Etusivu » Uusimmat » Pitaleipä on monikäyttöinen lisuke
Pitaleipä leikattu laudalla

Pitaleipä on monikäyttöinen lisuke

Pitaleipä on Lähi-idästä peräisin oleva litteä leipä, joka on tunnettu ilmataskustaan. Leivän tasku syntyy, kun taikina kohoaa nopeasti kuumassa uunissa. Pitaleivän valmistuksessa käytetään yleensä vettä, vehnäjauhoja, hiivaa, suolaa ja joissakin resepteissä myös sokeria.

Hyppää reseptiin >>>

Pitaleipä tunnetaan myös nimillä arabialainen leipä, syyrialainen leipä ja libanonilainen leipä. Pitaleipä on peräisin Lähi-idästä ja sen historia ulottuu noin vuoteen 2500 eaa. Sitä pidetään yhtenä maailman vanhimmista leivistä, ja se valmistettiin alun perin yksinkertaisesti jauhoista ja vedestä. Leivän ainutlaatuinen tasku syntyy, kun taikina kohoaa nopeasti kuumassa kiviuunissa, ja sitten laskeutuu jäähtyessään, jättäen täydellisen tilan erilaisille täytteille.

Pitaleivässä käytetyt jauhot ovat yleensä vehnäjauhoja, jotka voivat olla valkoisia, täysjyväjauhoja, durumvehnäjauhoja tai niiden yhdistelmiä. Vettä käytetään jauhojen kostuttamiseen ja taikinan muodostamiseen. Pitaleivät leivotaan hiivalla, joka auttaa taikinaa kohoamaan ja luo leivälle ominaisen taskun. Suola antaa makua leivälle, sokeria voidaan lisätä hiivan ruokkimiseksi ja edistämään pitaleipien ruskistumista paistettaessa.

Monipuolinen pitaleipä sopii moneen ruokalajiin

Lähi-idässä pitaleipiä tarjoillaan aterialla usein erilaisten dippien, kuten hummuksen ja baba ghanoushin kanssa, tai pitaleipä täytetään falafelilla, shawarmalla tai kebabeilla. Pitaleipä toimii samalla tavoin täytettävänä alustana kreikkalaisissa gyroissa tai turkkilaisissa döner-kebabeissa.

Länsimaissa pitaleivästä on tullut suosittu, terveellisempi vaihtoehto erilaisille voileiville ja pizzoille. Pitaleivän voi täyttää erilaisilla liha- tai kasvistäytteillä, vihanneksilla ja kastikkeilla. Pitasta saa kätevän lounasruoan tai välipalan jonka koostumusta on helppoa vaihdella. 

Pitaleipä sopii mainiosti pakastettavaksi paistamisen jälkeen, joten leipiä kannattaa tehdä kerralla useampi pellillinen.

Pitaleivät kohoavat kupliksi tai kuohkeiksi

Course: LeivätCuisine: KreikkaDifficulty: Helppo
Annoksia

6 - 12

annosta
Valmisteluaika

45

minutes
Keittoaika

7

minutes

Pitaleivät sopivat tarjoiltavaksi sellaisenaan osana Välimeren itäosien keittiöiden teemaa noudattelevaa ateriaa - tai täytettyinä esimerkiksi kreikkalaisena Gyros Pita -annoksena tai turkkilaisena Kebabina. Valitse käyttötarkoituksen mukaan sopivampi kahdesta alla olevasta reseptistä.

Pitaleivät valmistetaan vehnäjauhosta, kohotetaan ennen paistamista ja kypsennetään nopeasti kuumassa uunissa. Korkea lämpötila saa leivät kohoamaan voimakkaasti paistamisen aikana.

Ainekset

  • Kuplaksi kohoavat pitat
  • 3 dl vettä

  • 6 - 7 dl vehnäjauhoja

  • 25 g tuorehiivaa tai 11 g kuivahiivaa

  • 1 tl suolaa 

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • Kuohkeat pitat
  • 4 dl vettä

  • 25 g hiivaa tai 11 g kuivahiivaa

  • 2 rkl hunajaa

  • 1 tl suolaa

  • 300 g durumvehnäjauhoja

  • 200 g vehnäjauhoja

Ohjeet

  • Kuplaksi kohoavat pitat:
  • Liuota hiiva kädenlämpöiseeen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot. Vaivaa taikina hyvin kimmoisaksi. Peitä kulho liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
  • Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele pulliksi. Kauli 15 cm pyörylöiksi. Siirrä jauhotetulle leivinpaperille kohoamaan puolen tunnin ajaksi liinan alle. Kuumenna uuni 250 -275 asteeseen.
  • Paista 7 minuutin ajan tai kunnes leivät alkavat saada väriä pintaansa. Peitä paistetut leivät liinalla.
  • Kuohkeat pitat
  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hunaja, suola ja durumvehnäjauhot. Lisää tavallisia vehnäjauhoja vähitellen, samalla vaivaten taikinaa voimakkaasti. Kun taikina on kimmoista, eikä tartu enää sormiin, lopeta jauhojen lisääminen. Mitä pehmeämmäksi pystyt taikinan jättämään, sen kuohkeampia ovat myös kypsät leivät.
  • Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 8 - 10 osaan. Kauli piirakkapulikalla vajaan sentin paksuisia ja halkaisijaltaan noin 12 - 15 cm:n kokoisia leipiä. Jotta leivät kohoavat uunissa palloiksi, on tärkeää, ettet kauli niitä liian ohuiksi, varsinkaan reunoilta. Kohota leipiä 15 - 30 minuuttia liinan alla.
  • Kuumenna pelti uunissa. Paista 230-asteisessa kiertoilmauunissa yksi pelti kerrallaan, varo paistamasta liian kypsäksi. Ota pitaleivät uunista, kun niiden pintaan on ilmestynyt muutama ruskea pilkku.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*