Kalapöytä on perinteinen, etenkin kesäisten juhlien yhteydessä tarjottava kokonaisuus, joka sisältää monipuolisen kattauksen kalaan pohjautuvia ruokalajeja. Lämminsavustetusta lohesta valmistuu yksi kalapöydän helpoimmista ja suosituimmista herkuista.
Suomalaisten juhlien keskeinen elementti on ruokatarjoilu ja usein ratkaisu sisältää ruokalajeiltaan runsaan kalapöydän. Graavatut, paistetut ja savustetut kalat lisukkeineen ja oheistarjoiluineen ovat hyvä ratkaisu josta useimmat löytävät makunsa mukaisen lautasellisen. Meillä kalapöytään valmistetaan vuodenajasta riippumatta savulohimoussea, mieluummin hieman liikaa jotta sitä jää vielä seuraavana päivänä naposteltavaksi.
Savulohimousse on helppo, maukas ja yleisesti tykätty
Savulohimousse on monen muunkin suomalaisen kalapöydän vakiovieras. Se on helppo valmistaa, maistuu herkulliselta ja on täydellinen tarjottava alkupalana tai lisukkeena. Savulohimousse sopii erinomaisesti erilaisiin tilaisuuksiin, oli kyseessä sitten arki-illan välipala tai juhlavan illallisen alkuruoka. Ja kun haluat valmistaa maukkaan voileipäkakun, niin kerros savulohimoussea tekee siitäkin astetta maukkaamman…
Valmista vartissa, nauti vaikka heti
Vaikka savulohi on jo sinällään hyvää, saavat savulohimoussen makuvivahteita lisäävät ainekset kokoaisuuden maistumaan vieläkin paremmalta. Smetana tuo mousseen täyteläisyyttä ja suussa sulavan rakenteen, sinappi ja piparjuuri sopivasti mausteisuutta. Tillisilppu tai lohenmäti viimeistelee savulohimoussella päällystetyt ruisnapit tai saaristolaisleipäviipaleet.
Kala kannattaa hienontaa kohtuullisen pieneksi silpuksi, mutta moussemaista rakennetta ei tarvitse tavoitella. Haarukalla painelemalla saa aikaan riittävän hienojakoisen rakenteen. Sekoita kaikki savulohimoussen ainekset huolellisesti ja siirrä valmis mousse jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Vaikka savulohimousse kelpaa sellaisenaankin syötäväksi, toimii se mielestämme parhaiten tumman leipäviipaleen päällä tarjottuna – rapean ruisnapin kanssa siitä saa helpon heti tarjottavan pikkusuolaisen ja saaristolaisleipäviipaleen päällä sopivankokoisen alkupalan.
Jos kaipaat uutta ideaa savulohen käyttämiseen, suosittelemme testaamaan näitä savulohihampurilaisia, joiden väliin lisää mielenkiintoista makua tuovat pikkelöidyt kurkut ja sipuli.
Savulohimousse - helppo ja herkullinen
Course: Kalaruoat, AlkupalatCuisine: PohjolaDifficulty: Helppo15
minutesSavulohimousse valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta sekoittamalla ja sopii tarjottavaksi esimerkiksi tumman leivän päällä juhlien alkupalana - tai vaikka joulun kalapöydässä.
Ainekset
350 g lämminsavustettua lohta
200 g smetanaa (tai ranskankermaa)
2 rkl kotisinappia
2 tl piparjuuritahnaa
saaristolaisleipää (tai ruisnappeja)
tilliä koristeeksi
Ohjeet
- Sekoita smetana (tai ranskankerma), kotisinappi ja piparjuuri keskenään kulhossa.
- Mikäli savulohessa on nahka tai ruotoja, poista ne. Hienonna lohi haarukalla ja lisää se seokseen ja sekoita massa tasaiseksi.
- Levitä savukalamoussea leipäviipaleiden tai ruisnappien päälle ja koristele tillillä.
Vinkit
- Savulohimoussea voit tarjota myös uuniperunoiden täytteenä.
- Alkuperäinen resepti: Kalaneuvos
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM