Etusivu » Uusimmat » Runebergin torttu kakun muodossa
Runebergin tortun inspiroima kakku.

Runebergin torttu kakun muodossa

Runebergin tortut ovat helmikuinen leivosherkku, joka valmistetaan mantelijauhosta. Tässä reseptissä käytetään alkuperäisen ohjeen taikinaa, mutta leivosten sijaan se paistetaan kakkuna leipävuokassa.

Hyppää reseptiin >>>

Aidot ja oikeat Runebergin tortut valmistetaan sylinterin muotoisessa leivosvuokassa, jolloin tortusta tulee reunoiltaan suora. Jos et halua tätä tarkoitusta varten hankkia sopivia leivosvuokia, voit valmistaa tortut esim. muffinsivuokassa – tai kuten teimme leipoa kakuksi, jonka koristelet vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.

Runebergin suosikkileivos jäi elämään

Johan Ludvig Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana, jota muistellaan vuosittain 5. helmikuuta. Lähes jokainen koululainen on tutustunut, enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti, hänen kirjalliseen tuotantoonsa. Jos herra Runebergia juhlitaan liputuspäivänä, ansaitsee hänen vaimonsa Fredrikakin huomiota tämän mainion leivonnaisen myötä. Tarkkaa historiaa ei tässäkään tapauksessa tunneta, mutta leivoksen kerrotaan olleen runoilijan suosikki, jota hän nautti punssisnapsin kera. Arvellaan että Runebergin torttu on saanut vaikutteita useammastakin leivonnaisesta ja näin saanut yksilöllisen makunsa ja muotonsa. 

Leivoksen malli aiheuttaa haasteen

Runebergin tortun kuuluisi olla malliltaan lieriö, jonka reunat ovat pystysuorat ja pinta lähes tasainen. Paperista leivosvuokaa ei tähän tarkoitukseen löydy, joten ainoa vaihtoehto on hankkia metalliset muotit. Noin viisi euroa kappaleelta maksaville vuokille löytyy toivottavasti muutakin käyttöä luovassa kotikeittiössä vuoden mittaan. Pahvimuki ei ole sopiva korvike, sillä se on päällystetty nestettä pitäväksi aineella joka ei kestä uunin kuumuutta. 

Me valmistimme reseptin mukaisen, täysikokoisen taikinan ja kaadoimme sen suorakaiteen muotoiseen, voideltuun ja korppujauhotettuun leipävuokaan. Kakku kypsyi 200-asteisessa uunissa 40 minuutissa ja irtosi vaivattomasti vuokasta hieman jäähdyttyään. Vuokien ostamatta jättämisessä säästyneet eurot voi käyttää vaikkapa sen punssin hankintaan. 

Alla on kuitenkin mahdollisimman alkuperäinen resepti, jolla syntyvät nuo leivosvuokassa kypsennetyt tortut.

Fredrika Runeberg valmisti tortut tällä reseptillä

Course: LeivonnaisetCuisine: PohjolaDifficulty: helppo
Annoksia

8

annosta
Valmisteluaika

15

minutes
Paistoaika

20

minutes

Tämä on Fredrika Runebergin kirjaaman reseptin mukainen tapa valmistaa Runeberg´s bakelse, eli Runebergin leivos.

Ainekset

  • 200 g voita

  • 3 dl sokeria

  • 1 kananmuna

  • 4,5 dl mantelijauhoa

  • 5-8 tippaa karvasmanteliöljyä

  • Pinnalle
  • korppujauhoja

  • nokare voita

  • tomusokeria

  • tilkka vettä

  • vadelmahilloa

  • korkeita torttuvuokia

Ohjeet

  • Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi
  • Lisää muna ja sekoita.
  • Lisää karvasmantelitipat taikinaan. Huomaa että karvasmantelin maku on voimakas - varo annostelemasta sitä liikaa.
  • Sekoita ja lisää lopuksi jauhot. Taikinasta tulee melko paksua, joten voit sekoittaa sen käsin.
  • Voitele torttuvuoat voilla ja ripottele voin päälle korppujauhoa.
  • Ota taikinasta noin 8 nokaretta ja muotoile niistä lievästi kartion muotoisia.
  • Asettele kartiot vuokiin. Jätä vuokan yläreunaan tilaa noin neljännes. Paina sormella keskelle taikinaa reikä noin puoleen väliin taikinaa asti. Täytä reikä vadelmahillolla.
  • Paista torttuja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan.
  • Lisää tomusokerin joukkoon tilkka vettä ja sekoita tasaiseksi, paksuksi massaksi.
  • Siirrä massa pursotuspussiin ja leikkaa pussin päähän pieni reikä.
  • Pursota rinkula hillosilmän ympärille. Lisää hilloa rinkulan keskelle ja vahvista rinkulan reunat.

Vinkit

  • Voit kostuttaa tortut tilkalla punssia, tosin alkuperäiseen ohjeeseen sitä ei käytetty. Sen sijaan J.L. Runebergilla oli tapana nauttia punssisnapsi tortun kera.
  • Alkuperäinen resepti: J. L. Runebergin kodin museohoitaja Laura Svärd
  • Kakkuversio paistetaan esim. suorakaiteen muotoisessa leipävuokassa, noin 40 minuutin ajan 200-asteisessa uunissa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*