Etusivu » Uusimmat » Satay-vartaat kanasta tai porsaanlihasta
Satay-vartaat lautasella ja maapähkinäkastiketta

Satay-vartaat kanasta tai porsaanlihasta

Satay-vartaat ovat Kaakkois-Aasiassa suosittu ruokalaji, jota valmistetaan kotona, ravintoloissa ja katukeittiöissä. Muslimimaissa satay valmistetaan tavallisesti kanasta, naudan- tai lampaanlihasta, muissa maissa käytetään yleisesti myös porsaanlihaa. Tässä reseptissä vartaat tarjoillaan aromaattisen pähkinäkastikkeen kanssa.

Hyppää reseptiin >>>

Vartaat ovat astetta näyttävämpi tapa valmistaa ja tarjoilla liharuokia. Indonesialaista alkuperää olevat lihavartaat tunnetaan ympäri Kaakkois-Aasiaa ja ne on helppo valmistaa myös länsimaisessa kotikeittiössä. Thaimaassa katuruokanakin tarjottavat vartaat muuttuvat myös tyylikkääksi kotiruoka- ja ravintola-annokseksi. Tarvittavat ainekset löytyvät hyvin varustetun lähikaupan hyllystä ja kaikista isommista supermarketeista. 

Valitse proteiinin lähde makusi mukaisesti – kaikista vaihtoehdoista valmistuu maukas lopputulos. Panosta lihan leikkaamiseen saman vahvuisiksi paloiksi, jotta vartaat kypsyvät yhtäaikaisesti. Jos muissa mitoissa on pientä heittoa, niin se ei haittaa. Marinoi lihoja vähintään parin tunnin ajan, mahdollisuuksien mukaan pidempäänkin. Voit varrastaa lihat jo ennen marinointiakin, se on ehkä hieman siistimpää – mutta muista liottaa puiset varrastikut, etenkin mikäli grillaat vartaat hiilloksella. 

Satay-vartaat saavat makua inkivääristä ja sitruunaruohosta

Lähikaupastasi tuskin löytyy tuoretta sitruunaruohoa, mutta voit hyvin korvata sen sitruunaruohotahnalla. Ruokalusikallinen tahnaa riittää tuomaan halutun aromin. Inkiväärin kanssa voit toimia samalla tavoin ja ostaa purkillisen inkiväärimurskaa tuoreen inkiväärin sijaan. Molemmat purkit tulevat kyllä käytettyä, jos aasialainen ruoka kuuluu edes satunnaiseen ruokavalioosi.

Marinadi tuoksahtaa suhteellisen voimakkaasti, joten kannattaa käyttää tiivistä astiaa lihan marinointiin. Vartaita kootessa on hyvä ratkaisu käyttää vain yhtä tai kahta lihanpalaa per varrastikku. Tee mieluummin useampia vartaita sen sijaan että yrittäisit tunkea niihin mahdollisimman paljon lihaa. Kypsyminen on tällöin nopeampaa ja käsittely helpompaa. 

Satay-vartaat kypsyvät grillissä ja pannulla muutamassa minuutissa. Varo kypsentämässä vartaita liiaksi jotta ohuet lihanpalat eivät kuivu. Tarjoile vartaat heti niiden valmistuttua pähkinäkastikkeen ja tarvittaessa myös riisin kanssa.

Satay-vartaat ovat thaimaalainen katuruoka

Course: Liha, Kana, AlkupalatCuisine: Thaimaa
Servings

4

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

10

minutes

Satay-vartaat vallmistetaan ohuiksi suikaleiksi leikatusta lihasta. Hiilloksella grillaamalla saat parhaan maun ja pinnan, mutta paistinpannullakin valmistat maukkaat vartaat. Alkupalan lisukkeena tarjoillaan vain pähkinäkastiketta, pääruoan yhteydessä myös riisiä.

Ainekset

  • 400 g porsaanfilettä tai kanan rintaleikkeitä

  • 1 tl inkivääriä

  • 1 sitruunaruohon varsi

  • 3 valkosipulin kynttä

  • 1 rkl punaista currytahnaa

  • 1 tl juustokuminaa

  • 1 tl kurkumaa

  • 4 rkl kookoskermaa

  • 2 rkl kalakastiketta

  • 1 tl sokeria

  • öljyä paistamiseen

  • varrastikkuja

Ohjeet

  • Leikkaa liha noin 5 x 2 x 1 cm suikaleiksi.
  • Sekoita raastettu inkivääri, hienonnettu sitruunaruoho, hienonnetut valkosipulit, currytahna, juustokuminajauhe, kurkumajauhe, kookoskerma, kalakastike ja sokeri kulhossa.
  • Kaada marinadi lihojen päälle, sekoita ja anna maustua jääkaapissa parin tunnin ajan. Laita puiset varrastikut likoamaan kylmään veteen. Kääntele lihoja pari kertaa marinoinnin aikana.
  • Pujota lihat vartaisiin. Paista vartaat grillissä tai pannulla kypsäksi. Tarjoile pähkinäkastikkeen kanssa.

Vinkit

  • Hyödynnä lisukkeeksi valmistettava pähkinäkastike ja pyöräytä samalla thaimaalaiseen tapaan maustetut lihapullat - saat toisen maukkaan ruokalajin alkupala- tai pääruokapöytään.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*