Kimchi on korealainen perinneherkku, joka on viime vuosina saavuttanut suurta suosiota ympäri maailman. Tämä rapea, hapan ja hieman makea lisuke on täynnä makua ja probiootteja, jotka edistävät suolistoterveyttä. Tällä reseptillä valmistettu kimchi on valmista nautittavaksi parin viikon kuluttua, mutta maku kehittyy kuukausien ajan.
Punakaali on erinomainen C-vitamiinin lähde, ja fermentointiprosessin aikana se muuttuu vieläkin helpommin imeytyvään muotoon. Kimchi sisältää myös runsaasti kuitua, joka edistää kylläisyyden tunnetta ja terveellistä ruoansulatusta. Kimchi sopii kaikille korealaisille aterioille, salaatin tai muiden annosten lisukkeen muodossa. Mikäli haluat kokata korealaisen kokonaisuuden, tutustu Bo Ssäm-ateriaa käsittelevään artikkeliimme.
Kimchin valmistus alkaa punakaalin suolakäsittelystä
Punakaalikimchin valmistus aloitetaan leikkaamalla punakaali ohuiksi suikaleiksi. Suikaleet hierotaan suolalla, jotta ne pehmenevät ja luovuttavat nestettä. Kaalisuikaleiden puristeleminen tai kauliminen auttaa rakenteen pehmenemisessä. Suola saa vaikuttaa kahden tunnin ajan. Tuon ajan kuluessa suikaleiden rakenteessa pitäisi olla tapahtunut selvä muutos.
Huuhtele suola kaalisuikaleista huolellisesti runsaalla kylmällä vedellä. Valuta vesi pois ja siirrä suikaleet hetkeksi sivuun. Seuraavaksi on aika valmistaa maustetahna yhdistämällä kulhossa loput ainekset. Gochugaru-chilin hankkimiseksi saatat joutua asioimaan aasialaisessa ruokakaupassa – tai käyttämään sen sijasta isommista marketeista saatavaa Gochujang-chilitahnaa. Lisää kulhoon punakaalisuikaleet ja sekoita niin että maustetahna kuorruttaa kaalisuikaleet tasaisesti.
Purkita kimchi ja käynnistä fermentointi
Siirrä maustetut punakaalisuikaleet sopivan kokoiseen lasipurkkiin ja pakkaa ne tiiviisti lusikalla painelemalla. Nesteen pinnan pitäisi peittää kaikki purkissa olevat kaalisuikaleet. Leikkaa tuorekelmusta palanen jonka saat aseteltua tiiviisti suikaleiden päälle. Mitä vähemmän ilmaa jää väliin, sen parempi.
Seuraavien 3-7 päivän ajan kimchin fermentointi tapahtuu huoneenlämmössä. Pidä huoli että suikaleet pysyvät nesteen pinnan alapuolella ja vaihda tuorekelmun pala uuteen päivittäin. Muutaman päivän kuluttua huomaat muutoksen tuoksussa ja maussa kun fermentointiprosessi käynnistyy ja etenee. Kaalisuikaleet muuttuvat miellyttävän happaman makuisiksi ja pehmenevät edelleen. Kun maku vaikuttaa sopivalta, voit siirtää suikaleet pienempiin, huolellisesti desinfioituihin purkkeihin säilöttäväksi.
Kimchin maku kehittyy jääkaapissa tulevien kuukausien aikana. Voit kuitenkin nauttia ensimmäisen purkillisen jo parin viikon kuluttua. Pikakimchin valmistamiseen löytyy myös ohjeita, joita käyttämällä ei tarvitse odotella viikkojen ajan valmistumista – mutta ne eivät luonnollisesti vastaa maultaan ja rakenteeltaan fermentoimalla valmistettua kimchiä.
Fermentoitu Kimchi punakaalista
Course: LisukkeetCuisine: KoreaDifficulty: keskivaikea2
hours20
minutes3-7
vuorokauttaKimchi on korealaisen keittiön ehdoton kulmakivi, jota nautitaan salattina ja lisukkeena, aterioilla aamusta iltamyöhään. Tämän kimchireseptin toteuttaminen vaatii paljon kyspyttelyaikaa ja kohtuullisesti vaivaa, mutta lopputulos on sen arvoinen.
Ainekset
750 g punakaalia
50 g hienoa suolaa
50 g inkivääriraastetta
4 valkosipulin kynttä
8 rkl vettä
4 rkl gochgarujauhetta
2 rkl kalakastiketta
4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl fariinisokeria
1 tl merisuolaa
Ohjeet
- Lisää hienoksi viipaloitu punakaali isoon kulhoon ja ripottele päälle suolaa. Hiero käsilläsi suola tiukasti kaaliin, puristele tai kauli suikaleita. Peitä kulho löyhästi puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna seistä kaksi tuntia, jotta suola imee kaalista nestettä pois.
- Kahden tunnin kuluttua: kaada punakaalit isoon siivilään, huuhtele huolellisesti kylmän juoksevan veden alla ja valuta suikaleet.
- Huuhtele sekoituskulho ja yhdistä kulhossa inkivääri, valkosipuli, vesi, gochugaruhiutaleet, kalakastike, seesaminsiemenet, sokeri, merisuola ja ripaus mustapippuria.
- Sekoita hyvin, kunnes saat aikaan sopivan tahnan. Lisää huuhdeltu kaali takaisin kulhoon ja sekoita huolellisesti. Lusikoi kimchi purkkeihin, pakkaa tiiviisti, sillä ylimpien lehtien tulee upota nesteeseen. Ota pieni pala tuorekelmua paina se tiukasti pintaa vasten, jotta ilma on mahdollisimman vähän kontaktissa sisällön kanssa ja sulje purkki tiiviisti. Anna kimchin käydä huoneenlämmössä 3-7 päivää.
- Tarkista kimchi joka päivä, painele kaalinlehdet takaisin pinnan alle ja korvaa kelmukerros puhtaalla palalla. Aloita maistaminen 3 päivän kuluttua – Kimchin maun ja tuoksun tulee olla miellyttävän hapan. Anna maustua pidempään tarvittaessa. Paljon riippuu lämpötilasta ja henkilökohtaisesta maustasi. Kun olet tyytyväinen makuun, siirrä kimchi jääkaappiin jossa se kypsyy vielä muutaman kuukauden ajan.
Vinkit
- Alkuperäinen resepti: Olive Magazine
- Alkuperäinen resepti: Olive Magazine
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM