Etusivu » Uusimmat » Rapeakuorinen vehnäleipä pizzataikinasta
Rapeakuorinen vehnäleipä paiston jälkeen pyyhkeessä.

Rapeakuorinen vehnäleipä pizzataikinasta

Täydellinen rapeakuorinen vehnäleipä on monen kotikokin haave. Sen toteuttaminen yksinkertaisista raaka-aineista onnistuu, kunhan otat huomioon muutaman asian. Tavoitteena on rapea kuori, kohotuksen myötä kuohkea sisus sekä suutuntumaa lisäävä sitko.

Hyppää reseptiin >>>

Pizzataikina on hyvä vaihtoehto rapeakuorisen vaalean vehnäleivän leipomiseen kotiuunissa. Taikinan valmistaminen on helppoa, mutta parhaan maun saavuttamiseksi se kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä. Fermentointi tuo leipään lisää hyvää makua. Hyvää leipää ei synny ilman riittävää suolan määrää.

Onnistuakseen rapeakuorisen, kuohkean leivän pitää kohota riittävästi. Mikäli taikina on liian kiinteä, jää kohoaminen vajaaksi. Siksi taikinan pitää sisältää riittävästi vettä suhteessa jauhojen määrään – tämä tosin tekee taikinan käsittelystä hieman haasteellisempaa. Lisäksi kohottamiselle pitää antaa tarpeeksi aikaa. Viimeisen kohotuksen jälkeen tulee välttää leivän koskemista jotta taikinaan syntyneet kuplat eivät rikkoudu.

Kuuma uuni varmistaa leipäkuoren rapeuden

Paistamisen alussa uunin pitää olla kuuma, jotta kuoresta tulee rapea Isojen ja paksujen leipien paistamisessa on syytä alkuvaiheen jälkeen pudottaa uunin lämpötilaa jotta paistamista voi jatkaa pidemmän aikaa. Alla olevan ohjeen osalta lämpötilaa ei tarvitse laskea paiston aikana. Uunin ilman kosteutta voi lisätä asettamalla pohjalle uuninkestävän, vettä sisältävän astian. Muodostuva vesihöyry auttaa estämään kuoren kuivumista sekä halkeilua ja johtaa rapeampaan lopputulokseen.

Pizzakivi tai -teräs siirtää lämpöä tehokkaasti leivän pohjaan ja auttaa kypsymistä. Rapeakuorinen vehnäleipä on valmis, kun se pohjaa sormella koputtaessa kumisee ontosti. Pohja on tavallisesti tällöin jo hieman ruskistunut ja pintakin saanut kullanruskeaa väriä. Siirrä leipä uunista ritilän päälle ja anna sen levätä hyvän aikaa ilman että peität sen. Näin kuori pysyy rapeana. 

Kun on aika tarjoilla leipä, kokeile leikata se siten että käännätkin leivän ylösalaisin, pohjan päälle. Moni rapeakuorinen leipä on helpompi leikata tällä tavoin. Ja käytä leikkaamiseen leipäveistä jonka terä on sahalaitainen, tavallisella keittiöveitsellä pilaat leivän muodon ja rakenteen.

Helpompi leipä pizzataikinasta

Course: LeivätCuisine: ItaliaDifficulty: Helppo
Servings

4

servings
Prep time

2

hours 
Cooking time

25

minutes

Ainekset

 • Valmista edellisenä päivänä pizzataikina:
  (avautuu uuteen ikkunaan)

Ohjeet

 • Nosta yksi taikinapallo kohotusastiasta ja kumoa se ylösalaisin työtasolle. Jauhota taso tarvittaessa aivan kevyesti.
 • Nosta toinen taikinapallo oikein päin edellisen päälle, siten että pallojen pohjat koskettavat toisiaan.
 • Vedä ja käännä taikinaa 1/4 - 1/2 kierrosta työtasoa pitkin niin että päällimmäinen taikinapallo pysyy päällä ja saat taikinan suljettua pinnaltaan tasaiseksi.
 • Siirrä muotoiltu leipä kevyesti jauhotetun uunipellin tai leikuulaudan päälle. Kohota leipää huoneenlämmössä pyyhkeen alla kaksi tuntia.
 • Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita pizzakivi tai -teräs uunin keskitasolle kuumenemaan.
 • Jauhota leivän pinta kevyesti. Käännä pelti tai lauta ylösalaisin ja anna leivän irrota itsekseen ja pudota työtasolle. Käytä tarvittaessa lastaa apuna leivän irrottamiseen. Vältä koskemasta leipää käsin jotta muodostuneet ilmakuplat säilyvät.
 • Ripottele leivän pinnalle ohut jauhokerros. Käytä leipälapiota ja siirrä leipä paistamista varten uunipellille. Leikkaa terävällä veitsellä tai saksilla kolme syvää, viistoa viiltoa leivän pintaan.
 • Paista leipää noin 20 - 25 minuuttia uunin keskitasolla. Leipä on valmis kun pinta saa kauniin, kullanruskean värin ja leipä kumisee sen pohjaa koputettaessa.
 • Jäähdytä leipä peittämättä sitä, ritilän päällä ja saat kuoren säilymään rapeana. Voit antaa leivän tekeytyä usean tunnin ajan ennen tarjoilua.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*