Etusivu » Uusimmat » Sienipiirakka lyttyperunapohjalla
Sienipiirakka perunapohjalla vuokassa

Sienipiirakka lyttyperunapohjalla

Lyttyperunoista valmistuva piirakkapohja on vilahdellut tänä kesänä somessa usein, eikä ihme, sillä se on helppo ja nopea tehdä. Neutraalin makuinen peruna sopii mainiosti mm. sienipiirakan pohjaksi ja samalla teet piirakasta hieman täyttävämmän.

Hyppää reseptiin >>>

Useimmat sienipiirakat pohjautuvat muro- tai voitaikinaan, joten tämä resepti tarjoilee tervetullutta vaihtelua piirakoista pitäville. Tässä reseptissä käytettiin alunperin kantarelleja, mutta muutkin sienet kuten suppilovahvero tai tatit toimivat mainiosti. Ja kasvisversiosta voi hyvin jättää kinkun pois .

Piirakkapohja perunoista – miksi ihmeessä?

Keitetyt perunat tekevät piirakkapohjasta yllättävän mehevän ja täyteläisen. Perunoiden tärkkelys sitoo ainekset yhteen ja luo pohjaan miellyttävän rakenteen. Lisäksi peruna tuo piirakkapohjaan hieman luonnollista makeutta, joka edelleen tasapainottaa sienten makua.

Perunasta valmistettu pohja on gluteeniton, joten tämä piirakka sopii myös keliaakikoille, vehnäallergisille sekä muista syistä vehnää vältteleville herkkusuille. Piirakkapohjaan ei tarvita muuta kuin keitettyjä, mielellään jauhoisia perunoita ja ripaus suolaa niiden keitinveteen. Uudet perunat voi käyttää piirakkapohjaan kuorineen. Murskaa perunat ja levitä ne tasaisesti painellen piirakkavuokan pohjalle. Vaihtoehtona tarjoilemme hyväksi havaittua, perinteisempää piirakkapohjaa.

Valitse piirakan täytteet makusi mukaisesti

Tämä resepti lähtee ajatuksesta että täytteeksi käytetään sieniä, mutta samaa pohjaa voi toki hyödyntää muidenkin täytevaihtoehtojen kanssa. Valitsimme palvikinkkua kantarellin kaveriksi antamaan makua, suppilovahveroille sopisi kinkun sijaan esimerkiksi pekoni tai kylmäsavupaisti, joko poron tai hevosen lihasta. Tattien kanssa maukkaan liiton muodostavat paistetut kanasuikaleet. Sinihomejuusto aateloi piirakat ja sopii erinomaisesti sienten umamisen maun rinnalle. 

Kuorruta piirakka täyteläisellä juustolla joka sulaa ja ruskistuu uunissa kauniisti. Tähän tarkoitukseen eivät kevyimmät arkijuustot sovi, vaan rasvapitoisuus saa alkaa mieluummin kakkosella. 

Sienipiirakka syntyy helposti lyttyperunapohjalla

Course: LeivonnaisetCuisine: PohjolaDifficulty: Helppo
Annoksia

8

annosta
Valmisteluaika

30

minutes
Paistoaika

35

minutes

Tässä ohjeessa on käytetty kanttarelleja ja kinkkua, mutta voit käyttää makusi mukaan myös muita sieniä ja halutessasi jättää kinkun pois.

Ainekset

  • n. 800 g keitettyjä perunoita

  • n. 200 g tuoreita kanttarelleja tai muita sieniä

  • n. 100 g palvikinkkua

  • 1 sipuli

  • 150 g Creme Fraiche ranskankermaa

  • 2 kananmunaa

  • 150 g Ahvenanmaan Port Salut juustoraastetta

  • 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

  • 1/2 tl suolaa

  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria

Ohjeet

  • Kuori perunat. Mikäli käytät varhaisperunoita, pesu riittää. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, valuta ja anna hetken jäähtyä. Voit myös käyttää aiemmin keitettyjä perunoita.
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  • Käsittele sienet: puhdista ja pilko ne paloiksi.
  • Kuori ja pilko sipuli. Pilko palvikinkku suikaleiksi ja hienonna timjami.
  • Laita sienet pannulle ja paista kunnes niistä on hävinnyt neste. Lisää pannulle rasvaa ja sipulit, paista muutama minuutti. Mausta sieni-sipuliseos timjamilla, suoalla ja mustapippurilla.
  • Voitele piirakkavuoka (ø 26 cm). Aseta perunat tasaisesti vuoan pohjalle ja painele puhtaalla tasapohjaisella lasilla tai purkilla perunat lyttyyn. Pieni epätasaisuus ei haittaa, mutta varmista, että perunat peittävät koko pohjan ja reunat.
  • Sekoita munat, creme fraiche ja juustoraaste. Kaada siitä puolet piirakkapohjan päälle. Lisää sen jälkeen sieni-sipuliseos ja päälle loput muna-juustoseoksesta. Levitä kaikki kerrokset tasaisesti piirakkapohjalle.
  • Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia tai kunnes se on hyvin hyytynyt ja väriltään kullanruskea. Voit myös lopuksi siirtää piirakan hetkeksi uunin ylätasolla, mikäli pinta ei ota alatasolla tarpeeksi väriä.
  • Anna piirakan vetäytyä heti ennen tarjoilua. Suolaisen piirakan kanssa sopii hyvin vihersalaatti sinappisella ja hapokkaalla kastikkeella.

Vinkit

  • Kanttarellin makupariksi sopii hyvin myös pekoni tai poron kylmäsavupaisti jolla voit halutessasi korvata kinkun.
  • Port Salut juustoraasteen tilalla voit käyttää myös muita juustoja, esim. emmental-mozzarella raastetta

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*