Porkkana sopii mainioksi vaihteluksi kun haluat valmistaa kasvissosekeiton. Tässä reseptissämme porkkanaa saa kattilaan seurakseen perunan lisäksi thaimaalaisesta keittiöstä tuttua currytahnaa, inkivääriä sekä kookoskermaa.
Porkkanakeitosta saa maukkaan lounas- tai alkupalakeiton pienellä lisäpanostuksella. Valmista kerralla isompi erä, sillä soseutettu keitto on helppo ottaa mukaan lounaaksi tai säilöä pakastimeen annoksen kokoisissa purkeissa.
Mitä tehdä kun jääkaapissa on lähes kilo porkkanoita?
Joskus käy niin, että kilohintavertailu sumentaa järkeä ja sitten kaapissa onkin käyttöä odottamassa ylimääräisiä aineksia, tässä tapauksessa porkkanaa. Tällä reseptillä saat paitsi tilaa vihanneslokeroon, myös useamman maukkaan lounasannoksen – ratkaiset siis kaksi ongelmaa kerralla.
Punainen currytahna ja inkivääri tuovat aromia ja lämpöä keittoon, kookoskerman lempeä ja täyteläinen maku pyöristää keiton hienoista tulisuutta. Kannattaa siis pysähtyä marketin Aasiahyllyn kohdalla ja tankata nämä ainekset tulevan tarpeen varalle – niitä voi hyödyntää moneen muuhunkin ruokaan, kuten esimerkiksi näihin maukkaisiin Satay-vartaisiin.
Kuullota, kypsennä ja soseuta
Kuori kasvikset ja paloittele perunat sekä porkkanat peukalonpään kokoisiksi palasiksi. Hienonna sipuli rouheasti ja kuumenna tilkka öljyä kattilassa. Kuullota sipulia parin minuutin ajan keskilämmöllä. Lisää mukaan peruna- ja porkkanapalat ja kullota niitä viitisen minuuttia. Lusikoi mukaan punaista thai currytahnaa. Tottumattomalle riittää vähemmänkin, voimakkaammasta mausta pitävä voi käyttää tuon reseptin neljä ruokalusikallista. Lisää inkivääri kasvisten joukkoon ja pyöräytä seos nopeasti tasaiseksi.
Kaada kattilaan mukaan kuumennettu vesi ja murenna liemeen kaksi kasvisliemikuutiota. Hauduta keittoa vartin verran ja varmista kasvisten kypsyys. Soseuta keitto sauvasekoitinta käyttäen tasaiseksi.
Kaada kookoskerma keiton joukkoon ja mausta keitto sitruuna- tai limemehulla. Tarkasta maku ja anna keiton kuumentua vielä muutaman minuutin ajan ennen sen tarjoilemista. Viimeistele annokset tuoreella korianterisilpulla. Leipätikut tekevät annoksesta tarvittaessa tuhdimman.
Porkkanakeitto aasialaisella twistillä
Course: Keitot, KasvisruoatCuisine: ThaimaaDifficulty: helppo10
annosta15
minutes30
minutesTuttu porkkanakeitto saa potkua aasialaisista mauista. Kevyt keitto sopii lounasruoaksi tai alkukeitoksi aasialaishenkiselle aterialle.
Ainekset
1-2 rkl kasviöljyä
2-3 keltasipulia
800 g porkkanoita
400 g perunoita
2-4 rkl punaista thai currytahnaa
0,5 rkl inkiväärimurskaa
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 rkl sitruuna- tai limemehua
2 dl kookoskermaa (tai ruokakermaa)
tuoretta korianteria
Ohjeet
- Kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat.
- Kuumenna öljy keskilämmölle isossa kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä parin minuutin ajan.
- Lisää sipulien joukkoon peruna- ja porkkanapalat. Kuullota sekoitellen viiden minuutin ajan. Vältä ruskistumista.
- Lisää kasvisten joukkoon currytahna sekä inkivääri. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää kuumennettu vesi ja kasvisliemikuutiot. Hauduta 15-20 minuutin ajan, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä soseutettaviksi.
- Soseuta keitto sauvasekoitinta käyttäen.
- Lisää kookoskerma ja limetin tai sitruunan mehu. Sekoita, tarkasta maku ja anna keiton vielä kuumentua hetken ajan.
- Tarjoile keitto tuoreen korianterisilpun kanssa.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM