Etusivu » Uusimmat » Kana Souvlaki – kreikkalaiset kanavartaat
Kana Souvlaki lautasella, hummus, tsatsiki

Kana Souvlaki – kreikkalaiset kanavartaat

Kana Souvlaki on helposti valmistettava grilliruoka joka sopii arkeen ja juhlapöytään. Kana marinoidaan yön yli jääkaapissa, pujotetaan vartaisiin ja joko grillataan tai kypsennetään uunissa. Souvlaki on kreikkalaista katuruokaa maukkaimmillaan.

Hyppää reseptiin >>>

Kana Souvlaki on kreikkalainen ruokalaji, jossa marinoidut kanapalat pujotetaan vartaisiin ja grillataan. Souvlaki tarkoittaa varrasta, ja Souvlaki voidaan valmistaa myös muista lihoista tai kasviksista. Näiden kanavartaiden historia ulottuu antiikin Kreikkaan asti, jossa lihavartaat olivat suosittuja juhlaruokia. Nykyään kana souvlaki on yleinen katuruoka Kreikassa ja monissa muissa Välimeren maissa. Souvlaki on tavallinen ruokalaji ympäri maailman kreikkalaiseen keittiöön perustuvissa ravintoloissa.

Kanavartaisiin käytettävät raaka-aineet ovat yksinkertaisia, mutta maukkaita. Tämän reseptin mukaan marinointiin käytetään oliiviöljyä, sitruunamehua, valkosipulia, sokeria, suolaa, mustapippuria ja yrttejä. Maun mukaan marinadiin voi lisätä esimerkiksi juustokuminaa, korianteria, paprikajauhetta ja kanelia. 

Souvlaki voi koostua lajitelmasta lihaa ja kasviksia

Alueelliset kanavartaiden versiot vaihtelevat marinadin, lihan määrän ja lajin mukaan. Kanaa voidaan käyttää vartaissa yhdessä esimerkiksi porsaan tai lampaanlihan kanssa ja joidenkin reseptien mukaisesti maustaa vartaita vielä paistamisen jälkeen.

Aterialla ja mezepöydässä Kana Souvlaki nautitaan usein pitaleivän, tsatsikin,  kreikkalaisen salaatin kanssa. Lisukkeeksi sopivat myös erilaiset grillatut kasvikset ja juustot. Kanan voi myös nauttia pitaleivän välissä, salaatilla, yrteillä ja jogurttikastikkeella höystettynä.

Kanavartaat kypsyvät grillissä tai uunissa

Course: KanaruoatCuisine: KreikkaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

10

minutes
Keittoaika

12

minutes

Souvlaki tarkoittaa Kreikan kielessä varrasta ja siitähän tässä reseptissä nimenomaan on kyse. Yön yli marinoidut kananpalat saavat makunsa ja mureutensa sitruunasta, valkosipulista ja yrteistä. Maukkaimmat vartaat saat hiiligrillissä kypsentämällä, mutta Souvlakit valmistuvat tarvittaessa myös kotiuunissa.

Nämä kanavartaat ovat mainio lisä juhlavaan mezepöytään, yhdessä pitaleipien, tsatsikin ja salaatin kanssa.

Ainekset

  • 4 kpl kanan rintafileitä

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • 1 kpl sitruunan mehu

  • 2 kpl rosmariinin oksa

  • 2 kpl timjamin oksa

  • 3 kpl valkosipulin kynsi

  • 2 tl sokeria tai hunajaa

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl mustapippurirouhetta

Ohjeet

  • Yhdistä  marinadin ainekset suolaa lukuunottamatta keskenään. Leikkaa kana n. tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi ja laita kanat pussiin. Kaada pussiin kanojen sekaan myös marinadi.
  • Anna marinoitua kylmässä yön yli. Ota kanat pussista ja pyyhi marinadi pois. Pujota kanat varrastikkuihin ja suolaa valmiit vartaat.
  • Grillaa vartaat kypsiksi - tai lämmitä uuni 250 asteeseen. Paista kanoja uunipellillä noin 6 minuuttia, käännä vartaat ja paista vielä toiset 6 minuuttia.
  • Tarjoa kanavartaat kreikkalaisen salaatin, tsatsikin, hummuksen ja pitaleivän kera

Vinkit

  • Mikäli käytät puisia varrastikkuja, liota niitä kylmässä vedessä puolen tunnin ajan ennen vartaiden kokoamista.
  • Vältä tekemästä lihavartaista liian tiiviitä - väljästi kootussa vartaassa lihanpalat kypsyvät tasaisemmin ja nopeammin. Kokeile asetella nekliskulmaiset lihanpalat "kulmittain", siten että niiden pitkät sivut eivät kosketa toisiaan.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*