Köfte on turkkilaisessa ja lähi-idän keittiöissä käytetty nimitys jauhelihasta valmistetuista, paistetuista lihapullista jotka usein muotoillaan soikeiksi tai pisaran muotoon. Raaka-aineena on tavallisesti lampaan tai naudan jauheliha, mutta tässä reseptissä lihan korvaa menestyksellisesti tumma soijarouhe.
Hyppää reseptiin >>>
Köftet ovat Välimeren itäosan keittiöiden vastine kotoisille lihapullillemme. Ne maustetaan usein sipulilla, valkosipulilla ja reseptin mukaan vaihtelevilla kuivamausteilla. Köftet sopivat osaksi meze-ateriaa tai sellaisenaan tarjottavaksi pääruokaksi, esimerkiksi kasvisten ja tsatsikin tai tomaattikastikkeen kanssa.
Ensimmäinen kokeilu soijarouheen kanssa
Meille tuli tilaisuus laajentaa kokemuspiiriämme kasvispohjaisten köftejen kanssa, joten tartuimme haasteeseen. Nettihakujen perusteella valitsimme raaka-aineeksi tumman soijarouheen ja keräilimme sitä maustamaan joukon ennestäänkin hyväksi havaittuja elementtejä.
Valmistaminen alkoi liottamalla soijarouhetta ja korppujauhoja vedessä. Hetken liotuksen jälkeen lisäsimme muut reseptin ainesosat ja sekoittelimme taikinan tasaiseksi massaksi. Lihataikinaan verrattuna rakenne tuntui kovin kostealta ja pehmeältä, joten pari ruokalusikallista riisijauhoa sai tehtävän massan kiinteyttämiseksi.
Yhä todella pehmeästä taikinasta sai kuitenkin muotoiltua amerikkalaista jalkapalloa muistuttavia tekeleitä, siirtämällä taikinaa kädestä toiseen. Mitään painelemista tai pyörittelemistä ei tässä työvaiheessa tarvittu. Muotoillut köftet siirsimme suoraan airfryer-uunimme pellille odottamaan kypsentämistä. Tässä vaiheessa vaalea sävy ei vielä antanut odottaa kovinkaan lihamaista lopputulosta, rakenteesta puhumattakaan.
Köftet kypsyivät airfryerissa
Jos käytössäsi ei ole tarkoitukseen sopivaa airfryeria, voit paistaa köftet uunissa. Itse valitsimme tarkoitukseen uunimallisen airfryerimme, jonka n. 25 x 20 cm pellille oli helppo levitellä köftejen aihiot. Parikymmentä minuuttia 200-asteeisessa kiertoilmassa sai taikinassa aikaan toivotun muutoksen. Käänsimme köftet kerran paistamisen puolivälissä tasaisemman lopputuloksen saavuttamiseksi.
Vaikka olimme aluksi skeptisiä taikinan rakenteen ja osittain myös soijarouheen suhteen, oli lopputulos todella myönteinen yllätys. Köfteistä ei tullut aivan täydellisen muotoisia, sillä pehmeä taikina painui hieman kokoon toiselta sivultaan, mutta valmiiden köftejen rakenne ja maku korvasivat pienen kauneusvirheen. Suosittelemme vilpittömästi – ehdottomasti kasvisruokavalion noudattajille, mutta myös vannoutuneille lihansyöjille. Tsatsiki, hummus tai tomaattikastike sopivat mainiosti näidenkin köftejen lisukkeeksi.
Ja mikäli et mitenkään taivu kokeilemaan soijarouheesta valmistettua versiota, löydät lihasta valmistettujen köftejen reseptin täältä.
Kasvisköftet valmistetaan soijarouheesta
Course: KasvisruoatCuisine: Turkki, Lähi-ItäDifficulty: keskivaikea15
minutes25
minutesMyös lihansyöjille maistuvat köftet saavat rakennetta soijarouheesta ja makua Lähi-Idän keittiöille tyypillisistä mausteista.
Ainekset
3 dl tummaa soijarouhetta
4,5 dl vettä
1 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
2 kananmunaa
1 sipuli
0,5 dl lehtipersiljaa
0,5 dl pinjansiemeniä
0,5 dl korintteja
1 valkosipulin kynsi
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
0,25 tl mustapippuria
0,25 tl chilijauhetta
2 rkl riisijauhoa
Ohjeet
- Sekoita soijarouhe, korppujauhot, ja vesi keskenään ja anna turvota hetki.
- Lisää kananmunat, silputtu sipuli ja mausteet. Lisää riisijauhoa tarvittaessa, jotta köftet pysyvät koossa.
- Ota ruokalusikallinen taikinaa ja pyörittele siitä ovaalinmuotoisia Köftejä. Taikina on todella kosteaa, joten siirtele sitä vain kämmenestä toiseen ja anna köftejen muotoutua ilman painelemista tai pyörittämistä.
- Paista Köftet 225-asteisessa uunissa, noin 20-25 minuutin ajan. Vaihtoehtoisesti paista AirFryerin keskitasolla 200 asteessa 20 minuutin ajan, käännä kerran paistamisen aikana.
- Tarjoile Köftet Cacikin, hummuksen tai Feta-jogurttikastikkeen kanssa.
Vinkit
- Saat annoksesta gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia korppujauhoja.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM