Etusivu » Uusimmat » Pizza Margherita – pizzataikina ja -kastike kotikeittiöön

Pizza Margherita – pizzataikina ja -kastike kotikeittiöön

Pizza Margherita on yksinkertainen mutta herkullinen pizza. Jos olet tottunut runsaisiin ja vahvan makuisiin täytteisiin, kannattaa välillä palata pizzan juurille ja maistaa Margheritaa. Tällä reseptillä saat kaiken irti kotona sähköuunissa paistettavasta pizzasta.

Hyppää reseptiin >>>

Pizzan paistamisesta kotona on viime vuosina tullut suosittu harrastus, toisille lähes elintapa. Takavuosien pullapohjaisista peltipizzoista on siirrytty tavoittelemaan oikean pizzan makua ja rakennetta. Oman merkittävä lisänsä kotipizzakokkien unelmien täyttymykseen ovat tuoneet kaasukäyttöiset pizzauunit joilla lämpötila saadaan jopa 450 asteeseen. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin ottamaan maksimit irti taikinasta ja sähköuunissa tapahtuvasta paistamisesta.

Kaikki alkaa ja riippuu pizzataikinasta

Ilman taikinaa ei ole pizzaa, eikä ilman kunnollista taikinaa saa kunnollista pizzaa. Yritykset ja viritykset jotka eivät perustu taikinan pitkään kohotukseen eivät tuo parasta lopputulosta. Jos pizzanhimo iskee ja haluat syödä hyvää omatekoista pizzaa, on se mahdollista aikaisintaan huomenna, mieluummin vasta ylihuomenna.

Jos olet aloitteleva pizzakokki, katso ensin alla oleva suomenkielinen video. Se kertoo miten pizzataikina alustetaan, kohotetaan ja leivotaan pizzaksi. Onnistuneen pizzan valmistaminen ei ole sattumien, vaan täsmällisen ja määrätietoisen työn tulos. Jos haluat vertailla taikinoiden valmistusta ja lopputulosta, katso toinen pizzataikinaohjemme täältä.

Vaihtelun vuoksi suosittelemme kokeilemaan myös Roomalainen levypizza -ohjettamme. Sillä valmistat uunipannun kokoisen, paksupohjaisen ja rapean peltipizzan.

MInimaalinen Pizza Margherita – vai täytteitä pizzan täydeltä?

Italiassa pizzat valmistetaan perinteitä kunnioittaen ja monen näkökulmasta vähillä täytteillä. Pizza Margherita on listan minimalistisesta päästä, täytteinä ainoastaan tomaattikastiketta, juustoraastetta, mozzarellaa ja muutama basilikanlehti. Pizzanpaistajat-yhteisön sivustolta saat hyvät vinkit tämän ja monen muunkin pizzan valmistamiseen. 

Jos lisäät voimakkaasti täytteiden määrää pizzan päällä, on vaara että pohjasta ei tule rapea, tai että pizza jää pinnalta kosteaksi. Kumpikaan ei varsinaisesti lisää syömisen nautintoa. Vaikka uunin luukun avaaminen kesken paistamista ei ole suositeltavaa lämmön karkaamisen vuoksi, on joidenkin täytteiden osalta parempi lisätä ne paiston puolivälissä – tai vasta kun pizza on otettu uunista. Salami, pepperoni, ilmakuivattu kinkku ja mozzarella ovat esimerkkejä täytteistä jotka eivät kestä – tai tarvitse – pitkää paistoaikaa. Basilika ja rucolakin kannattaa lisätä pizzan päälle vasta paistamisen jälkeen. Otsikkokuvan Margheritamme mozzarella lisättiin jo uuniin mennessä ja siksi siinä ei erotu tyypilliset valkoiset mozzarellalaikut

Kuuma uuni ja leivinpaperi auttavat Pizza Margheritan paistamisessa

Pizzakivi tai -teräs parantavat pizzapohjan paiston onnistumisen mahdollisuutta. Kuumenna niitä uunissa tarpeeksi pitkään, 30 – 45 minuuttia ennen kuin ensimmäinen pizza menee uuniin. Ja pizzan paistamista varten laita kaikki uunin napit kaakkoon: maksimilämpötila, kiertoilma sekä grillivastus. Kivi ja teräs kannattaa asettaa uunin keskitason yläpuolelle, jotta ylhäältä päin tuleva lämpö on mahdollisimman kuuma. Pohjaan lämpö siirtyy kivestä ja teräksestä. Paistoaikaa tarvitaan tällöin noin 5 – 7 minuuttia, uunista riippuen.

Kotiuunissa paistamisessa kannattaa käyttää leivinpaperia. Pizzan kokoinen leivinpaperi auttaa pizzan siirtelyssä uuuniin ja pois. Leivinpaperi ei vaikuta pohjan kypsymiseen siinä määrin, että otat riskin pizzan rikkoutumisesta siirtelyssä. Emme ole myöskään onnistuneet omassa 300 asteisessa uunissamme sytyttämään leivinpaperia palamaan.

Tomaattikastike on yksinkertainen aineksiltaan ja valmistustavaltaan. Valitse laadukkaita purkkitomaatteja, lisää oliiviöljyä sekä basilikaa ja surauta sauvasekoittimella suhteellisen sileäksi. Tomaattimurskakin käy jos kokonaisia tomaatteja ei kaapistasi löydy.

