Sweet Chili Sauce on tuttu kastike kaikille Thaimaan kävijöille sekä thaimaalaisissa ravintoloissa ruokailleille. Tämä makea ja hieman tulinen kastike toimii moneen tarkoitukseen ja valmistuu helposti myös chilinkasvattajan kotikeittiössä.
Thaimaalainen ruoka sisältää yksinkertaisimmmillaankin useita perusmakuja, kuten makea, hapan ja suolainen. Tämä chilikastike on hyvä esimerkki siitä miten muutamasta ainesosasta syntyy sekä maultaan monitahoinen että monipuolisiin tarkoituksiin sopiva tuote.
Sweet Chili Sauce – mihin kaikkeen sitä voi käyttää?
Harva maustekastike on yhtä monikäyttöinen kuin thaimaalaista alkuperää oleva Sweet Chili Sauce. Keräsiimme seuraavaan esimerkkejä käyttötarkoituksista, joita taatusti on runsaaasti myös tämän listan ulkopuolella.
Dippikastikkeena: tarjoile pieni kulhollinen jokaiselle annoksen yhteydessä kun pöydässä on esimerkiksi kevätrullia, friteerattuja katkarapuja, satay-kanaa tai porsasta. Makea chilikastike toimii hyvin myös grillatun kanan, erityisesti kanansiipien sekä nacholastujen kanssa.
Maustekastikkeena: Sweet Chili Sauce tuo makua sekä keittoihin että nuudeliruokiin. Voit sekoittaa sitä ruokaan jo valmistusvaiheessa tai lisätä jo kulhoissa oleviin annoksiin koristeena. Itse olen käyttänyt sitä mm. lämpimien juustokuorrutettujen voileipien, raclettejuuston sekä pizzan päällä. Suosittelen ennakkoluulotonta kokeilua – vaikka lievä koukuttumisen mahdollisuus vaaniikin nurkan takana…
Glaseeraamiseen: Makean chilikastikkeen sokeripitoisuus tekee siitä mainion grillauskastikkeen, josta jää myös makua grillattavan pinnalle. Kokeile lihan lisäksi myös grillatulle kanalle, kalalle ja kasviksille.
Ainesosana: Tämä chilikastike toimii Thaimaalaisen Porkkanasalaatin kastikkeen pääraaka-aineena. Jatka chilkastiketta soijalla, limemehulla ja valkosipulilla niin saat monien kasvisten kanssa sopivan salaattikastikkeen. Helppo chilimajoneesi syntyy kun sekoitat majoneesin joukkoon makeaa chilikastiketta, annostele maun mukaan.
Miten Sweet Chili Sauce valmistetaan kotikeittiössä?
Tarvitset luonnollisesti chilejä. Mikäli kasvatat niitä itse niin ongelma on ratkaistu, sillä perusreseptiin tarvitaan cIN 2,5 desilitraa pilkottuja chilejä, koosta riippuen noin 15 – 20 kappaletta. Valmista kastiketta syntyy ohjeella reilu puoli litraa. Meillä käytetään marketin irtomyynnissä olleista chileistä kasvatettuja, ilmeisesti Capsicum Annuum -lajin alalajikkeen lievästi tulisia chilipalkoja. Chilihifistelijät voivat vetää johtopäätöksiä lajikkeesta kuvan perusteella. Joka tapauksessa, myös marketeista ostetut punaiset tai keltaiset, isokokoiset chilit kelpaavat hyvin tähän reseptiin. Älä osta pelkkiä hyvin pieniä punaisia thaichilejä, ellet tiedä mitä olet tekemässä!
Kun käsittelet isomman määrän chilejä, kannattaa käyttää kertakäyttökäsineitä. Mikäli haluat lopputuloksesta tulisuudeltaan miedomman, kannattaa nähdä hieman vaivaa, halkaista chilit ja poistaa siemenet sekä niiden vaaleat kiinnityskohdat eli siemenkota. Jos suu ja ruoansulatus kestää tulisemmankin version, pilko chilit halkaisematta sentin pätkiksi.
