Etusivu » Uusimmat » Pizzataikina taipuu moneksi
Pizzataikina levitetään pöydällä 25 cm pohjaksi.

Pizzataikina taipuu moneksi

Pizzataikina on yllättävän monikäyttöinen taikina, jonka voi valmistaa nopeasti – tai voit ennakoida tulevan pizzanhimon jo 2 – 3 päivää etukäteen. Poolish-menetelmällä valmistettu pizzataikina saa kylmäkohotuksen aikana lisää makua ja rakennetta. Testasimme kuusi erilaista leipomusta pizzataikinasta kotikeittiossämme. Inspiraationa ja ohjeena toimi pizzamaestro Vito Iacopellin suosittu video.

Hyppää reseptiin >>>

Ennen kuin päästään leipomisvaiheeseen, muutama sana itse pizzataikinasta. Hyvä taikina on onnistuneen pizzan edellytys. Nopealla nostatuksella saa aikaan kohtuullisen taikinan yllättävään pizzanhimoon, mutta paras tulos kotiolosuhteissakin syntyy pidemmän kaavan kautta. Meille suurena apuna on toiminut Facebookin suomalainen Pizzanpaistajat -ryhmä, jossa aloittelevat ja kokeneet pizzakokit jakavat tietoa ja kokemuksiaan.

Mitä poolish-menetelmällä tarkoitetaan?

Poolish on esitaikina, joka valmistetaan sekoittamalla hiiva, vesi ja osa jauhoista. Pizzanpaistajien ohjeen mukaan poolishin annetaan tekeytyä huoneen lämmössä parin tunnin ajan, jolloin hiiva alkaa käydä. Tämän jälkeen vuorossa on 16 – 24 tuntia kestävä fermentointivaihe jääkaapissa. Seuraavassa vaiheessa taikinaan lisätään loput ainekset ja se vaivataan sitkon aikaan saamiseksi.

Taikinaa kohotetaan kokonaisena parin tunnin ajan huoneenlämmössä, jaetaan noin 250 g pulliksi joita kohotetaan vielä 4 – 6 tuntia huoneenlämmössä ennen leipomista ja paistamista. Tärkeätä on huolehtia siitä että pizzataikina ei missään vaiheessa pääse kuivahtamaan. Useamman pullan voi kohottaa ilmatiiviissä laatikossa, yksittäisiä pullia tiiviissä pyöreissä muoviastioissa.

Millä jauhoilla syntyy hyvä pizzataikina?

Kaupan hyllystä löytyy erityisiä pizzajauhoja ja ne ovat hyvä valinta. Hienoksi jauhetut, ns. 00-vehnäjauhot sopivat pizzan valmistamiseen. Puolikarkeat vehnäjauhot ovat käypä vaihtoehto mikäli pizzajauhoja tai 00-jauhoja ei ole saatavilla. Hyvä artikkeli jauhoista ja niiden ominaisuuksista löytyy Paistopinta.net -sivustolta. Sama sivusto sisältää myös mainion Roomalainen levypizza -reseptin.

Durumjauhoja ei tavallisesti käytetä pizzataikinaan, sillä sitkon muodostumista ei tällöin tapahdu. Durumjauho sopii kylläkin pizzojen leipomiseen, sillä karkeampi jauho ei pala yhtä helposti kuumassa uunissa. Miellä pizzataikina on tavallisesti yhdistelmä erikoisvehnäjauhoja ja 00-jauhoja.

Mitä valmistimme pizzataikinasta?

Grissinit – ohuita ja pitkiä leipätikkuja. Ne paistuvat vajaassa vartissa.

Pataleipä – taikina kumotaan uunissa kuumennettuun valurauta-pataan. 

Focaccia – kuohkea vuoka-tai peltileipä saa pintaansa suolaa, rosmariinia ja oliiviöljyä. Lisämakua ja ulkonäköä saat painelemalla pintaan tomaattilohkoja tai oliiveja.

Ciabatta – taikinaa useasti taittelemalla ja välillä kohottamalla syntyy leivälle tyypillinen muoto ja ilmava rakenne.

Pizza ja calzone. Niille löytyy aina vapaaehtoinen syöjä.

 

Pizza, focaccia ja leipä - kaikki samasta taikinasta

Course: PääruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Keskivaikea
Valmisteluaika

30

tuntia

Poolish tarkoittaa esitaikinaa, joka kohotetaan ja hapatetaan ennen varsinaisen taikinan tekemistä. Jos sinulla on aikaa odottaa leipomisen ja paistamisen kanssa seuraavaan päivään, kannattaa kokeilla tätä helppoa ja vatsaystävällistä menetelmää jolla syntyvät erilaiset leivät ja leipomukset.

Ainekset

  • Poolish - esitaikina
  • 400 g haaleaa vettä

  • 2,5 g kuivahiivaa tai 5 g tuorehiivaa

  • 5 g juoksevaa hunajaa

  • 400 g jauhoja

  • Taikinan viimeistely
  • 180 g jauhoja

  • 15 g suolaa

Ohjeet

  • Poolish - esitaikina
  • Valmista poolish. Mittaa kulhoon vesi, lisää hiiva ja hunaja. Sekoita tasaiseksi.
  • Lisää mukaan jauhot. Sekoita kunnes seos on tasaista. Älä vaivaa taikinaa.
  • Sulje kulho tiiviisti kannella tai kelmua käyttäen. Anna tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan.
  • Siirrä poolish -kulho jääkaappiin tekeytymään yön yli . Tavoitteena on 24 tunnin kylmäkohotus.
  • Taikinan viimeistely
  • Seuravaana päivänä, ota poolish jääkaapista. Kaada poolish työpöydälle tai isoon astiaan.
  • Lisää esitaikinaan 180 g jauhoja ja 15 g hienojakoista merisuolaa.
  • Vaivaa taikinaa käsin kunnes jauhot ja suola ovat sulautuneet ja taikina on tasaista - ei kuitenkaan vielä sileää. Kokeilimme että myös taikinakoukulla varustetulla monitoimikoneella vaivaaminen onnistuu hyvin. Anna taikinan levätä kannen alla huoneenlämmössä tunnin ajan.
  • Jaa taikina 250 g palloiksi. Taittele taikina palloksi, nipistele pallojen alapuoli sormin siten että päälle päin jäävä pinta on yhtenäinen, ikään kuin suljettu.
  • Kohota palloja huoneenlämmössä kannen alla 3 - 4 tunnin ajan. Taikinapallojen pitäisi kohota kooltaan kaksinkertaisiksi, joten varaa kohottamiseen riittävän iso astia.
  • Seuraavat vaiheet riippuvat siitä mitä aiot taikinasta valmistaa...
  • Focaccian valmistaminen
  • Resepti (avautuu uuteen ikkunaan)
  • Leivän valmistaminen
  • Resepti (avautuu uuteen ikkunaan)
    Pizza Margerita paistettuna lautasella, basilikakoriste
  • Pizzan valmistaminen
  • Kuumenna uuni ja pizzakivi tai -teräs valmiiksi mahdollisimman kuumassa lämpötilassa. Käytä kiertoilmaa ja grillivastusta, jos sellaiset uunistasi löytyvät. Valmistele tomaattikastike ja pizzoihin tulevat täytteet.
  • Nosta varovasti taikinapallo lastaa apuna käyttäen jauhoja sisältävään kulhoon. Siirrä pallo kevyesti jauhotetulle työtasolle. Ala painella taikinasta ilmaa pois sen keskeltä, edeten kohti reunoja. Älä koske reunoihin jotta ne pysyvät ilmavina. Katso mallia videon kohdasta 11:30 aloittaen.
  • Venytä taikinaa nostamalla ja kääntämällä sitä kädestä toiseen. Tekniikka käy ilmi videon kohdasta 12:15 eteenpäin.
  • Kun pizzapohja on saavuttanut oikean koon ja muodon, levitä pari ruokalusikallista tomaattikastiketta siten että reunoille jää 2 - 3 sentin kaistale ilman kastiketta.
  • Siirrä pizza uuniin ja paista sitä kunnes väri alkaa muuttua kullanruskeaksi, noin 3 - 4 minuuttia.
  • Ota pizza uunista ja voitele reunat kevyesti oliiviöljyllä. Lisää valitsemasi täytteet ja mozzarellajuusto. Siirrä pizza takaisin uuniin.
  • Pizza on valmis kun mozzarella on sulanut ja alkaa kuplia. Ota pizza uunista ja lisää mahdolliset tuoreet yrtit tai rucola pizzan päälle.
  • Mikäli et tarjoile pizzaa välittömästi, siirrä se ritilän päälle odottamaan - näin pohja pysyy rapeampana.

Video

Vinkit

  • Käytä vaakaa ainesten sekä taikinapallojen punnitsemiseen. Näin saat aina tasalaatuisen tuloksen.
  • Jos aiot tehdä tätä taikinaa usein, hanki elintarvikemuovista valmistettu iso, kannellinen kohotuslaatikko tai useampi pienempi, pyöreä kannellinen kulho.
  • Taikinaan voi käyttää pelkästään 00-tyyppisiä vehnäjauhoja, tai vaihtaa puolet jauhoista tavallisiin vehnäjauhoihin. Leipomiseen voi käyttää myös kuumuutta hyvin kestäviä durumvehnäjauhoja tai semolinaa.
  • Leikkaa focacciaan käytettävät kirsikkatomaatit 2 - 4 lohkoon, aseta työtasolle kuori ylöspäin ja paina sormella sileäksi. Näin lohkoista poistuvat siemenet ja tarpeeton neste. Astettele tomaatit sitten leivän pinnalle ja paina lohkot sormea käyttäen hieman pintaa syvemmälle.
  • Kokeilimme valmistaa myös pitaleipiä tästä taikinasta. Lopputulos oli että siihen tarkoitukseen löytyy parempia ja nopeampia reseptejä.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*