Tacot ovat rapeaksi paistettuja, maissijauhosta valmistettuja tortilloita, jotka täytetään lihalla, kasviksilla ja kastikkeilla. Niiden alkuperänä pidetään Meksikoa, mutta ne ovat saaneet vaikutteita, muotoja ja makuja eri maiden keittiöistä. Meidän tacoateriamme näyttää allaolevan reseptikuvan mukaiselta.
TexMex on Meksikon ja Yhdysvaltojen rajaseudun fuusiokeittiö, joka on levinnyt ympäri maailmaa. Suomeen TexMex 1990-luvulla, kun ensimmäiset tätä suuntausta edustavat ravintolat avattiin suurissa kaupungeissa. Suosio kasvoi nopeasti, sillä TexMex tarjosi uusia ja mausteisia makuja suomalaisille. Kokonaisia ravintolaketjuja toimii edelleenkin TexMex-keittiöön perustuen.
TexMex-ravintoloiden listalta löytyy jo tutuksi tulleita suosikkeja jotka laajentavat asiakkaiden espanjankielen sanavarastoa: Burritot ovat isoja, pehmeitä, täytettyjä tortilloita. Quesadillassa on kaksi tortillaa joiden välissä on sulatettua juustoa, liha- ja kasvistäytettä. Fajita-annoksessa on grillattua lihaa joka itse kääritään pöydässä tortillan sisään kasvisten ja kastikkeiden kanssa. Enchilada on lihalla ja kasviksilla täytetty tortilla joka kuorrutetaan juustolla ja kastikkeella ennen uunissa paistamista.
Tacot valmistuvat helpommin valmiista aineksista
Tacot ovat yksi tunnetuimmista ja suosituimmista TexMex-annoksista. Taco on rapeaksi paistettu – tai pehmeäksi jätetty – tortilla, jonka sisällä on täytteitä. Tacon täytteet voivat vaihdella, mutta yleisiä ovat jauheliha, tomaatti, sipuli, salaatti, juusto, guacamole, salsa ja kermaviili. Kun haluat nauttia tacoaterian, voit valita kuinka helpolla haluat päästä sen valmistamisessa. Voit hyödyntää marketista saatavia tacokuoria, mausteseoksia sekä kastikkeita – tai vaihtoehtoisesti nähdä enemmän vaivaa valmistamalla niitä itse.
Tortillloiden valmistaminen vaatii käytännössä tortillaprässin hankkimista. Kaulimalla emme ole onnistuneet saamaan aikaan kelvollisia kotitekoisia tortilloita. Pehmeät tacot onnistuvat amatöörikokilta kaulinta käyttäen paremmin, mutta ovat merkittävästi tortilloita paksumpia.
Tacosalsan valmistaminen sen sijaan onnistuu hyvinkin kotioloissa. Jauhelihan valmistaminen on mahdollista ilman mausteseoksen ostamista, jos maustehyllysi on kohtuullisen hyvin varustettu: juustokumina, chilipippuri, valkosipuli- ja sipulijauhe, paprika, suola ja sipuli riittävät lihan maustamiseen. Guacamole on vartissa valmista ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen itse valmistettava lisuke monille TexMex-ruoka-annoksille. Katso helppo Guacamolen ohje reseptin lopusta.
Täytä tacot makusi mukaan lihalla ja kasviksilla
Course: LiharuoatCuisine: TexMexDifficulty: helppo4
annosta20
minutes15
minutesTacot voi valmistaa lähestulkoon mistä aineksista tahansa. Meillä tacot syödään lähes aina tällä samalla tavalla, joka tuskin on kaikkien mielestä oikea - saati alkuperäinen.
Ja mikäli ainesten kokoaminen kuoriin alkaa kyllästyttää, voit murentaa kuoret isolle lautaselle ja kaapia muut ainekset kulhoista niiden päälle, kaataa kastikkeet pinnalle ja viimeistellä ripottelemalla juustoraaste päälimmäiseksi. Siitä syntyy maukas ja helposti haarukalla syötävä tacosalaatti.
Ainekset
400 g naudan jauhelihaa
1 pss Taco mausteseos
1 prk kermaviiliä tai creme fraichea
1 prk Taco Sauce maustekastike
150 g juustoraastetta
0,25 kurkkua
2 tomaattia
1 pss jääsalaattia
1 sipuli
20 kpl tacokuoria
Ohjeet
- Valmistele kasvikset pilkkomalla ne sopivan kokoisiksi. Raasta juusto tai käytä valmista raastetta. Jaa ainekset kulhoihin tai lado ne sektoreittain isoon tarjoiluastiaan.
- Ruskista jauheliha kuumalla pannulla. Lisää mausteseos ja vesi pussin ohjeiden mukaisesti. Hauduta kypsäksi keskilämmöllä, kunnes enin neste on haihtunut. Siirrä kulhoon.
- Lämmitä tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaisesti. Aseta kaikki ainekset tarjolle, myös kermaviili tai fraiche ja salsakastike.
- Jokainen kokoaa omat taconsa mieltymystensä mukaisesti.
Vinkit
- Tacojen mausteisuutta ja tulisuutta voi säätää valitsemalla miedon, medium tai hot kastikkeen.
- Tacojen täytteeksi sopivat myös kana, kala, jauhis ja erilaiset kasvikset. Nettihaulla löytyy loputon määrä ideoita tacojen täytteiksi.
WordPress Recipe Plugin by WPZOOM
Guacamole, 4 annosta
2 avocadoa
2 kaltattua tomaattia
1 punasipuli
1 valkosipulin kynsi
3 rkl sitruunan tai limen mehua
1/2 mietoa chiliä
1/3 ruukkua korianteria
1/3 ruukkua lehtipersiljaa
1,5 tl juustokuminaa
suolaa
Ota reilun kokoinen kulho esiin ja puristele siinä avocadot käsin sileäksi massaksi. Paloittele tomaatit kuutioiksi ja lisää avocadon joukkoon.
Hienonna punasipuli ja lisää se kulhoon yhdessä puristetun valkosipulin kanssa. Kaada joukkoon sitruunamehu, lisää suola ja juustokumina.
Silppua chili ja yritit hienoksi ja lisää ne kulhoon. Voit halutessasi surauttaa Guacamolen sauvasekoittimella sileäksi.
Guacamole on parhaimmillaan heti valmistumisen jälkeen.