Seuraavaksi voit surauttaa chilit, valkosipulin ja veden karkeaksi massaksi. Käytä sauvasekoitinta tai monitoimikoneen leikkuria. Varaudu siihen että massasta nousee ilmaan chilipitoista höyryä joka saattaa ärsyttää silmiä, nenää ja kurkkua. Vältä myös roiskeiden joutumista iholle. Kaada massa kattilaan kuumentamista varten.
Kuumenna chilikastike kiehuvaksi ja säilö purkkeihin
Lisää kattilaan muut reseptin ainekset ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Sekoita erityisesti alkuvaiheessa säännöllisesti, jotta sokeri liukenee eikä pala pohjaan. Vasemmalla kädellä voit hoitaa samaan aikaan purkkien ja kansien desinfioinnin toisessa kattilassa. Keittele kastiketta – ja purkkeja – noin viiden minuutin ajan.
Lisää sitten kastikkeen joukkoon vesitilkkaan sekoitettu tärkkelys ja kiehauta kastike vielä kerran. Jaa kuuma kastike kuumiin purkkeihin ja sulje kannet heti. Jätä purkit jäähtymään työtasolle ja varmista että niiden kannet painuvat sisäänpäin. Tämä on merkki siitä, että kannet on suljettu tiiviisti ja säilöntään tarvittava tyhjiö on syntynyt.
Sweet Chili Sauce säilyy avaamattomana useita kuukausia jääkaapissa, avattunakin viikkojen ajan. Eri lähteiden mukaan kastiketta voi myös pakastaa, mutta siitä meillä ei ole kokemuksia.
Makea thaimaalainen chilikastike sopii moneen tarkoitukseen
Course: KastikkeetCuisine: ThaimaaDifficulty: Helppo30
minutes10
minutesSweeet Chili Sauce on monikäyttöinen, makea ja tulinenkin kastike jota Thaimaassa käytetään ja tarjotaan yleisesti. Se sopii mm. dippikastikkeeksi, mausteeksi, marinointiin ja glaseerauskastikkeeksi. Tulisuuden aste riippuu valmistamiseen käytetyistä chileistä.
Ainekset
2,5 dl mietoja chilipalkoja
1-3 kpl thaimaalaisia chilipalkoja
8 valkosipulin kynttä
2,5 dl sokeria
0,75 dl vettä
1,9 dl valkoviinietikkaa
1,5 tl suolaa
1 rkl maissitärkkelystä, sekoitettuna 3 rkl:een vettä
Ohjeet
- Paloittele chilit kulhoon 1 - 2 cm paloiksi. Poista halutessasi siemenet ja siemenkota.
- Lisää kulhoon vesi ja valkosipulit. Hienonna seos sauvasekoittimella niin ettei isoja paloja enää ole näkyvissä.
- Kuumenna samaan aikaan toisessa kattilassa vesi kiehuvaksi ja desinfioi lasipurkit ja niiden kannet. Muutama minuutti kiehuvassa vedessä riittää.
- Siirrä seos paksupohjaiseen kattilaan. Lisää mukaan sokeri, viinietikka ja suola.
- Kuumenna seos vähän väliä sekoittaen kiehuvaksi, varmista että sokeri liukenee seokseen. Anna seoksen kiehua kevyesti viiden minuutin ajan.
- Lisää seoksen joukkoon veteen sekoitettu maissitärkkelys. Anna kastikkeen vielä kiehahtaa.
- Tarkasta maku ja mausta tarvittaessa. Jaa kuuma kastike kuumiin lasipurkkeihin ja sulje kannet heti. Anna jäähtyä työpöydällä ennen kuin siirrät kastikepurkit jääkaappiin.
Vinkit
- Huolellisesti säilötty kastike säilyy avaamattomassa purkissa jääkaapissa useiden kuukausien ajan.
- Alkuperäinen resepti: Hot Thai Kitchen
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM