Etusivu » Uusimmat » Raita on raikas lisuke intialaisella aterialla
Raita on intialainen jogurttikastike

Raita on raikas lisuke intialaisella aterialla

Raita on intialainen jogurttikastike, joka täydentää mainiosti intialaisten, tulisten ja mausteisten ruokien makuja. Kastike valmistuu nopeasti, mutta sen kannattaa antaa tekeytyä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilemista.

Hyppää reseptiin >>>

Raitan pääraaka-aine on länsimaisessa keittiössä joko kreikkalainen tai turkkilainen jogurtti, johon lisätään erilaisia mausteita, yrttejä ja vihanneksia. Tärkeintä on, että jogurtti on mahdollisimman vähärasvaista ja vähäsokerista, jotta se ei ole liian vetistä tai makeaa.

Tavallisimpia raitan valmistamisessa käytettyjä mausteita ovat esimerkiksi kurkuma, juustokumina, chili, korianteri ja minttu. Vihanneksista käytetään usein kurkkua, tomaattia, sipulia ja valkosipulia. Raitan raaka-aineet voivat vaihdella alueittain ja henkilökohtaisen maun mukaan.

Raita sopii myös dippikastikkeeksi

Intialaisen curryn, kuten kanacurryn yhteydessä raita toimii viilentävänä lisukkeena, mutta se sopii hyvin myös dippikastikkeeksi intialaisille leiville, kuten roti tai naan. Kasvisten dipiksi se sopii erinomaisesti: kypsennä tai käytä raakoja kasviksia dippilautasen toteuttamiseen, tarjoa ohessa makusi ja teeman mukaisesti maustettua raitaa. 

Raita korvaa halutessasi esimerkiksi meze-pöydässä tavallisesti lisukkeena olevan tsatsikin ja sopii erilaisen grillatun tai paistetun lihan – possun, naudanlihan, kana, kalkkunan tai lampaan kanssa tarjottavaksi.

Raita on mausteisen ruoan lisuke

Course: KastikkeetCuisine: IntiaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

2

hours 
Keittoaika

10

minutes

Raita on intialaisen keittiön vastine jogurttikastikkeille. Muutamasta raaka-aineesta syntyy raikas, tulisen ja mausteisen ruoan kanssa kylmänä tarjoiltava kastike. Tulisen curryn poltetta viilentävä raita on myös mainio dippikastike naan-leivän kanssa nauttittavaksi.

Ainekset

  • 1 dl turkkilaista jogurttia

  • 5 cm pala kurkkua, halkaistuna ja siemenet poistettuna

  • 5 cm pala porkkanaa

  • 1 salottisipuli

  • 0,5 tl garam masalaa

  • 0,25 tl suolaa

  • tuoretta korianteria

  • Raita-ainekset kurkku, sipuli, porkkana ja turkkilainen jogurtti.

Ohjeet

  • Pese ja halkaise kurkku. Poista siemenet esim. teelusikkaa käyttäen. Raasta kurkku karkealla raastinterällä ja valuta hetki.
  • Kuori porkkana ja sipuli. Raasta tai pilko hienoksi veistä käyttäen. Yhdistä kulhossa kurkkuraasteen kanssa.
  • Ota toinen kulho, lisää siihen jogurtti, suola ja garam masala. Sekoita tasaiseksi.
  • Kaada jogurttikastike kasvisten joukkoon ja sekoita kevyesti. Anna tekeytyä jääkaapissa parin tunnin ajan ennen tarjoilemista.
  • Viimeistele raita ripottelemalla pintaan korianterisilppua ja tarjoile.

Vinkit

  • Raitareseptejä on lukematon määrä ja voit vaihdella siihen käytettäviä raaka-aineita makusi mukaan.
  • Garam Masalan sijasta voit hyvin käyttää jauhettua juustokuminaa tai korianterijauhetta.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*