Pizza Margherita - onnistu kotikeittiössä

Course: KasvisruokaCuisine: ItaliaDifficulty: Keskivaikea
Annoksia

4

annosta

Lukuisten kokeilujen perusteella olemme päätyneet tähän reseptiin, kun haluamme valmistaa pizzaa oman keittömme sähköuunissa. Avain kaikkeen on pitkään kylmäkohotettu taikina ja paisto ainoastaan tomaattikastikkeen sekä mozzarellajuuston kanssa. Noudata ohjetta tarkalleen, niin onnistut aina.

Pizzataikinan ainekset

 • 450 g puolikarkeita vehnäjauhoja (Proteiini 13%)

 • 300 g tipo 00 jauhoja (proteiinia 9-10%)

 • 520 g kylmää vettä

 • 14 g tuorehiivaa (Tai 7g kuivahiivaa)

 • 15 g suolaa (lisätään vasta lopussa)

 • oliiviöljyä voiteluun.

 • Tomaattikastikkeen ainekset ja valmistus
 • 1 tlk (400g) kuorittuja tomaatteja

 • 4 rkl  neitsytoliiviöljyä

 • kourallinen tuoretta basilikaa

 • Aja kaikki ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella.

Ohjeet pizzataikinan valmistamiseen

 • Tämä on tiivistelmä alkuperäisestä, todella kattavasta ja yksityiskohtaisesta ohjeesta. Koko ohje löytyy täältä. Katso ensin oheinen suomenkielinen video, niin saat paremman käsityksen eri vaiheista.
 • Sekoita kylmä vesi ja hiiva keskenään vispilällä. Jos käytät kuivahiivaa, sille on hyvä antaa aikaa heräillä, joten taikinan valmistus aloitetaan sekoittamalla kuivahiiva, vesi ja puolet jauhoista kulhossa vispilällä. Odota 15 minuuttia, että esitaikina alkaa kuplia, jonka jälkeen voit lisätä loput jauhoista. 
 • Alusta taikinaa hetki kädellä ja siirrä se pöydälle. Muotoile taikinasta pallo, sivele pinta kevyesti oliiviöljyllä ja peittele se tuorekelmulla, ettei se kuivu. Anna taikinan seuraavaksi levätä 30 - 40 minuuttia.
 • Lepäämisen jälkeen taikinaan lisätään suola ja sitä ruvetaan vaivaamaan. Voit vaivata taikinan käsin tai yleiskoneella, noin kahdeksasta kymmeneen minuuttia. Valmis taikina on kiiltävä ja sormilla nipistäen vetäessä se vastustaa eikä ratkea. Muotoile taikinasta pallo, sivele pinta kevyesti oliiviöljyllä ja peittele se tuorekelmulla, ettei se kuivu.
 • Taikinan annetaan levätä n. 5-10 minuuttia, jonka jälkeen se taitellaan. Taiteltu taikina siirretään suoraan öljyttyyn kulhoon tai astiaan ja asetetaan jääkaappiin, jossa se saa kohota n.12-24 tuntia. Peitä taikina öljytyllä tuorekelmulla.
 • Kumoa valmis taikina seuraavana päivänä kevyesti jauhotetulle pöydälle. Leikkaa taikina neljään osaan ja muotoile niistä palloja taittelemalla ja kevyesti pöydällä pyörittämällä. Sivele taikinapallot oliiviöljyllä ja peitä ne tuorekelmulla, etteivät ne kuivu.
 • Voit leipoa pizzaa jo nyt pyöritellyistä taikinapalloista. Anna taikinapallojen kohota nyt huoneenlämmössä 1 - 3 tunnin ajan ja ne ovat valmiita käytettäväksi. Vahva suositus on kuitenkin siirtää pohjat kylmään vielä 12 - 24 tunniksi, jolloin taikinan maku syvenee ja käsittely helpottuu.
 • Kylmäkohotuksen jälkeen taikinapallot ovat heti valmiita käytettäväksi.
 • Pizzan leipominen ja paistaminen
 • Kuumenna uuni maksimilämpötilaan. Jos sinulla on pizzakivi tai -teräs, laita se uuniin lämpenemään.
 • Pizzan muotoilu aloitetaan hyvin jauhotetulla, puhtaalla pöydällä. Muotoiluun kannattaa käyttää karkeaa vehnäsirotetta tai karkeita vehnäjauhoja, jonka päällä taikina luistaa paremmin. Aloita painelemalla taikinan keskustaa kämmenellä, siten että sormilla rajataan noin 1,5 sentin osuus taikinan reunasta, johon ei kosketa ollenkaan koko muotoilun aikana.

  Kun pohja on tarpeeksi iso, että molemmat kämmenet mahtuvat sen sisään, taikinaa ryhdytään venyttämään varovasti pyörittämällä taikinaa pöydällä. Pyöritystä voidaan jatkaa kunnes pohja on halutun kokoinen tai taikinaa voidaan kevyesti nostella kämmenen selkäpuolella ja venyttää sitä omalla painollaan. Älä nosta taikinaa sormenpäillä, jos et halua siihen reikiä!
 • Siirrä pizza pizzapohjan kokoisen leivinpaperin päälle. Levitä tomaattikastike pizzzapohjan päälle ja siirrä pizza paistumaan uuniin. (Mikäli haluat mozzarellan sulavan täysin, voit lisätä juuston tässä vaiheessa pizzan päälle).
 • Kun pizza on paistunut, levitä välittömästi sen päälle revitty mozzarella ja basilikanlehdet.

Video

Vinkit

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*