Etusivu » Uusimmat » Romesco on maukas ja monikäyttöinen kastike
Romesco kastiketta purkissa.

Romesco on maukas ja monikäyttöinen kastike

Kun puhutaan täyteläisistä ja moniulotteisista kastikkeista, Romesco on yksi ehdottomista helmistä. Tässä katalonialaisessa klassikossa yhdistetään paahdetut paprikat, tomaatit, mantelit ja mausteet herkulliseksi karkeaksi ja aromaattiseksi tahnaksi.

Hyppää reseptiin >>

Romesco-kastike juontaa juurensa Espanjan Kataloniaan, erityisesti Tarragonan alueelle. Sen uskotaan saaneen alkunsa kalastajien keittiöstä, sillä se oli täydellinen lisuke vastapyydetylle kalalle. Sittemmin Romesco on löytänyt tiensä monenlaisiin ruokiin ja se on yhä tärkeä osa espanjalaista ruokakulttuuria. Nykyään sitä nautitaan niin tapaspöydässä kuin grilliruokien seurana.

Romescon kastikepohjana ovat paprika ja tomaatit

Romesco-kastike on yksinkertainen, maukas lisuke, joka tuo ruokaan lämpöä, täyteläisyyttä ja juuri sopivan ripauksen savuisuutta. Perinteinen Romesco valmistetaan paahtamalla paprikat ja tomaatit, jonka jälkeen ne yhdistetään manteliin, oliiviöljyyn ja mausteisiin. 

Paahda paprikoita ja tomaatteja uunissa 250 asteessa grillivastuksen alla, kunnes ne saavat ihan kunnolla tummaa väriä pintaansa. Tästä syntyy olennainen osa kastikkeen makua ja aromia.

Surauta ainekset karkeaksi ja sakeaksi kastikkeeksi

Paahda mantelirouhe kevyesti kuivalla paistinpannulla sillä välin kun tomaatit ja paprikat paahtuvat uunissa. Yhdistä kastikkeen ainekset tehosekoittimen kulhoon: paahdetut kasvikset, mantelirouhe, tomaattipyree, sokeri, mausteet ja sitruunamehu. Lisää joukkoon 0,75 dl öljyä ja ajele seos karkeaksi tahnaksi. Viimeistele tarvittaessa lisäämällä vielä tilkaa öljyä ja sekoita varovasti. Romesco saa jäädä – ja sen kuuluu jäädä rakenteeltaan lusikoitavan sakeaksi. 

Vinkit Romescon käyttämiseen

Romesco-kastike on yllättävän monikäyttöinen. Kokeile Romescoa Grillattujen kasvisten kanssa – erityisesti munakoiso, paprika ja parsakaali toimivat upeasti romescon parina. Tarjoile kalan tai äyriäisten kanssa. Täyteläinen, savuinen kastike tuo mukavaa kontrastia miedon makuisille merenantimille. 

Romesco voi olla myös tapaspöydän tähti: tarjoa kastiketta rapean leivän tai paahdettujen perunoiden kanssa. Dippinä käytettäessä se sopii loistavasti esimerkiksi ranskalaisten tai grillattujen halloumin viipaleiden kaveriksi.

Romesco on täyteläinen ja monikäyttöinen kastike

Course: Kastikkeet, LisukkeetCuisine: Espanja
Valmistaminen

30

minutes
Paistoaika

10

minutes

Romescon maku on syvä ja rikas, täynnä savuisuutta, umamia ja aavistus mantelin tuomaa pähkinäistä makeutta. Se toimii loistavasti monen ruoan kumppanina, oli kyseessä grillattu kala, kasvikset, liha tai vaikkapa dippi rapealle leivälle.

Ainekset

  • 1 punainen paprika

  • 2 isoa tomaattia

  • 1,5 dl mantelirouhetta

  • 2 rkl tomaattipyrettä

  • 1 rkl sokeria

  • 0,5 sitruunan mehu

  • 1 tl savupaprikajauhetta

  • 0,5 tl suolaa

  • 0,25 tl mustapippuria

  • 1 dl oliiviöljyä

Ohjeet

  • Laita uunin grillivastus kuumenemaan. Poista paprikasta valkoiset osat ja paloittele se 6 palaan. Laita paprikat kupera puoli ylöspäin ja puolitetut tomaatit leikkuupinta ylöspäin leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 250 asteisessa uunissa grillivastuksen alla kunnes pinnat alkavat tummua, noin 10 minuutin ajan.
  • Paahda mantelirouhe kevyesti kuivassa paistinpannussa. Siirrä kulhoon odottamaan.
  • Lisää pannulle tomaattipyree ja sokeri pannuun ja paista 1 minuutti. Laita seos tehosekoittimeen.
  • Lisää tehosekoittimeen paprikat, tomaatit, mantelirouhe, paprikajauhe, suola, pippuri ja 3/4 öljystä. Purista joukkoon sitruunan mehu. Aja karkeaksi tahnaksi. Lisää öljyä tarvittaessa ja surauta pikaisesti. Kastike saa jäädä sakeaksi.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*