Suppilovahverokeitto on maistuva alkuruoka tai tavallista parempi lounaskeitto. Valmista keitto tuoreista tai kuivatuista sienistä hyödyntämällä liotusliemi, lisäämällä mukaan kerma ja sulatejuusto. Saat uskomattoman täyteläisen makuisen lopputuloksen, joka kelpaa tarjottavaksi myös vieraille.
Suppilovahvero on ruokasientemme ehdotonta aatelia. Runsassatoinen sieni on varma saalis joka syksy ja vetää makunsa puolesta vertoja herkkutateille ja mustille torvisienille. Kuivattuna suppilovahverot säilyttävät makunsa ja ne on helppo herättää henkiin muutaman minuutin liotuksella. Jos suppikset ovat sinulle vielä tuntematon laji, kannattaa siihen tutustua Marttojen sivuilla.
Suppilovahverokeitto valmistuu puolessa tunnissa
Piirakoiden ja kastikkeiden lisäksi suppilovahvero sopii erinomaisesti keittojen raaka-aineeksi. Voit käyttää tämän keiton valmistamiseen tuoreita tai kuivattuja sieniä – muista kuitenkin puhdistaa ne huolellisesti ennen ruoanlaittoa. Kuivattujen sienien liottamiseen voi käyttää huoneenlämpöistä vettä ja siivilöidä sienet liotuksen jälkeen. Liotusliemeen liukenee runsaasti sienen makua, joten hyödynnä liemi keiton valmistuksessa. Puristele sienistä vesi pois ja paloittele ne karkeasti veitsellä.
Pilko sipuli kattilaan kohtuullisen pieniksi lohkoiksi ja kuullota sipulia muutaman minuutin ajan öljyssä. Lisää sitten sienet ja jatka kullotusta vielä muutama minuutti ennen kuin sekoitat jauhot – tai gluteenittomassa versiossa tärkkelyksen – mukaan. Kypsennä jauhoja hetki käännellen ja kaada sitten sienten liotusliemi kattilaan. Murenna joukkoon kasvisliemikuutiot ja lisää tässä vaiheessa mukaan kuivattu timjami. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10 minuutin ajan, välillä sekoitellen.
Kerma ja sulatejuusto ovat täyteläisen suppilovahverokeiton avaimet
Ruokakermallakin saa makua keittoon, mutta voit ilman muuta käyttää myös kuohukermaa. Sulatejuustoksi suosittelemme kylmäsavuporolla maustettua juustoa, mutta kasvissyöjille tämä valinta ei sovi. Hauduttele keittoa kerman ja sulatejuuston lisäämisen jälkeen vielä vähintään 10 minuutin ajan.
Jos haluat tarjoilla rakenteeltaan runsaamman keiton, voit jättää valmistamisen tähän vaiheeseen. Itse pidämme sileämmästä rakenteesta ja siksi apuun otetaan vielä sauvasekoitin. Tarkista maku, viimeistele annos parilla persiljanoksalla ja muutamalla rapeaksi paistetulla sienenpalasella.
Toinen suositeltava sienikeittomme valmistetaan kuivatuista herkkutateista.
Katso myös muut Maailman Maut –keittoreseptit.
Täyteläinen suppilovahverokeitto
Course: AlkuruoatCuisine: SuomiDifficulty: Helppo4
annosta10
minutes30
minutesSuppilovahverokeitto on maukas alkukeitto ja sopii myös lounasruoaksi. Käytä valmistamiseen joko kylmäsavuporolla maustettua versiota sekasyöjille tai maustamatonta sulatejuustoa kasvissyöjille.
Ainekset
2 sipulia
1 rkl rypsiöljyä
10 dl tuoreita - tai 3 dl kuivattuja suppilovahveroita
2 rkl vehnäjauhoja - tai maissitärkkelystä
7 dl vettä
2 kpl kasvisliemikuutiota
2 dl ruokakermaa
100 g sulatejuustoa (tai tuorejuustoa)
0,5 tl timjamia
1/2 tl suolaa
3 rkl persiljaa
Ohjeet
- Liota kuivatut sienet 1 litrassa vettä. Hyödynnä liotusvesi keiton liemenä. Valuta sienet ja puristele enin vesi pois. Hienonna sienet.
- Kuullota sipulisilppu öljyssä kattilassa. Lisää silputut sienet ja kääntele hetken aikaa.
- Ripottele jauhot joukkoon. Lisää vesi ja murenna mukaan liemikuutiot. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
- Lisää kerma ja sulatejuusto. Keitä edelleen 5 minuuttia. Halutessasi voit käyttää sauasekoitinta ja ajella keiton koostumukseltaan sileäksi.
- Mausta keitto. Lisää tarvittaessa nestettä. Tarkista maku ja tarjoa suppilovahverokeitto esimerkiksi alkuruokana hyvän leivän kera.
Vinkit
- Gluteenittoman version saat, kun korvaat vehnäjauhot maissi- tai perunatärkkelyksellä
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM