Etusivu » Uusimmat » Täydellinen jasmiiniriisi thairuokapöytään
Jasmiiniriisi tai basmatiriisi mustassa kulhossa.

Täydellinen jasmiiniriisi thairuokapöytään

Jasmiiniriisi on kevyesti kukkaisen aromaattinen, pitkäjyväinen riisi jota viljellään etenkin Thaimaassa. Se sopii mainiosti Kaakkois-Aasian keittiöiden ruokien lisukkeeksi tarttuvan ja ilmavan rakenteensa vuoksi – silloin kun se on valmistettu oikealla tavalla. Ratkaisevaa on kypsennettävän riisin ja veden määrien suhde.

Hyppää reseptiin >>>

Riisilajikkeet ovat erilaisia. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi kannattaa valita annokseen tai ruokalajiin tarkoitettu lajike. Marketeista löytyy kotikeittiössä tarvittava riisivalikoima, etnisistä ruokakaupoista enemmän vaihtoehtoja. Puuroriisistä ei synny paras risotto, eikä basmatiriisistä täydellinen paella. Keskitymme tässä artikkelissa Thaimaalaisen ruoan kanssa tavallisesti tarjottavan jasmiiniriisin valmistamiseen.

Jasmiiniriisin rakenteen kannalta on tärkeätä, että veden ja riisin suhde on oikea. Liian runsaassa vedessä riisiä keitetään liian kauan ja ylikypsäriisi muuttuu rakenteeltaan epämääräiseksi ja pehmeäksi. 

Alla olevat vinkit koskevat kahden desilitran riisimäärän, noin neljän hengen lisukeriiisin kypsentämistä.

Pitäisikö jasmiiniriisi huuhdella ennen valmistamista?

Riisin voi huuhdella tai pestä ennen sen keittämistä. Pakattujen riisien osalta huuhteleminen ei ole välttämätöntä, säkkikaupalla myytävän riisin osalta se voisi olla suositeltavaa. Tässä saattaa ilmetä riisin valmistaja- tai toimittajakohtaista eroa, joten huuhtele riisi jos koet siihen tarvetta. Jos huuhtelet riisin ennen valmistamista, vähennä keittoveden määrää kahden ruokalusikallisen verran – koska riisi imee vettä huuhtelun aikana. 

Kannattaako jasmiiniriisiä liottaa?

Jasmiiniriisin liottaminen vedessä ei ole tarpeen. Vesikylpy ei paranna lopputulosta merkittävällä tavalla ja siksi se on turhaa. Jos jostain syystä riisisi jää likoamaan kattilaan esimerkiksi puoleksi tunniksi veteen ennen kypsennystä, vähennä kolmen ruokalusikallisen verran vettä kattilasta ennen kuumentamista.

Mikä on oikea jasmiiniriisi – vesi suhde?

Riisipaketeissa annetuissa keitto-ohjeissa on tavalllisesti tarpeettoman suuri määrä vettä. Jasmiiniriisin kanssa vettä tarvitaan suhteessa 1:1,25, eli esimerkiksi 2 desilitraan riisiä käytetään 2,5 desilitraa vettä. Olettaen että et huuhtele tai liota riisiä ennen kypsennystä. Paistettuun riisiin voit käyttää suhdetta 1:1,1 jotta riisin rakenne kestää pannulla kuumennuksen paremmin

Voinko käyttää liemiä riisin keittämiseen veden sijasta?

Ilman muuta. Miedosti maustettu liha-, kana- tai kasvisliemi sopii erinomaisesti riisin kypsentämiseen. Voit myös kokeilla yrttien tai mausteiden lisäämistä riisin keittoveteen. Jos käytät fondia tai liemikuutiota liemen maustamiseen, ota se huomioon suolan määrässä – monet fondit ja kuutiot sisältävät yllättävän paljon suolaa.

Lisätäänkö riisi kylmään vai kiehuvaan veteen?

Jasmiiniriisi lisätään kattilaan kylmään tai viileään veteen. Näin riisi saa hetken aikaa imeä vettä ennen kuin vesi alkaa kiehua. Se alkaa kypsyä tasaisesti läpikotaisin, toisin kuin kiehuvaan veteen lisättäessä jolloin pinnasta voi tulla ylikypsä ja ydin jää liian napakaksi. Kuumenna vesi-riisiseos kiehuvaksi ja vähennä sitten lieden teho ja lämpö miedolle kypsennyksen ajaksi. 

