Etusivu » Uusimmat » Savulohimousse on kalapöydän helppo herkku
Savulohimousse sopii tarjottavaksi vuoden ympäri

Savulohimousse on kalapöydän helppo herkku

Kalapöytä on perinteinen, etenkin kesäisten juhlien yhteydessä tarjottava kokonaisuus, joka sisältää monipuolisen kattauksen kalaan pohjautuvia ruokalajeja. Lämminsavustetusta lohesta valmistuu yksi kalapöydän helpoimmista ja suosituimmista herkuista. 

Hyppää reseptiin >>>

Suomalaisten juhlien keskeinen elementti on ruokatarjoilu ja usein ratkaisu sisältää ruokalajeiltaan runsaan kalapöydän. Graavatut, paistetut ja savustetut kalat lisukkeineen ja oheistarjoiluineen ovat hyvä ratkaisu josta useimmat löytävät makunsa mukaisen lautasellisen. Meillä kalapöytään valmistetaan vuodenajasta riippumatta savulohimoussea, mieluummin hieman liikaa jotta sitä jää vielä seuraavana päivänä naposteltavaksi.

Savulohimousse on helppo, maukas ja yleisesti tykätty

Savulohimousse on monen muunkin suomalaisen kalapöydän vakiovieras. Se on helppo valmistaa, maistuu herkulliselta ja on täydellinen tarjottava alkupalana tai lisukkeena. Savulohimousse sopii erinomaisesti erilaisiin tilaisuuksiin, oli kyseessä sitten arki-illan välipala tai juhlavan illallisen alkuruoka. Ja kun haluat valmistaa maukkaan voileipäkakun, niin kerros savulohimoussea tekee siitäkin astetta maukkaamman…

Valmista vartissa, nauti vaikka heti

Vaikka savulohi on jo sinällään hyvää, saavat savulohimoussen makuvivahteita lisäävät ainekset kokoaisuuden maistumaan vieläkin paremmalta. Smetana tuo mousseen täyteläisyyttä ja suussa sulavan rakenteen, sinappi ja piparjuuri sopivasti mausteisuutta. Tillisilppu tai lohenmäti viimeistelee savulohimoussella päällystetyt ruisnapit tai saaristolaisleipäviipaleet. 

Savulohimousse saaristolaisleipäpalojen päällä

Kala kannattaa hienontaa kohtuullisen pieneksi silpuksi, mutta moussemaista rakennetta ei tarvitse tavoitella. Haarukalla painelemalla saa aikaan riittävän hienojakoisen rakenteen. Sekoita kaikki savulohimoussen ainekset huolellisesti ja siirrä valmis mousse jääkaappiin odottamaan tarjoilua. 

Vaikka savulohimousse kelpaa sellaisenaankin syötäväksi, toimii se mielestämme parhaiten tumman leipäviipaleen päällä tarjottuna – rapean ruisnapin kanssa siitä saa helpon heti tarjottavan pikkusuolaisen ja saaristolaisleipäviipaleen päällä sopivankokoisen alkupalan.

Jos kaipaat uutta ideaa savulohen käyttämiseen, suosittelemme testaamaan näitä savulohihampurilaisia, joiden väliin lisää mielenkiintoista makua tuovat pikkelöidyt kurkut ja sipuli.

Savulohimousse - helppo ja herkullinen

Course: Kalaruoat, AlkupalatCuisine: PohjolaDifficulty: Helppo
Valmistusaika

15

minutes

Savulohimousse valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta sekoittamalla ja sopii tarjottavaksi esimerkiksi tumman leivän päällä juhlien alkupalana - tai vaikka joulun kalapöydässä.

Ainekset

  • 350 g lämminsavustettua lohta

  • 200 g smetanaa (tai ranskankermaa)

  • 2 rkl kotisinappia

  • 2 tl piparjuuritahnaa

  • saaristolaisleipää (tai ruisnappeja)

  • tilliä koristeeksi

Ohjeet

  • Sekoita smetana (tai ranskankerma), kotisinappi ja piparjuuri keskenään kulhossa.
  • Mikäli savulohessa on nahka tai ruotoja, poista ne. Hienonna lohi haarukalla ja lisää se seokseen ja sekoita massa tasaiseksi.
  • Levitä savukalamoussea leipäviipaleiden tai ruisnappien päälle ja koristele tillillä.

Vinkit

  • Savulohimoussea voit tarjota myös uuniperunoiden täytteenä.
  • Alkuperäinen resepti: Kalaneuvos

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*