Etusivu » Uusimmat » Tabbouleh – couscousia ja kasviksia Lähi-Idästä
Tabbouleh couscoussalaatti ja lisuke Lähi-Idästä

Tabbouleh – couscousia ja kasviksia Lähi-Idästä

Tabbouleh on couscousjyvistä ja kasviksista valmistettu lisuke, joka sopii monenlaisten ruokien kanssa tarjottavaksi. Couscousjyvät valmistetaan durumvehnästä, rouhittua semolinaa kostuttamalla ja muotoillaan pieniksi rakeiksi. Pohjois-Afrikassa couscousia tarjoillaan usein pataruokien kanssa.

Hyppää reseptiin >>>

Tabbouleh kuulostaa huomattavasti hienommalta ja vaikeammalta valmistaa kuin mitä se itse asiassa onkaan. Joka tapauksessa, tästä yksinkertaisesta, arkiruoaksikin sopivasta lisukkeesta saa helposti näyttävän elementin lautaselle.

Tämän lisukkeen paras puoli on sen sopivuus yhdisteltäväksi erilaisten proteiinien kanssa: käytettävästä yrtistä riippuen tabbouleh taipuu harmoniaan niin lampaan, kanan  kuin kalankin kanssa. Lue tästä lisää alaosan Vinkeistä. Itse valmistamme tabboulehia useimmiten paistetun kanan ja pestokastikkeen lisukkeeksi.

Tabbouleh valmistuu couscousia kypsentämättä

Tämän reseptin valmistusohje on lyhyt ja ytimekäs. Aloita sekoittamalla yhtä suuri määrä couscousia ja huoneenlämpöistä nestettä kulhossa. Voit käyttää vettä, tai enemmän makua tavoitellessasi joko kana-tai kasvislientä. Jätä ryynit likoamaan 5 – 10 minuutin ajaksi kulhoon.

Couscousin tekeytymisen aikana voit pilkkoa tabboulehiin tulevat kasvikset. Ideana olisi saada kurkusta ja tomaatista samankokoisia paloja – visuaalisuuden vuoksi. Poista kurkusta siemenkota ja tomaatista siemenet ja neste teelusikkaa käyttäen, sillä pelkkää nestettä ja siemeniä on turha lisätä tabboulehin joukkoon. Pilko kasvikset pieniksi kuutioksi, silppua myös salottisipuli mahdollisimman hienoksi. 

Rullaa kaikki mintunlehdet yhdeksi kääröksi ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi, tarvittaessa pätki vielä suikaleet pituussuunnassa pieneksi silpuksi. Terävä veitsi tulee tässä arvoonsa. Sekoita couscous kevyesti kulhossa irtonaiseksi. Lisää sitten sekaan kurkku- ja tomaattikuutiot, salottisipuli ja minttu. Mausta seos sitruunamehulla, ripauksella valkopippuria ja muutamalla tipalla punaista Tabascoa. Lisää vielä tilkka oliivöljyä, niin tabbouleh ei jämähdä liiaksi. Sekoita huolellisesti – ja olet valmis!

Asettele Tabbouleh rennosti lautaselle – tai käytä muottia

Reseptin kuvissa näet kaksi vaihtoehtoa tabboulehin tarjoilemiseen: voit lusikoida tabboulehin lautaselle tai käyttää muottia johon prässäät seosta lusikkaa käyttäen. Jos käytät kahvikuppia tai pientä kulhoa, niin ota kaksi asiaa huomion: voitele muotin sisäpinta kevyesti oliiviöljyllä, niin saat sisällön irtoamaan paremmin. Ja jätä kulho myös muutaman millin verran vajaaksi, niin voit kopauttaa sen varovasti annoslautasta vasten ja saat keon putoamaan siisti muotista.

Kolmas vaihtoehto on käyttää rengasmuottia, painella tabboulehia tiiviiksi muotin sisään lusikkaa käyttäen, nostaa rengas pois ja saat kiekon joka on helppo koristella esimerkiksi parilla mintun tai basilikan lehdellä.

Tabbouleh on helppo ja nopea lisukesalaatti

Course: Lisukkeet, SalaatitCuisine: Lähi-ItäDifficulty: Helppo
Servings

4

servings
Valmisteluaika

30

minutes

Tabbouleh on neutraalin makuinen lisukesalaatti ja se sopii mezepöydän lisäksi erilaisten paistettujen ruokien kanssa tarjoiltavaksi. Couscousjyviä ei tarvitse kypsentää, joten salaatti valmistuu helposti lautaselle alle puolessa tunnissa. Lusikoi lautaselle karkeaksi keoksi tai prässää muotoon rengasmuotilla, voidellulla pienellä kulholla tai kahvikupilla.

Ainekset

  • 2 dl couscousjyviä

  • 2 dl vettä, kasvis- tai kanalientä

  • 5 cm pala kurkkua

  • 1 tomaatti

  • 1 - 2 salottisipulia

  • 10 lehteä minttua

  • 1 rkl sitruunamehua

  • ripaus valkopippuria

  • 5 tippaa Tabascoa

  • 0,5 rkl oliiviöljyä

Ohjeet

  • Mittaa toiseen kulhoon couscousryynit ja vesi. Mikäli käytät veden sijasta kana- tai kasvislientä, saat enemmän makua tabboulehiin. Sekoita ja anna nesteen imeytyä 5 minuutin ajan. Pilko sillä aikaa kurkku, tomaatti ja salottisipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.
  • Lisää tekeytyneeseen couscousiin sitruunamehu, tabasco ja suola. Sekoita. Lisää sitten pilkotut kasvikset ja sekoita huolellisesti. Lopuksi lisää sekoittaen oliiviöljy, jotta tabbouleh pysyy irtonaisena. Jätä kuohkea tabbouleh peitettyyn kulhoon odottamaan.
  • Asettele tabbouleh kakuksi lautaselle rengasmuottia tai kevyesti öljyllä voideltua kulhoa käyttäen: tiivistä tabbouleh lusikalla painelemalla muottiin tai kulhoon, poista muotti varovasti tai kumoa hieman vajaaksi jätetty kulho lautaselle.

Vinkit

  • Vaihda tabboulehin yrttiä annoksen mukaisesti: kalan kanssa voit käyttää mintun sijasta tilliä tai ruohosipulia, aasialaisittain maustetun ruoan kanssa korianteria, paistetun possun kanssa salviaa...

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*