Pitääkö riisiä sekoittaa kypsennyksen aikana?

Älä avaa kattilan kantta 10 minuuttia kestävän kypsennyksen aikana, äläkä sekoita riisiä. Jos koet aivan  välttämätöntä tarvetta sekoittaa riisiä, tee se kevyesti siinä vaiheessa kun vesi alkaa kiehua ja sulje sitten kattilan kansi. Mutta se ei todellakaan ole tarpeellista.

Kannattaako jasmiiniriisin antaa tekeytyä?

Riisi jatkaa kypsymistä ja imee kosteutta vielä liedellä kypsennyksen jälkeen. Anna siis riisin vetäytyä kattilassa 10 minuutin ajan keittämisen päätyttyä. Avaa kattilan kansi ensi kerran vasta vetäytymisajan jälkeen ja sekoita riisi haarukkaa käyttäen kuohkeaksi tarjoilemista varten.

Jasmiiniriisi pääsi loppumaan – korvaa basmatiriisillä

Paras vaihtoehto jasmiiniriisin korvaamiseksi on basmatiriisi. Vaikka ne pitkäjyväisinä lajikkeina ovatkin ulkoisesti toistensa kaltaisia ne eroavat ominaisuuksiltaan. Basmatiriisiä suositellaan liotettavaksi 30 minuutin ajan ennen kypsentämistä, vesi-riisisuhteella 1:1,75. Voit siis käyttää 2 desilitran basmatiriisimäärän liottamiseen 3,5 desilitraa vettä ja kypsentää riisin liotusvedessään:

Keitä basmatiriisiä aluksi 8 – 10 minuuttia kattilan kansi raollaan, sulje sitten kansi ja alenna lieden teho hyvin miedolle. Jatka kypsennystä 5 minuutin ajan. Sammuta sitten liesi ja anna riisin vetäytyä kannen alla vielä 5 minuutin ajan ennen tarjoilemista.

Ruokalajeja joihin jasmiiniriisi sopii

Maailman Maut -sivustolla on useampia thaimaalaisia reseptejä – aloita makumatkasi thaikeittiöön valmistamalla Thaimaalainen paistettu riisi tai  Kanaa ja Cashewpähkinöitä ja ota sitten pieni askel tulisempaan suuntaan kokkaamalla nopeasti valmistuvaa Basilika-Chilikanaa

Lisukeriisi aasialaiselle ruoalle

Course: LisukeCuisine: ThaimaaDifficulty: Helppo
Annoksia

4

annosta
Valmisteluaika

1

minute
Keittoaika

25

minutes

Jasmiiniriisin keittäminen oikealla tavalla on tärkeätä annoksen kokonaisuuden kannalta. Länsimaissa lopputulos ei ole yhtä kriittinen koska ruokailuvälineinä käytetyt haarukat, lusikat ja veitset sallivat riisin erilaisen rakenteen kuin Aasian maissa joissa käytetään syömäpuikkoja. Tässä useista lähteistä kootuista ideoista sovellettu ohje täydellisen jasmiiniriisilisukkeen kypsentämiseen.

Ainekset

  • 2 dl jasmiiniriisiä

  • 2,5 dl vettä

  • 0,5 tl suolaa

Ohjeet

  • Tarvitset riisin keittämiseen kattilan ja kannen, joka on tiivis. Kannessa ei saa olla höyryreikiä ja sen pitää sulkea kattila tiiviisti, muuten höyry pääsee karkaamaan ja riisi jää raa´aksi.
  • Mittaa riisi, viileä vesi ja suola kattilaan. Kuumenna nopeasti kiehumispisteeseen.
  • Vähennä lieden teho lämmön ylläpidolle ja aseta kansi kattilan päälle. Keitä 10 minuutin ajan. Älä avaa kantta kypsennyksen aikana.
  • Ota kattila liedeltä ja anna riisin vetäytyä vielä 10 minuutin ajan. Älä avaa kantta vetäytymisen aikana.
  • Sekoita riisi kuohkeaksi haarukalla ja siirrä tarjoiluastiaan.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*