Shish Kebab tarkoittaa yksinkertaisesti lihaa ja varrasta. Perinteinen Shish Kebab valmistetaan lampaanlihasta, marinoidaan ja maustetaan ennen grillaamista. Tässä reseptissä käytimme karitsan sisäfilettä, joka on aivan erinomainen liha vartaissa kypsennettäväksi.
Shish kebab on turkkilainen klassikko, joka yhdistää mehevän lihan ja parhaassa tapauksessa myös kuuman hiiligrillin tuomat aromit. Tämä herkku on paitsi maukas, myös helppo valmistaa kotona.
Shish Kebabin lihan valitseminen
Shish Kebabin valmistamisen lähtökohta on sopivan kokosiksi kuutioiksi leikattu karitsan tai lampaan liha. Voit kokeilla valmistaa Shish Kebabia myös kanasta tai naudanlihasta, sillä nämäkin versiot ovat tunnettuja, mutta eivät yhtä suosittuja kuin lampaasta tai karitsasta valmistetut vartaat. Lampaan tai karitsan maku on täyteläinen ja hieman riistainen, mutta se toimii mainiosti marinoituna ja maustettuna. Meillä sattui olemaan tällä kertaa saatavilla karitsan sisäfilettä, mutta ”huonompikin” pala lammasta sopii käytettäväksi vartaiden valmistamiseen. Enemmän rasvaa sisältävät palat sopivat etenkin grillissä tapahtuvaan kypsentämiseen.
Perinteisesti shish kebab marinoidaan yksinkertaisesti oliiviöljyssä, suolassa, pippurista ja paprikajauheessa. Tämä antaa lihalle runsaan maun ja pitää sen mehukkaana grillauksen aikana. Tämän reseptin marinadi vaikuttaa minimaaliselta sekä määrältään että maultaan, mutta älä anna sen häiritä. Määrä on riittävä ja liha saa riittävästi makua, kuhnan annat marinoitumiselle aikaa.
Käytä kasviksia vartaiden valmistamiseen
Shish Kebab on annos, jota itsessään voi varioida monin tavoin, vaihtelemalla lihaa, marinadin mausteita sekä ohessa tarjottavia lisukkeita. Perinteisesti Shish Kebab tarjoillaan tuoreiden kasvisten, kuten tomaatin, kurkun ja sipulin, kanssa. Lisäksi Cacik, jogurttipohjainen kurkkukastike, on raikas kumppani rasvaisille ja mausteisille vartaille. Riisi tai bulgur täydentävät annoksen ja tuovat siihen täyteläisyyttä. Shish Kebab sopii mainiosti osaksi monipuolista mezeateriaa.
Pienet salottisipulit kannattaa esikypsentää ennen vartaiden kokoamista. Muutama minuutti kiehuvassa vedesssä riittää pehmentämään rakenteen ja maun. Sipulilohkoja ei tarvitse esikypsentää.
Suussa sulava Shish Kebab valmistuu karitsanfileestä
Course: LiharuoatCuisine: TurkkiDifficulty: helppo4
servings30
minutes40
minutesShish kebab on perinteinen turkkilainen lammasruoka, jossa marinoitu liha kypsennetään vartaassa. Karitsanfile kypsyy grillin hiilloksella tai kuumassa paistinpannussa muutamassa minuutissa mureaksi ja mehukkaaksi.
Ainekset, 8 varrasta
- Marinadi
(1 rkl turkkilaista chilitahnaa)
0,5 rkla tomaattipyreetä
0,5 rkl Aleppon pippuria
1 valkosipulin kynsi
vettä
suolaa
mustapippuria
- Vartaisiin
1 kg lampaanfilettä
2 tomaattia
2 sipulia (tai 4 salottisipulia)
1-2 suippopaprikaa
Ohjeet
- Valmista marinadi sekoittamalla chilitahna, tomaattipyre, Aleppon pippuri ja hienonnettu valkosipuli. Lisää mukaan 1,5 tl suolaa ja 0,5 tl mustapippuria vesitilkan kanssa, jotta ainekset sekoittuvat kunnolla.
- Lisää karitsanfileet ja sekoita hyvin. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli - tai niin kauan kuin aika antaa myöten, vähintään tunnin ajan.
- Valmista vartaat pujottamalla kuutoitu lampaanliha ja pilkotut kasvikset vartaisiin. Mitoita vartaat grillin tai pannun paistoalueen mukaisesti.
- Kypsennä vartaat grillin hiilloksen päällä tai kuumassa paistinpannussa. Tavoitteena on reilusti ruskistunut pinta ja hieman reunoiltaan jo mustuneet kasvikset. Tarjoile heti.
Vinkit
- Voit esikypsentää kasviksia, etenkin jos paistat vartaat pannulla. Ryöppäsimme salottisipuleita noin 5 minuutin ajan kiehuvassa vedessä ja paistoimme paprikoita muutaman minuutin kuumassa öljyssä.
- Alkuperäinen resepti: Vidar Bergum
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM