Pippurinen possuruukku on helppo ja kohtuullisen nopea arkiruoka, jossa on myös tuhdisti makua. Ketjuravintoloiden viime vuosituhannen ruokalistojen vakioannos saa tässä reseptissä uuden elämän valmistettuna possun sisäfileestä.
Hyppää reseptiin >>>
Hyvät ruoka-annokset kestävät aikaa ja pysyvät suosiossa vuodesta toiseen, sukupolvesta seuraavaan. Pippurilla maustettu, kermaisessa kastikkeessa haudutettu liha hyväilee sopivalla tavalla makuastiamme – ja siihen sen menestys kai perustuikin. Tällä reseptillä voit valmistaa arkiruoaksikin sopivan kasariherkun helposti kotikeittiössä.
Pippurisen possuruukun idea
Jos ruokailit 1990-luvulla osuuskaupan ketjuravintoissa, kuten Fransmannissa tai Rossossa, et ole voinut välttää kohtaamista mustapippurilla maustetun, kermaisen liharuukun kanssa. Pippurinen härkäruukku eri muodoissaan valloitti Suomen nopeasti, leviten kaikkialle ravintoloista einesruokahyllyihin. Pippuripihvi kermakastikkeella oli tuon ajan suosituin gourmet-annos, härkäruukku tavallaan kansanomaisempi versio siitä.
Lähtökohta valmistamiselle on yksinkertainen ja edelleen toimiva: ruskistetaan lihanpaloja ja haudutetaan ne kypsäksi mausteisessa kastikkeessa. Makua ruukkuun tuovat sipuli, herkkusienet ja tässä versiossa käytettävät etikkaliemeen säilötyt hillosipulit. Ysärillä pihvin pippurikastiketta tai pippurista ruukkua valmistavien kotikokkien pelastus oli Valion valmistama Musta Pekka -tuorejuusto. Sadan gramman tuorejuustonappi oli kuorrutettu mustappurirouheella ja kuumaan kermaan lisättynä siitä sai (herkullisen) pippurikastikkeen neljään annokseen. Musta Pekka on poistunut myynnistä jo aikaa sitten, mutta onneksi sekä K että S ovat ottaneet version siitä valikoimaansa. Molemmat sopivat käytettäväksi tähän reseptiin.
Näin pippurinen possuruukku valmistuu
Valitse lihaksi sisäfilettä – joko possua tai nautaa. Paloittele liha 1 -2 sentin suupaloiksi. Jos aika antaa myöten, voit suolata ja pippuroida lihan kevyesti ennen paistamista ja antaa maustua tunnin ajan. Vaihtoehtoisesti paistat lihan heti sen maustettuasi. Käytä kuumaa pannua ja paista liha voissa pienissä erissä niin saat lihaan kauniin, karamellisoidun pinnan. Siirrä sitten lihat kulhoon odottamaan.
Seuraavaksi voit ruskistaa pilkotut herkkusienet ja sipulit samaa pannua käyttäen. Pannua on turha huuhdella välillä, lisää tarvittaessa nokare voita vauhdittamaan ruskistumista. Paista sipuli reilusti kypsäksi ja anna enimmän nesteen haihtua sienistä.
Lisää pannulle ronskisti paloiteltu pippurituorejuusto, anna sen sulaa ja seoksen kiehahtaa. Lisää sitten kastikeeseen kerma ja hillosipulit, anna kastikkeen kuumentua kiehumispisteeseen. Lisää lihat kastikkeen joukkoon. Vähennä sitten lieden teho haudutuslämmölle – tai vaihtoehtoisesti siirrä kastike padassa uuniin hautumaan.
Mieltymystesi mukaan pippurinen possuruukku voi hautua pitkään, vartista pariin tuntiin asti, matalalla lämmöllä, kannen alla liedellä tai uunissa. Possun sisäfile ei sinänsä tarvitse pitkää haudutusta. Naudanlihasta valmistettaessa hauduttamalla voi saada mureamman loppputuloksen. Huolehdi kuitenkin siitä, että kastike ei pääse kiehumaan liiaksi kokoon. Tarkasta maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa tai soijaa maun mukaan.
Mitä valmistaa pippurisen possuruukun lisukkeeksi?
Alkuperäinen härkäruukku lienee tarjoiltu uuniperunan kanssa ja se voisikin olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi lounasannokseksi. Itse olemme valmistaneet annoksen useimmin jasmiiniriisin kanssa. Jos tasaisen ruskea ruoka-annoksen ulkonäkö ei kauhistuta, voit valmistaa lisukkeeksi lohkoperunoita… Rapeakuorinen vaalea leipä riittää myös possuruukun lisukkeeksi tyydyttämän pienemmän nälän.
Pippurinen possuruukku on versio klassikosta
Course: LiharuoatCuisine: SuomiDifficulty: Keskivaikea4
annosta10
minutes30
minutesPippurisen possuruukun juuret ovat 80-90-lukujen taitteessa kautta maan lanseeratussa härkäruukussa. Kermainen pataruoka valmistuu myös paistinpannulla - eikä ulkonäöllään turhaan koreile.
Ainekset
400 g porsaan sisäfilettä
1 sipuli
rasiallinen herkkusieniä
100 g pippurituorejuustoa
2 dl kermaa
1 dl hillosipuleita
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
Ohjeet
- Suikaloi tai paloittele liha noin 1 - 1,5 cm paloiksi. Kuumenna voi paistinpannulla ja paista lihan pintaan kaunis väri. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta lihat kulhoon odottamaan.
- Pilko sipuli ja herkkusienet, ruskista reipas väri pintaan samalla, jo kuumalla pannulla. Lisää tarvittaessa voita.
- Lisää pippurituorejuusto sipulin ja sienten joukkoon. Anna kuumentua hetki ja lisää sitten kerma.
- Kun kastike on kiehahtanut, voit lisätä pannulle hillosipulit ja paistetut lihasuikaleet. Anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 minuutin ajan. Tarkasta maku ja lisää suolaa tai pippuria tarpeen mukaan.
- Tarjoile possuruukku riisin tai lohkoperunoiden kanssa.
Vinkit
- Jotkut lisäävät ruukkuun mukaan sinappia. Mielestämme se ei ole tarpeen, mutta jos siltä tuntuu...
- Samaa reseptiä voi noudattaa myös naudanlihasta valmistetulle annokselle.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM