Etusivu » Uusimmat » Suppilovahveropiirakka – ja paras piirakkapohja
Suppilovahveropiirakka tarjoiluvadilla ja palan leikkaaminen

Suppilovahveropiirakka – ja paras piirakkapohja

Suppilovahverot ovat syksyisen metsän runsaana esiintyvä herkku, joka kannattaa poimia talteen. Tämä piirakka saa lisämakua Aurajuustosta, joka täydentää hienosti sienten aromia. Helppo, nopea ja hyvä piirakkapohja sopii kaikkien suolaisten piirakoiden pohjaksi.

Hyppää reseptiin >>>

Suppilovahveropiirakka on sieniruokien ehdotonta aatelia. Syyskuun lopulla kuusimetsien pohjilla alkaa olla tungosta, kun suppilovahveroiden runsaat esiintymät nousevat näkyviin. Suppilovahvero kestää vahingoittumattomana pientä pakkastakin, joten sienikausi jatkuu lumentuloon asti.

Aloitetaan piirakkapohjasta

Hyvä piirakkapohja on helppo, nopea ja onnistuu varmasti.  Lukuisten kokeilujen jälkeen olemme yksimielisesti päättäneet, että tämä on Se Paras Piirakkapohja kun valmistetaan suolaista piirakkaa. Toinen hyvä vaihtoehto on pelkistä perunoista valmistettu piirakkapohja, johon voit tutustua täällä.

Jääkaappikylmä voi, kaurahiutaleet ja vehnäjauhot nypitään murumaiseksi koostumukseksi, lisätään tilkka kylmää vettä ja piirakkataikina on valmis. Tämä taikina on heti valmis vuokaan levitettäväksi – jos laitat sen jääkaappiin odottamaan on käsissäsi turhan kiinteä möhkäle taikinaa. Eli levitä taikina heti vuokaan ja esipaistumaan.

Matalareunaista piirakkaa ei tarvitse tukea paistohelmillä tai -herneillä, tämän taikinan reunat kestävät romahtamatta varsin hyvin. Tee haarukalla muutama reikä taikinaan ja esipaista piirakkapohjaa 200-asteisen uunin alaosassa 10 minuutin ajan. 

Suppilovahveropiirakka tuoreista tai kuivatuista sienistä

Tämä piirakka onnistuu yhtä hyvin, käytät sitten tuoreita tai kuivattuja suppilovahveroja. Nopea liotus huoneenlämpöisessä vedessä riittää herättämään aiemmin poimitut ja kuivatut sienet uudelleen eloon. Suppilovahverokeittoa valmistaessa liotusvesikin kannattaa hyödyntää, tässä tapauksessa sitä ei käytetä. Marttojen ohje sienten kuivaamiseen antaa ohjeeksi että 50 grammaa kuivattuja sieniä vastaa litraa vastapoimittuja – sienten painosta valtaosa on vettä.

Kuullota ensin hienonnettua sipulia voissa keskikuumalla pannulla. Pilko sienet melko pieneksi silpuksi ja lisää sipulin joukkoon. Paista sekoitellen niin, että enin osa sienten sisältämästä vedestä on haihtunut. Levitä seos tasaisesti esipaistetun piirakkapohjan päälle.  Seuraavaksi voit ripotella murennetun Auran ja persiljan sekä timjamin sieni-sipuliseoksen päälle. Yhdistä munat, ruokakerma ja mustapippuri, riko munien rakenne ja kaada seos piirakka-ainesten päälle.

Puolisen tuntia 200-asteisessa uunissa riittää suppilovahveropiirakan kypsymiseen. Jos piirakan pinta näyttää jäävän turhan vaaleaksi, voit nopeuttaa sen ruskistumista kytkemällä päälle kiertoilmatoiminnon tai grillivastuksen. Varo polttamasta piirakan pintaa, se ruskistuu yllättävän nopeasti. Anna piirakan levätä vartin verran paistamisen jälkeen ennen nauttimista.

Tarjoile piirakka hapokkaan salaatin kanssa

Juustoinen piirakka kaipaa hieman happoa seurakseen. Pääset helpolla, kun valmistat piirakan seuraksi rucolaa ja tavallista kurkkua yhdistävän salaatin. Pese rucola, kuutioi kurkku ja kaada päälle tilkka balsamiviinietikkaa.

Suppilovahveropiirakka sopii pakastettavaksi ja se säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.

 

Suppilovahveropiirakka - syksyinen herkku!

Course: LeivonnaisetCuisine: SuomiDifficulty: Helppo
Annoksia

8

annosta
Valmisteluaika

30

minutes
Paistoaika

35

minutes

Suppilovahveropiirakka on suosittu ja maukas syksyinen herkku, joka sopii lounaaksi, välipalaksi tai vaikka viinilasin kera illanistujaisiin. Tässä ohjeessa yhdistetään suppilovahveroiden metsäiseen makuun Aura-juuston suolaisuus joka tekee piirakasta vastustamattoman.

Ainekset

  • Pohja
  • 100 g voita

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 1 dl kaurahiutaleita

  • 2 rkl kylmää vettä

  • Täyte
  • 1 litra (400 g) suppilovahveroita

  • 1 sipuli

  • 1 rkl voita

  • 1 pkt (170 g) Aura-juustoa

  • 3 munaa

  • 3 dl ruokakermaa

  • 1/2 dl silputtua persiljaa

  • 1 rkl tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua timjamia

  • 1/2-1 tl rouhittua mustapippuria

Ohjeet

  • Valmista ensin pohja. Leikkaa jääkaappikylmä voi pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Lisää joukkoon jauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita käsin nyppien aineet kunnes koostumus muuttuu murumaiseksi. Lisää lopuksi kylmä vesi joukkoon sen verran haarukalla sekoittaen, että aineet tasoittuvat taikinaksi.
  • Taputtele taikina jauhoitetuin käsin joko voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan (halkaisijaltaan 26 cm).
  • Tee haarukalla muutama reikä taikinan pohjaan ja esipaista piirakkapohjaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia ennen täytteiden levittämistä.
  • Valmista täyte esipaiston aikana. Paloittele sienet ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia hetki voissa. Lisää sen jälkeen myös sienet pannulle ja paista niitä kunnes neste on haihtunut.
  • Kaada sieni-sipuliseos esipaistetun piirakan päälle ja levitä tasaisesti pohjalle.
  • Silppua persilja, (tuore) timjami ja murustele Aura-juusto, levitä ne tasaisesti seoksen päälle.
  • Sekoita munat ja kerma kulhossa ja lisää mukaan myös rouhittua mustapippuria. Kaada seos muiden aineiden päälle.
  • Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia.
  • Anna piirakan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkit

  • Suppilovahveropiirakan kanssa sopii mainiosti rucola-kurkkusalaatti, balsamicolla maustettuna.
  • Mikäli et pidä homejuuston mausta, voit korvata sen jollain muulla juustolla. Kokeile esimerkiksi emmental- tai Grana Padano juustoraastetta.
  • Suppilovahverot voit korvata makusi mukaan myös muilla syyskauden tuoreilla sienillä kuten kanttarelleilla tai tateilla.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*