Etusivu » Uusimmat » Roomalainen levypizza, Pizza al Taglio
Roomalainen levypizza, Pizza al Taglio

Roomalainen levypizza, Pizza al Taglio

Roomalainen levypizza, italiaksi Pizza al Taglio, on perinteinen ja suosittu ruokalaji, joka valmistetaan neliskulmaisella uunipannulla, leikataan saksilla ja syödään sormin. Tämä paksupohjainen, kotiuunissakin rapeaksi paistuva herkku on mukavaa vaihtelua ohutpohjaisiin napolilaisiin pizzoihin tottuneille. 

Hyppää reseptiin >>>

Pizza al Taglio myydään tavallisesti suorakaiteen tai neliön muotoisina paloina, kilohinnalla. Levypizza on suosittu välipala tai lounas ympäri Italiaa, se on helppo ostaa mukaan ja nauttia vaikkapa puistossa. Jos jostain syystä yhdistät ajatuksissasi roomalaisen levypizzan vuosien takaisiin mummolan peltipaistoksiin, on aika muuttaa mielikuvia ja kokeilla tätä reseptiä.

Roomalainen levypizza ja napolilainen pizza – eroja ja yhtäläisyyksiä

Monelle pizza on yhtä kuin pyöreä, ohutpohjainen pizza jossa on rapeat reunat. Pizzasta on kuitenkin lukuisia variaatioita, kuten levypizza, pannupizza ja sisäänleivottu calzone. Siinä missä napolilainen pizza leivotaan ohueksi ja paistetaan parissa minuutissa jopa 450-asteisessa uunissa, roomalainen levypizza kohotetaan paksupohjaiseksi ja kypsennetään lähes varttitunti 250 – 300 asteessa.

Napolilaisen pizzan reunuksista tavoitellaan kohonneita ja rapeita, pohjan jäädessä hieman pehmeäksi. Roomalaisen levypizzan pohjan kuuluu olla paksu ja rapea koko alaltaan. Erityisiä reunoja levypizzaan ei jätetä, eivätkä ne kohoa napolilaisen pizzan tapaan muita osia huomattavasti korkeammiksi.

Yhteistä molemmille on se että täytteitä käytetään maltillisesti ja annetaan tomaattikastikkeelle sekä juustolle päärooli. Roomalaista levypizzaa paistetaan ensin tomaattikastikkeen ja juuston kanssa 10 – 12 minuutin ajan ennen täytteiden lisäämistä. Tämän jälkeen levypizzaa paistetaan vielä parin minuutin ajan. Ja herkimmät täytteet, kuten ilmakuivattu kinkku sekä salami ja mozzarella voidaan lisätä vasta kun pizza on otettu uunista, tämä on toki kaikkein herkimpien raaka-aineiden osalta suositeltavaa myös napolilaisten pizzojen kanssa.

Roomalainen levypizza valmistetaan vahvoista jauhoista

Hyvä pizza vaatii onnistuakseen tarkoitukseen sopivien jauhojen käyttämistä. Suomalaisten, tavallisesti leivontaan ja ruoanlaittoon tarkoitettujen vehnäjauhojen rakenne ei takaa, lajikkeista kasvuolosuhteista johtuen, riittävän vahvan sitkon rakentumista taikinaan. Parhaan pizzataikinan saa käyttämällä nimenomaan pizzojen valmistamiseen tarkoitettuja jauhoja. Niitä löytyykin nykyään ilahduttavassa määrin hyvin varustelluista marketeista. Lue lisää jauhojen ominaisuuksista ja merkityksestä Paistopintaa syvemmältä artikkelista.

Mikäli kaupan hylllystä ei löydy tämän taikinan leivonnassa käytettyjä karkeita semolajauhoja, voit korvata ne durumvehnästä valmistetuilla jauhoilla. Suomalainen Pizzanpaistajat -yhteisö tarjoaa Facebookissa runsaasti tietoa ja kokemuksia pizzojen valmistamiseen liittyen. Ryhmän perustajat ovat myös rakentaneet kattavan tuoteperheen pizzojen valmistamiseen liittyen, tuotteita myyvät Suomessa K-kaupat. Pizzanpaistajat-sarjaan kuuluvat myös eri tyyppiset pizzajauhot.

Alkuperäisen reseptin ohjeet ovat niin yksityiskohtaiset, että emme käy niitä enempää avaamaan. Katso lisävinkit ohjeen yhteyteen linkitetyistä videoista niin et voi mennä vikaan levypizzan valmistamisessa.

Roomalainen levypizza - parempi peltipizza

Course: Liharuoat, KasvisruoatCuisine: ItaliaDifficulty: Keskivaikea
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

12

hours 
Paistoaika

15

minutes

Peltipizzakin voi olla maistuvaa, herkullista tarjottavaa. Roomalainen levypizza, Pizza al Taglio valmistuu ja onnistuu myös kotikeittiössä. Tämän reseptin ohje on laadittu pohjaltaan 33 x 40 cm kokoiselle uunipellille. Ohjeella valmistuu yksi pellillinen rapeaksi paistuvaa levypizzaa.

Ainekset

 • 400 g vahvoja italialaisia vehnäjauhoja

 • 310 g kylmää vettä

 • 8 g suolaa (n. 1,5 tl)

 • 2,5 g kuivahiivaa (n. 0,8 tl)

 • Lisäksi
 • 300 g tomaattikastiketta

 • 250 g mozzarellaa

Ohjeet, taikinan valmistaminen yleiskoneella

 • Päivä 1, taikinan valmistaminen
 • Taikinan valmistaminen
  Säästä vedestä noin viidesosa ja kaada loput yleiskoneen kulhoon. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja kaada jauhot veden sekaan. Anna yleiskoneen käydä hitaalla nopeudella 3–5 minuuttia kunnes aineet ovat hyvin sekaisin.
 • Lisää suola ja pieni tilkka vettä. Kiihdytä täydelle nopeudelle ja lisää parin minuutin kuluttua vesi pienissä erissä aina kun edellinen on kunnolla imeytynyt. Vaivaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina puhdistaa kulhon reunat ja taikinan pinta on sileä.

  Jos epäilet onko taikina vielä valmis, jatka vielä 1–2 minuuttia. Voi olla hyvä tarkistaa taikinan lämpötila, jonka pitäisi olla alle 28, mielellään alle 25 astetta. Jos taikina kuumenee liikaa, se lähtee kohoamaan liian nopeasti. Se ei ole mikään katastrofi, mutta kannattaa kokeilla kylmempää vettä, suurempaa vaivausnopeutta tai vähempää hiivaa.
 • Taikinan sulkeminen
  Seuraavaksi taikinan sitkoa pitää vielä vahvistaa ja järjestää sitkoverkko taikinan pinnan suuntaiseksi, jolloin taikina pysyy kasassa eikä tartu. Linkki videoon

  Kumoa taikina työtasolle. Kostutetut kädet vähentävät tarttumista alkuvaiheessa – käytä jauhoja vain jos on pakko ja silloinkin mahdollisimman vähän. Nosta taikina ilmaan, anna taikinan venyä ja taittele se itsensä päälle. Toista pari kertaa. Anna levätä 5 minuuttia. Toista taittelu ja lepo 3–5 kertaa, kunnes taikina on sileä ja kiinteä pallo, joka ei tartu sormiin. Älä venytä taikinaa väkisin.

  Jos taikina tuntuu tarttuvaisemmalta kuin aiemmin, olet venyttänyt taikinaa liikaa ja sitko on repeillyt. Siinä tapauksessa kevennä otteita ja tee pari taittelu-lepo-kierrosta lisää.

  Nosta taikina öljyttyyn, vähintään 3 litran kulhoon tai esim. irtokarkkilaatikkoon ja peitä kannella, märällä liinalla tai kelmulla. Laita jääkaappiin (5–7 °C).
 • Päivä 2, taikinan muotoilu, jatkokohotus tai levypizzan paistaminen
 • Kohotus
  Noin 24 tunnin kuluttua taikinan pitäisi olla tilavuudeltaan kolminkertaistunut. Kumoa taikina pöydälle. Jos teet isomman taikinan useampaan pellilliseen, jaa taikina osiin tässä vaiheessa — vaaka on hyvä apuväline tasajakoon.

  Taittele taikina itsensä päälle ja muotoile palloksi. Tässä vaiheessa tykkään myös jauhottaa taikinapallon kevyesti semolajauhoilla, jotta se irtoaa helposti astiasta.

  Kohota loppuun joko toinen vuorokausi jääkaapissa tai 4–7 tuntia huoneenlämmössä. Taikinan pitäisi taas kaksin-kolminkertaistua.

  Taikinan kohoamisvauhti riippuu lämpötilasta, hiivan määrästä ja ajasta. Jos kohoaminen tuntuu liian nopealta, kokeile matalampaa lämpötilaa, vähempää hiivaa tai lyhyempää aikaa — ja päinvastoin. Jääkaapin lämpötilaa ei kuitenkaan kannata laskea alle 5 asteen, jotta hiiva pysyy aktiivisena.
  Kohotusaika on siis yhteensä noin 1–2 vuorokautta. Sitä pidemmällä kohotuksella pizza ei parane.
 • Levitys
  Nosta taikina-astia jääkaapista huoneenlämpöön mielellään noin tunti ennen paistamista.
  Laita uuni kuumenemaan täysille (250–320 °C). Öljyä uunipelti kevyesti oliiviöljyllä – älä käytä leivinpaperia, jotta pohja paistuu rapeaksi. Pelko pois, taikina ei tartu peltiin. Linkki videoon.

  Ripottele pöydälle reilusti semolaa tai vehnäjauhoa. Irrota taikina astian reunoista varovasti lastalla ja kumoa hellävaroin pöydälle, jottei taikina veny ja kuplat rikkoonnu. Ripota päälle hiukan jauhoa ja levitä taikina painelemalla sitä kevyesti sormenpäillä. Nostele välillä reunoja ja lisää tarvittaessa jauhoa, jottei taikina tartu pöytään. Yritä saada taikinasta tasaisen paksuinen, varo erityisesti paksuja reunoja.

  Kun taikina on noin 2/3 uunipellin koosta, laita suoristettu käsivarsi, sormet yhdessä ja kämmen alaspäin, taikinan yläpuolelle ja käännä taikina käsivarren päälle. Laita toinenkin käsi taikinan alle samaan asentoon, varista ylimääräiset jauhot pois ja nosta taikina pellille.

  Levitä ja venyttele varovasti taikina pellin reunoille asti. Ei haittaa jos taikina on vähän kurttuinen, mutta yritä saada siitä tasapaksu.
 • Täyttäminen ja paistaminen
  Levitä pitkään paistettavat täytteet (esim. tomaattikastike ja perunat) pizzan päälle. Paista peltipizzaa uunin alimmalla tasolla 11–14 minuuttia. Kurkista lastan avulla pohjaa: kun se on kullanruskea ja rapea, ota pizza pois. Lisää mozzarella ja muut herkät täytteet (esim. herkkusienet, kaprikset, sardellit ja jotkut leikkeleet).

  Paista vielä ylätasolla 2–3 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja reunat ovat ottaneet hiukan väriä.
  Nosta pizza pelliltä ritilälle tai puiselle alustalle, jotta pohja pysyy rapeana. Lisää kuuman pizzan päälle herkimmät täytteet (esim. basilika, jotkut juustot, salami ja parmankinkku).

  Roomalaiseen tapaan peltipizza paloitellaan saksilla ja palat syödään sormin.
  Peltipizza sopii hyvin myös uudelleen lämmitettäväksi. Laita pizzapalat pellille leivinpaperin päälle ja kuumenna 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia.

Vinkit

 • Alkuperäinen resepti: Paistopintaa syvemmältä, linkin kautta myös ohje taikinan valmistamiseksi käsin ilman yleiskonetta.
 • Tomaattikastike:

  300 g hyvälaatuista tomaattisäilykettä
  0,5 tl suolaa
  muutama revittty basilikanlehti

  Jos käytät kokonaisia säilyketomaatteja, hienonna ne sormin tai sauvasekoittimella.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*