jauhoja, jauhota myös taikinapallon pinta.
- Aloita pinsapohjan paineleminen itseäsi lähimmästä reunasta ja siirry ylöspäin tai yläreunasta alaspäin, painele ja levitä taikinaa sormilla varovasti työtason suuntaisesti, jotta se alkaa vähitellen levitä. Tavoittele suorakaiteen tai soikion muotoa, kooltaan noin 30 x 20 cm. Kun pohjan muoto on valmis, ravistele ylimääräinen jauho pois pinsapohjasta.
- Siirrä pinsapohja kevyesti jauhotetulle leivinpaperille ja korjaa tarvittaessa pinsan muoto haluamasi kaltaiseksi.
- Pinsan paistaminen
- Käytä uunissa mahdollisimman korkeaa lämpötilaa, kiertoilmatoimintoa ja grillivastusta. Pizzakivi tai -teräs auttaa rapean paistotuloksen saavuttamisessa.
- Paista pinsapohjaa ilman täytteitä 7-8 minuutin ajan, tai kunnes pintaan alkaa ilmestyä ruskeita pilkkuja.
- Ota pinsapohja uunista täytteiden levittämistä varten. Levitä pinnalle tomaattikastiketta, sitten mozzarellaviipaleita ja lopuksi paistettuja, kevyesti suolalla maustettuja munakoisokuutioita.
- Siirrä pinsa takaisin uuniin ja paista vielä 2-3 minuutin ajan, jotta juusto sulaa. Ota pinsa uunista ja viimeistele lopputulos halutessasi Ricotta Salata- tai parmesanjuustoraasteella ja tuoreilla basilikanlehdillä.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Giallo Zafferano
- Käytimme itse reseptiin 850 g 00-vehnäjauhoa ja 150 g riisijauhoa.
- Ricotta Salata-juuston voi korvata eri juustoilla, kuten feta, parmesan, pecorino tai raejuusto. Myös tofua käytetään Ricotta Salatan korvaajana.
- Voit käyttää pinsan täytteinä suosikkipizzasi tomaattikastiketta ja täytteitä. Huomaa että paistoaika täytteiden osalta on kuitenkin muutaman minuutin lyhyempi.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM